جمعه, ۳ اسفند, ۱۴۰۳ / 21 February, 2025
مجله ویستا

بیشتر بدانیـم


بیشتر بدانیـم

برای مغز انسان قابلیت های گوناگونی در نظر گرفته شده اما سوال همیشگی این است که چطور می توان قابلیت این عضو اساسی و اصلی بدن را برای هر چه بیشتر و سریعتر عمل کردن, افزایش داد در مقاله جدیدی که در نشریه «هافینگتون پست» به چاپ رسیده تلاش شده تا به این پرسش که چطور می توان مغز خود را به بالاترین حد کارآیی رساند, پاسخ داده شده است

● تقویت تمرکز و یادگیری

برای مغز انسان قابلیت‌های گوناگونی در نظر گرفته شده اما سوال همیشگی این است که چطور می‌توان قابلیت این عضو اساسی و اصلی بدن را برای هر چه بیشتر و سریعتر عمل کردن، افزایش داد؟ در مقاله جدیدی که در نشریه «هافینگتون پست» به چاپ رسیده تلاش شده تا به این پرسش که چطور می‌توان مغز خود را به بالاترین حد کارآیی رساند، پاسخ داده شده است. در این مقاله چند راهکار عملی و امکانپذیر برای افزایش قابلیت مغز به منظور یادگیری بیشتر در مدت زمان کوتاه‌تر و نیز افزایش قدرت تمرکز، شرح داده شده است. هافینگتون پست بر همین اساس سه راهکار ساده را برای ارتقای عملکرد مغز پیشنهاد کرده که به قرار زیر است:

از بخش منطقی مغزتان بهره ببرید؛ «پاول همرنس» استادیار دانشکده روانپزشکی دانشگاه هاروارد می‌گوید: به‌هم‌ریختگی و آشفتگی ذهنی اغلب ناشی از اضطراب و ترس است. با انجام اموری نظیر بررسی حساب‌های بانکی یا مرور فهرست وظایف روزانه شغلی یا خانگی، کارایی بخشی از مغز که مربوط به انجام امور منطقی‌ است افزایش می‌یابد و در نتیجه تفکر منطقی به انجام موثرتر وظایف می‌انجامد. بهتر است اولین کاری که در آغاز روز انجام می‌دهید این باشد که وظایف آن روز را به نوبت در ذهن خود مرور کنید.

فهرست کارهای روزانه را در ذهن خود مرتب کنید؛ تهیه فهرستی از انجام وظایف روزانه در مغز به فعال شدن آن بخش از مغز که مربوط به استفاده از اطلاعات پیچیده است، کمک می‌کند. تلاش کنید تا وظایف خود را به ترتیب مرور کنید. در این مواقع بهتر است از انجام کارهای جانبی خودداری کنید.

به خودتان زنگ تفریح بدهید؛ پاول همرنس می‌گوید که به رغم قدرت چشمگیر مغز، این عضو محدودیتی هم در رابطه با کارهایی که انجام می‌دهد، دارد. وی می‌گوید: بیشتر افراد بالغ تنها می‌توانند حدود ۶۰ دقیقه بر یک موضوع تمرکز کنند. وی پیشنهاد می‌دهد که برای ارتقای تمرکز خود، هر ۶۰ دقیقه کارتان را متوقف کرده و برای مثال چرخی در اطراف بزنید. هر فعالیت جدیدی در این حین می‌تواند به راه‌اندازی دوباره مغز و آماده کردن آن برای بازگشت به سوی کاری که در حال انجام آن بوده، یاری رساند. جدا از سه پیشنهاد فوق که بیشتر جنبه ذهنی دارند، چند پیشنهاد عملی دیگر نیز ارائه شده که به راحتی انجام‌پذیر و کاربردی هستند. با عمل به راهکارهای پیشنهادی زیر نیز می‌توان میزان تمرکز و کارایی مغز را افزایش داد. این راهکارها به شرح زیر است:

بر خلاف تصور اکثر مردم، تمرکز کردن در محیط بسیار آرام چندان ممکن نیست. صداهای اطراف اگرچه نباید زیاد بلند باشد اما محیط فعال و دارای انرژی، نسبت به محیط‌های بی‌حرکت و ساکت به افزایش تمرکز و ارتقای فعالیت بیشتر ذهن کمک می‌کند.

موقع تمرکز کردن، چیزی بجوید. وقتی موقع تمرکز آدامس بجوید نتیجه تمرکز بهتر خواهد بود.

سه بار در هفته و هر بار برای مدت یک ساعت به فعالیت‌های بدنی نظیر دویدن، پیاده‌روی سریع یا دوچرخه‌سواری بپردازید. این کار را مدت شش ماه ادامه دهید. این کار تا ۲۰ درصد سرعت یادگیری شما را افزایش می‌دهد.

صحبت با خود موقع یادگیری یک موضوع جدید می‌تواند فرآیند یادگیری را موثرتر کند. براساس یک تحقیق، حتی دونده‌هایی که هنگام دویدن با خود حرف می‌زنند، سریعتر می‌دوند. منظور از حرف‌زدن با خود استفاده از کلماتی کلیدی نظیر «خوبه»، «عالیه»، «حالا شد» و یا «همین جوری درسته» است.

