یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
بایدها و نبایدهای عزاداری
عاشورا واقعه و حادثه ای است در ابعاد گوناگون فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و... كه عبرت ها و پیام های آموزنده ای برای جهان بشری را به همراه دارد. یكی از جلوه های مهم عاشورا پاسداشت و پاسداری از عاشورا است كه بلافاصله توسط پیام رسان و قهرمان عاشورا یعنی حضرت زینب آغاز گردید و امروز پس از گذشت بیش از ۱۳۶۰ سال از این واقعه، بزرگداشت و عزاداری سرور و سالار شهیدان كربلا حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و اصحاب و یاران آن حضرت یكی از بزرگ ترین مراسم مذهبی و دینی مسلمانان به ویژه شیعیان آل محمد است.
پس از گذشت قرن ها از آیین های عزاداری هم اكنون شاهد آن هستیم كه تغییراتی در سیمای عزاداری و عزاداران ما وارد شده است كه هر كدام می تواند در مخدوش كردن چهره واقعی عزاداری حضرت حسین(ع) نقش موثری داشته باشد.
در متن ذیل به بیان بایسته ها و نبایسته های عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) اشاره می شود تا ضمن زدودن پیرایه های آن و با حربه گریه بر امام حسین(ع) بتوانیم بر پا دارنده واقعی عزاداری سرور و سالار شهیدان بوده و بتوانیم با این حربه (گریه) كاخ های ظلم و ستم جهان را ویران و زمینه طهور حضرت بقیهٔ الله الاعظم را فراهم نماییم.
عزا در لغت یعنی شكیبایی كردن، شكیبایی در مصیبت، سوگواری، تعزیت سوگ و ماتم (فرهنگ فارسی محمد متین انتشارات امیركبیر ۱۳۷۵ چاپ نهم) عزا گرفتن به معنای زاری و شیون كردن و به حالت ماتم زدگان در آمدن و برای سوگ و مصیبت، لباس در بر كردن و به معنای اقامه سوگواری به سبب مرگ كسی است.(لغتنامه دهخدا، جلد ۱۰)
● هیات های مذهبی:
هیات های مذهبی، اركان حفظ ایمان و شوق ملت بزرگ ما به خاندان پیغمبر(ص) و از جمله پیوند مستحكم میان امروز و روز عاشورای حسینی هستند. عشق و محبت به خاندان پیغمبر(ص) و عشق به حسین بن علی(ع)، عشق و دلبستگی به یاران امام حسین(ع)، دلسوختگی شدید نسبت به حادثه عاشورا، روح این هیات های مذهبی هستند، این ها چیز كوچكی نیست...
مقام معظم رهبری: مداحی، ادامه راه ستایشگران برجسته اهل بیت(ع) در دوران اختناق اموی و عباسی است. قضیه، فقط قضیه شعر خوانی نیست، بلكه مساله، مساله پراكندن مدایح و فضایل و حقایق در قالبی است كه برای همه شنوندگان، قابل فهم و درك (بوده) و در دل آن ها دارای تاثیر باشد. (فرازهایی از بیانات مقام معظم رهبری در تاریخ ۲۸/۱۰/۱۳۶۸)
مداحی اهل بیت(ع) یك افتخار است. یك كار مركب از چندین كار است، امروز مداحی ائمه(ع) چند كار است، هم تجدید یاد برترین انسان های تاریخ، عالم ترین، خردمندترین، پرهیزگارترین، برجسته ترین، قدس ترین، تابناك ترین، مقرب ترین بندگان خدا، همان كسانی كه شما در سوره حمد می خوانید: «صراط الذین انعمت علیهم غیر المغضوب علیهم ولاالضالین» همین هایند هر كسی كه مدح این ها را می كند، در حقیقت مدح خود را می كند. (فرازهایی از بیانات مقام معطم رهبری ۲۶/۹/۱۳۷۹)
● سینه زنی:
سینه زنی، یك نوع عزاداری و اظهار ارادات نسبت به خاندان عصمت و طهارت(ع) است كه از طریق سینه زنی، روضه خوانی و...، خاطره فداكاری و جانبازی امام حسین(ع) و سایر ائمه معصومین(ع) برای همیشه در خاطره ها زنده می ماند. سینه زنی عزاداران حسینی، همان وسیله ای است كه می تواند محبت و ولایت اهل بیت(ع) را از نسلی به نسل دیگر برساند.
