سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

مدیریت شهری کرج سربلند در ایجاد مرکز پژوهش ها


مدیریت شهری کرج سربلند در ایجاد مرکز پژوهش ها

در استان البرز هم علی رغم وجود مراکز مهم تحقیقاتی و دانشگاهی, ظهور و نهادینه سازی امر پژوهش با ضرب آهنگ کندی صورت گرفته است البته ادبیات موضوع در سیستم اداره شهر به یک دغدغه تبدیل شده است تا جایی که به همت مدیریت شهری کرج ” مرکز پژوهش و مطالعات راهبردی شورای اسلامی شهر” راه اندازی شد

هفته پژوهش فرصتی ارزشمند است تا پرونده کم فروغ پژوهش و کاربردی سازی علم در بهبود و توسعه مورد توجه قرار گیرد.

در استان البرز هم علی رغم وجود مراکز مهم تحقیقاتی و دانشگاهی، ظهور و نهادینه سازی امر پژوهش با ضرب آهنگ کندی صورت گرفته است البته ادبیات موضوع در سیستم اداره شهر به یک دغدغه تبدیل شده است تا جایی که به همت مدیریت شهری کرج ” مرکز پژوهش و مطالعات راهبردی شورای اسلامی شهر” راه اندازی شد.

این مرکز در سال ۹۴ برای اولین بار در نمایشگاه هفته پژوهش به ایفای نقش پرداخت و اولین تجربه حضور،سرشار از خیر و برکت های فراوانی بود که به نظر نگارتده جلب نظر و توجه مدیران شهری و برنامه ریزی به منظور بازدید و حضور مدیران و تصمیم گیران بزرگترین دستگاه اجرایی استان از این نمایشگاه از مهمترین دستاورد رویکرد جدید مدیریت شهری کرج بود.

ایجاد دفتر انتقال تجربه و بازدید گروهی از سایر کلانشهرها، انعقاد تفاهم نامه های متعدد همکاری با مراکز دانشگاهی و مراکز علمی و پژوهشی، یکپارچه سازی نظام پژوهشی در مدیریت شهری، ایجاد بانک ایده مدیریت شهری، شناسایی پتانسیل سرمایه های انسانی، احصاء نیازهای پژوهشی، مساله یابی و شناسایی مسائل مشترک در سازمان های تابعه شهرداری و حمایت از پروژه ها و رویدادها تخصصی و برگزاری میزگرد و همایش های مختلف تنها بخشی از دستاورد های قابل مشاهده این مرکز در بدو تاسیس می باشد.

این مرکز در دومین تجربه حضور خود در نمایشگاه هفته پژوهش ضمن ادامه روند خود نسبت به برگزاری کارگاه های مختلف اقدام نموده است که این موضوع خود به تقویت بنیه علمی فعالان این حوزه کمک شایانی می کند.

مرکز پژوهش و مطالعات راهبردی شورای اسلامی شهر کرج در دومین حضور خود در نمایشگاه هفته پژوهش نیز به عنوان غرفه برتر نمایشگاه نشان داد ظرفیت های متعددی برای ایفای نقش در رفع مظلومیت از این حوزه حداقل در کلانشهر دارد و می تواند به عنوان تسهیلگر در تقویت روابط بین نخبگان و دانشگاهیان و مراکز تخصصی با مدیران شهری نقش متمایزی ایفا نماید.

اگرچه به واسطه برخی از ظرفیت های قانونی، سازمان ها مجبور به اختصاص هزینه و رعایت تشریفات پژوهشی می شوند اما باید اذعان داشت کمتر این فرایند واقعی و کاربردی دنبال شده است تا جایی که رفتارهای جزیره ای در این حوزه مشهود است و حتی بانک های اطلاعاتی پژوهشی و یا حداقل شبکه های دانشی به اشتراک گذاری پژوهش های مرتبط با یک حوزه تخصصی نیز وجود ندارد.

سرجمع آنچه در مدیریت شهری کشور به انجام پروژه های پژوهشی و مطالعاتی اختصاص می یابد بسیار قابل توجه بوده و در حقیقت خارج از الزامات قانونی مبنی بر پیش بینی بودجه مطالعاتی در تمامی طرح ها و پروژه های شهری در تمامی شهرداری های کلان کشور و مراکز استان ها یا مرکز پژوهش ها وجود دارد و یا مدیریت پژوهش در ساختار شهرداری آن شهر که متاسفانه کمترین ارتباط و اشتراک گذاری را باهم دارند که این امر نیازمند یک عزم و اراده جدی جهت هماهنگی و انسجام بیشتر از سوی مجموعه وزارت کشور می باشد.

از سوی دیگر به نظر می رسد طرز تلقی و نگاه محققان و پژوهشگران در تقویت جایگاه پژوهش بسیار حائز اهمیت می باشد. پژوهشگران بیشتر نگاه پروژه ای دارند یعنی زمان و مهارت خود را می فروشند در صورتی که اگر نگاه ثروت آفرینی داشته باشند می توانند ضمن ارزش آفرینی از طرق مختلف نتایج یک پروژه پژوهشی را کاربردی و تجاری سازی کنند. در وضع موجود تمام تلاش پژوهشگر تجمیع و پس از تایید به صورت یک کتاب و نهایتا همراه با فایل تقدیم کارفرما می شود و بدلیل فقدان مدیریت دانش در سازمان ها، بهره برداری از نتایج در کمترین حالت ممکن است و حتی بخش های مختلف همان سازمان نیز در جریان نتایج حاصله قرار نمی گیرند.

اگرچه آسیب شناسی این رویکرد خود نیازمند یک پژوهش هست و ابعاد مختلفی دارد و در نگاه اول سازمان ها و کارفرمایان پروژه های پژوهشی مورد توجه قرار می گیرند اما توسعه روابط پژوهشگران و تغییر نگاه پژوهشگران در شیوه های ارائه می تواند آغازگر اثرگذاری جدی این بخش در بهبود عملکرد و افزایش اثربخشی باشد.

بدیهی و مشخص هست بواسطه شکل گیری و فعالیت های منسجم مرکز و در راس آن مدیریت و تلاش های ارزشمند مهندس مجید کاویانی و همکاران پرتلاش مرکز پژوهش و مطالعات راهبردی شورای اسلامی شهر کرج ، مجموعه مدیریت شهری سربلند و موفق در ایجاد این مرکز بوده است. بی شک راه زیادی تا وضع مطلوب باقیمانده است و انتظار می رود مدیریت شهری برای تبدیل شدن به یک نهاد اجتماعی توجه بیشتری به این حوزه نشان دهد.

احمد خیری

معاون سابق مرکز پژوهش و مطالعات راهبردی شورای اسلامی شهر کرج