چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

دوش گرفتن ورزشکاران


دوش گرفتن ورزشکاران

شاید اکنون شایع ترین روش استفاده از تاثیرات آب درمانی, دوش گرفتن باشد برخی از تاثیرات مورد نظر آب درمانی را می توان با دوش گرفتن به دست آورد

شاید اکنون شایع ترین روش استفاده از تاثیرات آب درمانی، دوش گرفتن باشد. برخی از تاثیرات مورد نظر آب درمانی را می توان با دوش گرفتن به دست آورد.

میزان درجه حرارت آب دوش به صورت درجات سرد، ملایم، گرم و داغ تقسیم بندی می شود.چنان چه بازیکنان بعد از مسابقه از دوش آب گرم ( ۳۳/۹ تا ۳۶/۷درجه سانتی گراد)، ولرم ( ۲۶/۷ تا ۳۳/۹ درجه سانتی گراد) و داغ (بیشتر از ۳۷/۲درجه سانتی گراد) استفاده کنند، علاوه بر تمیز شدن بدن، باعث ایجاد آرامش آنان هم می شود. برخی از ورزشکاران ترجیح می دهند که از دوش سرد استفاده کنند.این عمل باعث تقویت و نیز نیرو بخشیدن به بدن می شود. برخی از افراد هم ازدو نوع دوش گرم و سرد به طور متناوب استفاده می کنند.

● نکات مورد توجه در هنگام دوش گرفتن:

اضر تنها وسیله ای که برای رفع خستگی در دسترس دارند، همین دوش آب گرم می باشد، لازم است به نحو صحیح از آن استفاده کنند پس جا دارد چند نکته را تذکر دهیم:

۱) ورزشکارانی که پس از یک تمرین یا مسابقه سنگین فرصت انجام تمرینات و حرکات سبک را پیدا نکرده اند، می توانند برخی از حرکات و نرمش ها را زیر دوش انجام دهند.

همان طور که می دانیم، هدف عمده از دوش آب گرم، رفع خستگی و دفع مواد زاید مثل اسید لاکتیک از بدن است.

حال اگر ورزشکار زیر دوش آب گرم حرکات سبک و تمرینات ملایم را انجام دهد، میزان رفع خستگی بیشتر و مواد زاید سریع تر دفع می شود.

۲) چنان چه فشار آب زیاد و فاصله دوش با بدن ورزشکار هم زیاد باشد، تاثیرات درمانی آب افزایش می یابد.

اعتقاد بر این است که هرچه فاصله دوش با بدن ورزشکار زیاد و فشار آب هم قوی تر باشد، بر اثربرخورد مرتب و مداوم ذرات آب با پوست ورزشکار، حالتی مانند ماساژ برای فرد احساس لذت و شادابی پدید خواهد آمد.

۳) استفاده از دوش آب سرد برای ورزشکارانی که سابقه استفاده از دوش سرد ندارند، توصیه نمی شود زیرا امکان سرما خوردگی زیاد است.این افراد می توانند به تدریج از آب سرد استفاده کنند تا بافت های بدن با آب سرد تطابق یابند.

۴) همچنین ورزشکاران باید تمام نکاتی را که در رابطه با موارد استفاده، عدم استفاده و احتیاط در زمینه هیدروتراپی گفته شد، رعایت کنند، ازجمله این که مدت زیادی زیر دوش آب گرم قرار نگیرند، از آب بسیار داغ مدت زیادی استفاده نکنند و پس از دوش گرفتن فوری در معرض هوای سرد قرار نگیرند.

۵) باید در هنگام خشک کردن بدن، از کشیدن محکم حوله روی پوست بدن خودداری کرد زیرا همان طور که می دانیم، سطح پوست بدن محل انتشار گیرنده ها و پایانه های مختلف عصبی است.بر اثر کشیدن محکم حوله به پوست، معمولا گیرنده های عصبی تحریک می شوند و این تحریکات به سیستم عصبی منتقل می شود.در نتیجه، تاثیر مثبت دوش یا از بین می رود یا کاهش می یابد.

۶) بهتر است متعاقب دوش گرفتن یا استفاده از روش های دیگر آب درمانی، ورزشکار به مدت کافی استراحت کند یا بخوابد. این کار باعث افزایش تاثیرات دوش و آب درمانی می شود.

● افراد لاغر ورزش را کنار نگذارند !

محققان معتقدند افراد لاغر نباید ورزش را کنار بگذارند چون ممکن است در داخل بدن آن ها چربی به شکل توده دور ارگان های بدن را گرفته باشد.محققان انگلیسی در لندن اعلام کردند این که بدن فرد چقدر چاق به نظر برسد و چربی داشته باشد دلیل آن نیست که ارگان های داخلی بدنش همان قدر حاوی چربی باشند.آن ها همچنین اعلام کردند افرادی که هیکل ظاهری خود را با رژیم گرفتن متناسب نشان می دهند و ورزش نمی کنند ممکن است به اندازه افراد چاق، چربی دور ارگان های داخلی آن ها از جمله قلبشان را گرفته باشد.این محققان از سال ۱۹۹۴ تاکنون روی بیش از ۸۰۰ نفر این مطالعات را انجام داده اند که چربی داخل بدن آن ها را اندازه گیری کنند.آن ها پس از این تحقیق ترس خود را از این موضوع اعلام کردند که افراد لاغر با تصور این که در بدنشان چربی وجود ندارد، ورزش را کنار بگذارند و متوجه نشوند که در داخل بدن آن ها چربی به شکل توده دور ارگان های بدن را گرفته است.این تحقیق که نام آن((در خارج لاغر و در داخل چاق))می باشد بیشترین شگفتی را در مورد افرادی به نمایش گذاشته است که بسیار لاغرند اما از داخل چربی زیادی در بدن دارند.

● پیاده روی غیر اصولی دردهای مفصلی را در پی دارد

پیاده روی غیراصولی نه تنها شادابی و نشاط به همراه ندارد بلکه موجب بروز دردهای مفصلی و افتادگی عضلانی می شود.دکتر افسون نودهی مقدم، متخصص فیزیوتراپی در گفت و گو با ایسنا گفت: پیاده روی ورزشی مفرح است که می تواند در ایجاد احساس نشاط، شادابی و افزایش کارایی بدن موثر باشد.وی ادامه داد: این امر با پیاده روی صحیح و اصولی میسر می شود، بنابراین پیاده روی غیراصولی تنها با ایجاد خستگی مشکلاتی همچون دردهای مفصلی، افتادگی عضلات و از دست دادن انگیزه را به همراه دارد.دکتر مقدم به نکاتی در مورد پیاده روی صحیح اشاره کرد و اظهارداشت: هنگام پیاده روی قوز نکنید و راست راه بروید، شانه هایتان را محکم نگه دارید زیرا از افتادگی عضلانی جلوگیری می شود و احساس خستگی مزمن نخواهید کرد.وی ادامه داد: کسانی که هنگام پیاده روی عضلات شکمشان را منقبض نمی کنند در طولانی مدت با دردهای کمر مواجه می شوند.اغلب متخصصان، پیاده روی صحیح ۳۰ دقیقه در روز را در حفظ تناسب اندام و شادابی جسمی و روحی افراد موثر می دانند.