سه شنبه, ۲۱ اسفند, ۱۴۰۳ / 11 March, 2025
بعضی ها به جعفری حساسیت دارند

گذشته از بعضی عادتهای بد غذایی مانند خوردن زیاد برنج چرب، در میان ما ایرانیها عادتهای خوبی نیز دیده میشود؛ مثلا مصرف سبزیها به شکل «سبزی خوردن» کنار غذای اصلی یا خوردن میان وعدهای متشکل از نان و پنیر و سبزی. البته دانستن مزایا و عوارض احتمالی هریک از سبزیهای حاضر در سبزی خوردن از دیدگاه علم تغذیه و طب گیاهان دارویی، هم برای افرادی که مشتری پروپا قرص آن هستند، مفید است و هم برای آنها که علاقه چندانی به این همراه غذا ندارند...
سبزیهای خوشمزه و اشتهاآوری که پای ثابت سفره بسیاری از خانوادههای ایرانی است، هر کدام ویژگیهای تغذیهای و درمانی خاص خودشان را دارند. خوب است برای شروع، کمیدرباره خواص چند قلم از سبزیهای رایج حرف بزنیم، سبزیهایی مانند ریحان، ترخون، مرزه، نعناع و جعفری. در این گزارش دکتر محمدحسین صالحی سورمقی، متخصص فارماکوگنوزی و استاد دانشگاه تهران راجع به این مهم به نکات جالبی اشاره کردهاند که میتوانید در ادامه آنها را مطالعه کنید.
● خانمهای باردار و شیرده باید بااحتیاط ریحان بخورند!
دکتر صالحی، ویژگیهای عمده هر یک از این سبزیها را به این ترتیب برایمان توضیح میدهد: «تمام گیاهان معطر یا اسانسدار مانند ریحان، نعناع، مرزه و... در چهار خاصیت مشترکاند: ضدنفخ، ضددرد، ضداسپاسم و ضدمیکروب. اما جدا از این خواص مشترک، هر کدامشان ویژگیهای خاص خودشان را دارند. برای مثال، ریحان که یک گیاه یک ساله معطر و از خانواده نعناع است، خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و در نتیجه ضدسرطان است. ریحان به دو رنگ سبز و بنفش موجود بوده که گستردگی ریحان سبز بسیار بیشتر از بنفش است ولی هر دوی آنها شیرافزا، آرامبخش، خوابآور و ضدبیماری آلزایمر هستند. البته در مصرف ریحان باید در بعضی موارد احتیاط کرد. در دوران بارداری و شیردهی خانمها نباید بیش از حد معمول ریحان بخورند؛ در حد همان سبزی خوردن ایرادی ندارد ولی مقادیر زیاد و طولانیمدت ممکن است خطرناک باشد.»
● مرزه نبین چه ریزه!
مرزه سبزی دیگری است که دکتر صالحی به ویژگیهای آن اشاره میکند و میگوید: «این سبزی علفی یک ساله است از خانواده نعناع که بوی خیلی نافذی دارد و به دلیل تند و تیزی مزهاش کمتر به شکل تازه استفاده میشود ولی برخی خانوادهها در سبزی خوردنشان مقادیری مرزه میگذارند. مرزه خاصیت ضدمیکروب بالایی دارد، تعریق را کنترل میکند و به همین دلیل بهعنوان گیاه ضدتشنگی برای افراد مبتلا به مرض قند تجویز میشود. این گیاه ضد ویروس تبخال، ضدانگل، خلطآور، محرک و تقویتکننده معده است.» اینطور که دکتر صالحی میگوید، مرزه برای انسان مسمومیت یا عوارضی ندارد اما مصرف بیش از اندازهاش، به دلیل تند و تیزی که دارد، ممکن است التهاباتی را در مخاط دهان ایجاد کند.
● نعناع هیچ عارضهای ندارد
حتماً میدانید که نعناع یکی از سبزیهای پرمصرف بوده و در سبزی خوردن نیز به وفور استفاده میشود. دکتر صالحی درباره خواص این سبزی میگوید: «نعناع یک گیاه بوتهای چندساله است که انواع متعددی دارد. از خصوصیات کلی آن میشود به این موارد اشاره کرد: ضد تهوع و استفراغ، ضدویروس تبخال، ضدخارش، ضدتب، بازکننده برونش و رفع احتقان، صفراآور و خارج کننده سموم بدن. یکی دیگر از خواص نعناع، ضددرد و مسکن بودن آن است. ضمن اینکه هیچگونه عارضه جانبی یا حساسیتی بعد از مصرف این سبزی تا به حال گزارش نشده است.»
● جعفری و حساسیت نوری!
جعفری هم یکی از سبزیهای خوش خوراکی است که در سبزی خوردن استفاده میشود: «این گیاه از خانواده چتریان یا همان خانواده جعفری است. این سبزی کاهشدهنده اسیداوریک بوده و در پایین آوردن فشارخون نیز مفید شناخته شده است. بنابراین مصرف آن به میانسالان توصیه میشود. بهعلاوه، منبع ویتامینهای C و بتاکاروتن است و مواد معدنی مانند آهن و کلسیم دارد. اما چون گیاه قاعدهآوری است مقادیر زیادش، بیش از ۲۰۰ گرم در روز برای زنان باردار خطر سقط را به همراه دارد. ضمن اینکه بعضی افراد به گیاهان خانواده جعفری حساسیت دارند، به این ترتیب که اگر جعفری مصرف کنند و در معرض نور آفتاب قرار گیرند، روی پوستشان تاول و بثورات پوستی ظاهر میشود. به این عارضه حساسیت نوری میگویند و کسانی که این علایم را داشته باشند نباید گیاهان خانواده جعفری را مصرف کنند.»
● نظر ابنسینا درباره ترخون
ترخون یکی دیگر از سبزیهای معطر سفره سنتی ایرانی است که خصوصیاتی کمی متفاوت از بقیه سبزیها دارد. این سبزی، گیاه علفی چندسالهای است از خانواده کاسنی: «این گیاه منبع مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، آهن، منیزیم، سدیم و پتاسیم است. این ماده غذایی هم علاوه بر خصوصیات کلی گیاهان معطر یعنی ضداسپاسم، ضددرد، ضدنفخ و ضدمیکروب بودن، خوابآور، ضدالتهاب و آماس و مسکن درد دندان نیز هست.» البته اینطور که دکتر صالحی میگوید، در کتاب قانون ابنسینا ذکر شده که ترخون دارای نیروی مخدر ضعیف است؛ شاید مسکن بودناش هم به همین دلیل باشد. خوردن ترخون برای درمان زخمها و جوشهای دهان و دندان نیز مفید شناخته شده است از این رو، به شما توصیه میکنیم حتما آن را در میان اجزای سبزی خوردنتان بگنجانید.
سارا هاشمینیک
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست