چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بچه های اجتماعی با هوش تر ند


بچه های اجتماعی با هوش تر ند

صرفنظر از فاکتورهای ژنتیکی، عوامل محیطی متعددی وجود دارد که با اعمال آنها در زندگی افزایش میزان IQ در کودکان امکان‌پذیر است.
بهره‌مندی از رژیم غذایی مناسب، محافظت از کودک …

صرفنظر از فاکتورهای ژنتیکی، عوامل محیطی متعددی وجود دارد که با اعمال آنها در زندگی افزایش میزان IQ در کودکان امکان‌پذیر است.

بهره‌مندی از رژیم غذایی مناسب، محافظت از کودک در برابر مواد شیمیایی آلوده و سمی محیط یا انجام حرکات‌ ورزشی از جمله روش‌های متداولی است که محققان برای تکامل مغز کودکان و پرورش استعداد آنها پیشنهاد می‌کنند.

بررسی‌های جدید به یافته‌های متعددی درخصوص ارتباط محیط زندگی کودکان، شیوه‌های تربیتی و رفتار والدین با کودک با میزان IQ کودکان اشاره دارد.

تکامل مغز کودکان

قبل از سن چهار سالگی، ۹۰ درصد از مغز کودکان شکل گرفته و بهترین زمان برای یادگیری کودک محسوب می‌شود اما این بدان معنی نیست که سال‌های ابتدایی عمر کودک بهترین فرصت برای ارتقای هوش کودکان است. بسیاری از والدین تصور می‌کنند دوران پیش از دبستان تنها فرصت برای آموختن مهارت‌های ابتدایی و افزایش هوش آنها است.

محققان معتقدند سیر آموختن مهارت‌های مختلف باید بطور طبیعی پیموده شود و اجبار والدین برای آموزش مهارت‌های مختلف نه‌تنها به رشد فکری کودک کمک نمی‌کند بلکه در برخی مواقع باعث سرخوردگی کودک از پیشرفت می‌شود.

ارتباطات اجتماعی

یکی از مهارت‌های مهم پایه‌ای که در افزایش میزان IQ کودکان نقش دارد برقراری ارتباط اجتماعی مؤثر است. تحقیقات نشان می‌دهد کودکانی که با والدین خود ارتباط عاطفی نزدیک دارند و به‌راحتی قادر به تخلیه احساسات و عواطف خود هستند از هوش بالاتری برخوردار هستند.

آموزش مهارت‌های گوش دادن، صحبت‌کردن، برقراری ارتباط اجتماعی مؤثر، ارتقای مهارت‌های گفتاری و غیرگفتاری مانند استفاده از حرکات دست و صورت و کنترل تن صدا از روش‌های افزایش هوش در کودکان است.

محققان معتقدند، بخشی از مغز به نام آمیکدالا تحت‌تأثیر رفتارهای هیجانی و عاطفی است. بطوری که ترس از تنبیه شدن، خشونت والدین و بطور کلی استرس در کودکان باعث واکنش منفی این بخش از مغز و کاهش توانایی یادگیری در کودکان می‌شود.

برخلاف تصور والدین که مغز کودک را سیستمی فرض می‌کنند که تنها مسئولیت ضبط اطلاعات را دارد، عملکرد سیستم ذهنی کودک با تجربیات و وقایع پیرامون زندگی ارتباط مستقیم دارد.

بطوری که یکی از روش‌های مؤثر در افزایش هوش کودک، پاسخ به سؤالات کودکان بطور تجربی و با استفاده از آزمایش‌های عملی است.

کودکان در مکان‌های مختلف مانند سوپر مارکت، گل‌فروشی، پارک و... خواندن، نوشتن، اصول محاسبات و بسیاری از مباحث علمی را بطور تجربی آموخته و این مسئله در افزایش میزان هوش کودکان مؤثر است.

این در حالی است که به عقیده محققان، کودکان در دنیای امروز وقت زیادی را صرف تماشای برنامه‌های تلویزیونی، یا بازی‌های رایانه‌ای کرده و کمتر به کشف دنیای واقعی و کسب تجارب مختلف می‌پردازند.

افزایش IQ در کودکان

افزایش IQ در نوزادان نیز یکی دیگر از مواردی است که مورد توجه و بررسی محققان است. تحقیقات نشان می‌دهد، نوزادان قادر به تفکیک اشکال و رنگ‌ها از یکدیگر هستند، نصب تصاویر رنگی مختلف، یا رنگ‌آمیزی اتاق کودک یا شیرخوار در افزایش هوش او مؤثر است.

تشویق

تشویق و پاداش دادن به کودکان از دیگر روش‌هایی است که باعث افزایش هوش کودکان و عملکرد بهتر آنها در زندگی می‌شود. والدین با ارزش‌گذاری و طبقه‌بندی استعدادهای فرزندان خود کمک فراوانی به رشد استعدادهای فردی او می‌کنند.