اگر زبان دیگری جز زبان مادری خود می‌دانید در مواقعی که خصوصا می‌خواهید منطقی باشید از آن زبان برای فکر کردن استفاده کنید. مثلا هنگامی که می‌خواهید تصمیمی مالی بگیرید.

● کاربرد آلوئه‌ورا و شیرین بیان در دندانپزشکی

مدیر گروه بخش‌ بیماری‌های دهان، فک و صورت دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: گیاه درمانی با سابقه‌ترین طب سنتی ایرانی است. گیاهان متنوعی در ایران داریم که از آن می‌توانیم استفاده دارویی مختلفی بکنیم. مانند آلوئه‌ورا، شیرین‌ بیان و اسطوخودوس. این گیاهان در دندانپزشکی در زمینه درمان ضایعاتی که در دهان ایجاد می‌شوند مانند آفت و لیکن پلان موثرند. دکتر آرش منصوریان افزود: «لیکن پلان» یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مخاط دهان است که معمولا استرس و مصرف برخی از داروها علت ابتلا به آن است اما آلوئه‌ورا در بهبود آن تاثیر دارد. وی در ادامه گفت: از هومیوپاتی، هیپنوتیزم و گیاه‌‌درمانی در زمینه دندانپزشکی استفاده می‌شود. هیپنوتیزم در بی‌حسی و بیهوشی بیماران موثراست. برخی از کودکان و حتی بسیاری از بزرگسالان نمی‌توانند تزریق آمپول را تحمل کنند. در این شرایط دندانپزشک می‌تواند با بهره‌گیری از روش‌هایی مانند هیپنوتیزم، بیماران را آرام و آماده تزریق کند.

● داشتن ناخن‌هایی محکم و زیبا

آیا از ضعیفی ناخن‌هایتان شکایت دارید؟ آیا اندکی که بلند می‌شوند، می‌شکنند؟ بهتر است بجای شکایت کردن از آنها، این نکات را برای محافظت از ناخن‌های خود مد نظر داشته باشید.از ناخن گیر تیز استفاده کنید:ناخن گیرهای کند باعث می‌شوند تا ناخن شما تحت فشار ناخن گیر ترک بخورد. بهتر است آنها را به صورت مستطیل ببرید و سپس گوشه‌های آنها را کمی گرد کنید تا دوام بیشتری داشته باشند.دستانتان را بیش از حد خیس نگاه ندارید:بعد از حمام و یا شنا سعی کنید انگشتانتان را خشک کنید، رطوبت بجا مانده روی ناخن‌ها خطر ابتلا به بیماری‌های قارچی را افزایش می‌دهد.از ناخن هایتان سو استفاده نکنید:بهتر است به جای اینکه آنها را روی هر سطحی بکشید، با آنها در بزنید و یا از آنها به عنوان پیچ گوشتی استفاده کنید، کمی مراقبشان باشید.ناخن‌ها را گاز نگیرید و پوست اطرافشان را نکنید:پوست اطراف ناخن به منزله تخت خواب برای ناخن هاست، کندن پوست بیش از اندازه سبب می‌شود تا جایگاه ناخن آسیب ببیند و احتمال ابتلا به بیماری‌های قارچی افزایش یابد.زمان انجام کارهای خانه از دستکش استفاده کنید:از شست‌وشوی ظرفها تا تمیز کردن سرویس‌های بهداشتی، همه و همه قاتلان ناخن‌های شما محسوب می‌شوند.مواد شوینده قوی اصلا رابطه خوبی با ناخن‌های شما ندارند. البته آلودگی هم باعث کاهش دوام ناخن‌ها می‌شود.برای اینکه ناخن هایتان را از شر این بلایا در امان نگه دارید، بهتر است دستکش بپوشید.ناخن هایتان را چرب کنید:این تنها پوست نیست که از خشکی بیش از حد می‌رنجد. ناخن‌های شما نیز به رطوبت و چربی نیازمندند. سعی کنید آنها را با روغن کرچک که حاوی ویتامین ای است چرب نمایید.

روغن زیتون نیز می‌تواند برای دوام آنها مفید باشد.شیر و تخم‌مرغ آب‌پز بخورید: کلسیم و روی را می‌توان به عنوان عناصر حیات بخش ناخن‌ها برشمرد، اضافه کردن تخم مرغ و شیر به وعده‌های روزانه می‌تواند از شکستن ناخن‌ها و پیدایش لکه‌های سفید بر روی آنها جلوگیری کند.ناخن‌هایتان را لاک بزنید: یک لایه نازک از لاک بر روی ناخن‌ها می‌تواند به استحکام آنها کمک کند، ولی به خاطر داشته باشید که لاک را بیشتر از یک هفته روی ناخن‌هایتان قرار ندهید.بهتر است که بعد از ۷ روز آنها را پاک کرده و به ناخن هایتان چند روز استراحت بدهید و بعد از آن دوباره لاک جدید بزنید.از مصرف استون خودداری کنید:استون به سبب ساختار مولکولی اش، باعث خشکی ناخن‌ها و پوست اطرافشان می‌شود. بهتر است از محلول‌هایی که بر پایه استاتیت هستند برای پاک کردن لاک ناخن استفاده کنید.