ائمه طاهرین(ع) نور واحد هستند و هدف همه آن ها یكی است كه عبارت است از تلاش، كوشش، نثار و ایثار برای احیای دین و روش نگهداشتن چراغ مكتب، از این رو زنده نگهداشتن نام و یاد هر كدامشان، باعث زنده ماندن اهل مكتب الهی است.
لیكن سالار شهیدان(ع) خصوصیتی دارد كه زنده نگه داشتن نام و یاد او تاثیر به سزایی در زنده نگه داشتن مكتب اسلام دارد.
مجالس عزا از آن وقت به امر حضرت صادق(ع) و به سفارش ائمه هدی(ع) (برپا شده است.)
ما كه این مجالس عزا را به پا می كنیم، داریم همان مساله را می گوییم، ایستادگی در مقابل ظلم. ما قضیه كربلا را زنده نگه داشتیم، خطبای ما قضیه كربلا را زنده نگه داشتند، زنده نگه داشتن قضیه مقابله یك دسته كوچك، اما با ایمان بزرگ در مقابل یك رژیم طاغوتی بزرگ. این كه سفارش فراوان به اشك ریختن و عزاداری كردن نموده اند، برای آن است كه اشك بر شهید، اشتیاق به شهادت را به همراه دارد، چون اشك، رنگ كسی را می گیرد كه برای او ریخته می شود و همین رنگ را به صاحب اشك نیز می دهد. از این رو انسان حسینی منش، نه ستم می كند و نه ستم می پذیرد. (حماسه و عرفان، آیت الله جوادی عاملی، نشر اسرا چاپ چهارم صفحه ۳۱۱)
دكتر مایكل برانت، یكی از معاونان سازمان سیا، در كتابی با عنوان «نقشه ای برای جدایی مكاتب الهی»، پرده از طرح توطئه بزرگ استكبار جهانی علیه تشیع برداشت و نوشت: «در یك گردهمایی كه با حضور مقامات سازمان اطلاعات مركزی امریكا، (سیا) برگزار شد و در آن نماینده ای از سرویس اطلاعات انگلیس- به علت تجارب زیاد این كشور در جوامع اسلامی- نیز حضور داشت، این نتیجه حاصل شد كه شیعیان بیشتر از دیگر مذاهب اسلامی، فعال و پویا هستند. در این گردهمایی تصویب شد كه روی مذهب، تحقیقات بیشتری صورت گیرد و طبق این تحقیقات، برنامه ریزی هایی داشته باشند. به همین منظور ۴۰ میلیون دلار برای آن اختصاص داده شد. مراحل پروژه برخورد با تشیع كه در سمینار تعریف شده بود، بدین شرح است.
۱) جمع آوری اطلاعات و آمار.
۲) اجرای اهداف كوتاه مدت با انجام تبلیغات علیه شیعیان و راه اندازی اختلافات مذهبی میان شیعیان و دیگر مذاهب اسلامی.
۳) اجرای اهداف بلند مدت جهت از بین بردن این مذهب.
بر این اساس مرحله اول این پروژه، محققانی به سراسر جهان اعزام شدند. از نتایج مهم این تحقیقات، این كه ما متوجه شدیم قدرت مذهب شیعه در دست مراجع و روحانیت است و آن ها در هر زمان از این مذهب صیانت و پاسداری می كنند.
ساموئل هانتینگتون، نظریه پرداز امریكایی در گفت وگو با روزنامه فرانسوی لوپوان گفته است: «امروز تمدن اسلام، مهمترین بلوك ایدئولوژیكی است كه سر راه تمدن غرب قد علم كرده است و این تمدن را مجبور كرده است از جاه طلبی های جهان شمول دست بردارد.» (آیین عزاداری، ابراهیم ابراهیمی ۱۳۸۴ صفحه ۵۴)
دشمن ها نباید بتوانند مراسم مذهبی را از ما بگیرند. یكی از راه های آنان در رسیدن به اهداف خود این است كه مراسم مذهبی را به خرافات آلوده كنند. (فرازهایی از بیانات مقام معظم رهبری ۱۲/۵/۱۳۸۳)
عزیزان من! مومنین به حسین به علی (ع)! امروز حسین بن علی (ع) می تواند دنیا را نجات بدهد، به شرط آن كه چهره او را با تحریف مغشوش نكنند. نگذاریم مفاهیم (و) كارهای تحریف آمیز و غلط، چشم ها و دل ها را از چهره مبارك و منور سیدالشهدا(ع) منصرف كند. با تحریف بایستی مقابله كرد. (فرازهایی از بیانات مقام معظم رهبری ۱/۳/۱۳۸۴)
پیشوایان دین، از زمان پیغمبر اكرم (ص) و ائمه اطهار (ع)، دستور اكید و بلیغ داده اند كه باید نام حسین بن علی (ع) زنده بماند، باید مصیبت حسین بن علی (ع) هر سال تجدید شود. چرا؟ این چه دستوری است در اسلام، چرا ائمه (ع) این همه به این موضوع اهتمام داشتند و چرا برای زیارت حسین بن علی (ع) این همه ترغیب و تشویق است؟
به این «چراها» باید دقت كنید ممكن است كسی بگوید برای این است كه تسلی خاطری برای حضرت زهرا (ع) باشد!!! آیا این حرف مسخره نیست؟ بعد از ۱۴۰۰ سال هنوز حضرت زهرا (ع) احتیاج به تسلیت داشته باشد، در صورتی كه به نص خود امام حسین (ع) و به حكم ضرورت دین، بعد از شهادت امام حسین (ع)، ایشان و حضرت زهرا (ع) نزد یكدیگرند. این چه حرفی است؟! مگر حضرت زهرا (ع) (نعوذباالله) بچه است كه بعد از ۱۴۰۰ سال، هنوز هم به سر خودش بزند، گریه كند و ما برویم به ایشان سرسلامتی بدهیم؟!
این حرف ها است كه دین را خراب می كند! (ائمه «ع» خواستند) مكتب حسین (ع) زنده بماند، تربیت حسینی زنده بماند، پرتوی از روی حسینی در این ملت دمیده شود و بر آن بتابد. فلسفه اش خیلی روشن است، (چه این كه) حیات، زندگی و انسانیت و شرف (ما) به این حادثه بستگی دارد. به این وسیله (می توانیم) اسلام را زنده (نگهداریم). پس از ترغیب كردند كه مجلس عزای حسینی را زنده نگهدارید و درست است.
عزاداری حسین بن علی (ع) واقعاً فلسفه صحیحی دارد، فلسفه بسیار بسیار عالی دارد. هر چه ما در این راه كوشش كنیم، به شرط این كه هدف این كار را تشخیص دهیم، بجا است. اما متأسفانه عده ای این را نشناخته اند، خیال كرده اند بدون این كه مردم را به مكتب حسین(ع) آشنا كنند، به فلسفه قیام حسینی آشنا كنند، مردم را عارف به مقامات حسینی كنند، همین قدر كه آمدند و نشستند و نفهمیده و نشناخته گریه ای كردند، كفاره گناهان است. (حماسه حسینی- شهید مطهری ج ،۱ ص ۸۲-۸۳)
دین، آیین و مسلك، آفت مخصوص به خود دارد. تحریفی كه به وسیله دو صنف از آن سه صنفی كه پیغمبر اكرم (ص) فرمودند- یعنی عالم بد عمل و فاسق، و مقدس نادان- دین را از بین می برد. تحریف چون موضوع را عوض می كند، مردم آن را به عنوان حقیقت می پذیرند، اما نتیجه معكوس می گیرند. (مثلاً) بعضی از مردم، علی (ع) را فقط و فقط به پهلوانی می شناسند و بس! گاهی به وسیله اشخاص بسیار مغرض، عكس هایی از علی (ع) منتشر می شود كه شمشیری مانند زبان مار كه دو زبانه دارد، در دست او است و بازوها و قیافه ای برای ایشان درست می كنند و نقاشی می كنند و انسان باور نمی كند این همان علی(ع) عادل است، این همان علی ای است كه شب ها از خوف خدا می گریسته است. (حماسه حسینی - شهید مطهری، ج ،۱ ص ۹۶ و ۹۷)
(از جمله تحریفات در عزاداری این است كه) چرا ائمه اطهار (ع)- (و) حتی پیغمبر اكرم (ص) «فرموده اند» این نهضت باید زنده بماند، فراموش نشود و مردم برای امام حسین (ع) بگویند؟ هدف آن ها از این دستور چه بوده است؟ ما آن هدف واقعی را مسخ كردیم (و) گفتیم فقط به خاطر این است كه تسلی خاطری برای حضرت زهرا (ع) باشد! با این كه ایشان در بهشت همراه فرزند بزرگوارشان هستند، دائماً بی تابی می كنند تا ما مردم بی سر پا یك مقدار گریه كنیم تا تسلی خاطر پیدا كنند!
(حماسه حسینی شهید مطهری ج ،۱ ۱۲۲-۱۲۵-۱۲۶)
احمد ذوالقدر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست