دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
بگذارید کودکتان روی پای خودش بایستد
والدین هلیکوپتری در اصل به پدرها و مادرانی گفته میشود که بهشدت خود را درگیر زندگی کودکان خود میکنند و اجازه انجام هیچ کاری را به آنها نمیدهند. در واقع این والدین درست مانند یک هلیکوپتر اطراف فرزند خود پرواز میکنند، همواره او را زیر نظر دارند و با بروز هر مشکلی سریعا خودشان را به محل حادثه میرسانند. کودکان این والدین چه در حال تماشای تلویزیون باشند یا در حال بازی کردن با دوستان یا انجام تکالیف مدرسه، سایه پدر و مادر خود را بالای سرشان میبینند. این وضعیت تا آنجا ادامه پیدا میکند که این بچهها حتی در روز اول دانشگاه هم همراه پدر یا مادرشان سر کلاس درس حاضر میشوند. به تازگی دانشمندان با انجام تحقیقاتی روی کودکان این والدین خصوصیات اصلی آنها را شناسایی کردهاند که در ادامه بعضی از آنها را بیان میکنیم.
● زمانی که باید همه کمبودهای گذشته را جبران کرد
از آنجایی که این بچهها در دوران کودکی اجازه امتحان کردن بسیاری از بازیها و سرگرمیها را نداشتهاند، با رسیدن به دوره نوجوانی و جوانی شخصیتی عقدهای و افراطی از خود نشان میدهند. مطالعات دانشمندان دانشگاه مانتریال نشان میدهد، دانشجویانی که در دوران کودکی بهشدت زیر نظر والدینشان بودهاند هنگام یادگیری یک ساز موسیقی یا ورزش کردن رفتاری بسیار غیرطبیعی از خود بروز میدهند و در انجام بسیاری از کارها زیادهروی میکنند. نشان دادن رفتارهای پرخطر در رانندگی و زیر پا گذاشتن قانون از دیگر ویژگیهای بارز این افراد برای خالی کردن عقدههای دوران کودکی به شمار میآید. این افراد فرصت لذت بردن از دوران کودکی خود را نداشتند و مرتب باید در کلاسهایی که والدینشان برای آنها ثبتنام کرده بودند، شرکت میکردند اما اکنون که آنها استقلال بیشتری دارند دیگر توانایی کنترل خود را ندارند و ممکن است دست به انجام هر کار خطرناکی بزنند تا کمبودهای چند سال پیش را جبران کنند.
● وای به زمانی که شکست بخورد
یکی از جدیترین مشکلات کودکان وابسته به والدین این است که آنها نمیتوانند به درستی با شکست کنار بیایند. این کودکان معمولا هنگام امتحانات تقلب میکنند یا نمراتشان را از والدین خود پنهان میکنند. شکست در ذهن این کودکان درست مانند یک گناه بسیار بزرگ و نابخشودنی شکل میگیرد و متاسفانه مادران نقش زیادی در پرورش این عقیده نادرست دارند.
مطالعات محققان انگلیسی نشان میدهد، هم پسران و هم دختران وابسته به پدر و مادر با احتمال بیشتری نسبت به کودکان دیگر ممکن است بهخودشان آسیب وارد کنند، دچار ناهنجاریهای تغذیهای شوند و از نداشتن اعتماد به نفس رنج ببرند.
● بچههای عصبی
بهطور متوسط ۱۰ درصد از کودکان دارای والدین هلیکوپتری هستند که البته تعداد دختران بیشتر از پسران است. اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم، نزدیک به ۱۳ درصد از والدین دختران و ۵ درصد از والدین پسران بهشدت کودکان خود را زیر نظر دارند و در همه امور مربوط به آنها دخالت میکنند.
روانشناسان دانشگاه کین استیت در انگلستان متوجه شدند توجه بیش از اندازه والدین به دانشآموزان باعث ناامیدی، احساس ترس و عصبی شدن آنها میشود و حس مسئولیتپذیری آنها را نابود میکند. در عوض این نتایج در کودکانی که آزادی و استقلال بیشتری در خانه داشتند، کاملا برعکس بود و آنها امید بیشتری به زندگی آینده خود داشتند و از حس استقلالطلبی خود لذت میبردند.
● چه بلایی سر مادران میآید؟
تا به حال هرچه گفتیم در مورد اثرات منفی تربیت هلیکوپتری روی کودکان بود اما خود والدین هم از این شیوه غلط آسیبهای زیادی میبینند. تحقیقات بلندمدت روی مادران ۱۸ تا ۴۹ ساله نشان میدهد، درصد زیادی از این زنان به افسردگی دچار میشوند. تقریبا یکچهارم مادران بهشدت از وظیفه نگهداری از فرزندان خسته میشوند و این طور تصور میکنند که آنها نمیتوانند مادر خوبی باشند. استرس و نگرانی از خصوصیات اصلی مادران هلیکوپتری است، زیرا آنها همیشه باید خود را جای فرزندشان بگذارند و همه مسئولیتهای او را انجام دهند.
● وقتی کودک بزرگ
از خصوصیات اصلی کودکان مادران هلیکوپتری این است که آنها معمولا از لحاظ احساسی کاملا نابالغ و رشد نیافته هستند. آنها نمیدانند چگونه باید احساساتشان را بیان کنند، تصمیمی بگیرند و برای خود برنامهریزی کنند. در بسیاری از مواقع این افراد شاهد خورده شدن حقشان توسط دیگران هستند و جرات اعتراض کردن به دوستان و همکاران خود را ندارند.
معمولا این اشخاص بهشدت تحتتاثیر دیگران قرار گرفته و از خود ارادهای ندارند، زیرا همیشه این پدر یا مادر بوده که به جای بچهها حرف زدند و حقشان را گرفتهاند. از آنجایی که این کودکان بهشدت به مادر خود وابستهاند، بعد از ازدواج هم با مشکل مواجه میشوند و معمولا کارشان به مشاور، دادگاههای خانواده و حتی طلاق میکشد.
● بچههای تنها
به احتمال زیاد کودکان والدین هلیکوپتری دوستان زیادی ندارند، زیرا این پدر و مادر هستند که مشخص میکنند کودکانشان با چه کسی ارتباط داشته باشند. از آنجایی که این والدین معمولا وسواس زیادی برای ارتباط فرزندشان با افراد غریبه دارند، حداکثر اجازه میدهند کودکشان یک یا ۲ همبازی داشته باشد. در مواقع بسیاری دیده شده مادر این کودکان هنگام بازی در کنار فرزندشان حضور دارند و این موضوع باعث خجالت و ناراحتی آنها میشود. در واقع باید گفت تنها دوستان این کودکان، پدر و مادر یا حداکثر خواهر و برادر آنها هستند.
● انتظارات غیرمنطقی
پدر و مادرهایی که با بروز هر مشکل به سمت کودکانشان میشتابند و همه نیازهای او را فراهم میکنند، باید انتظار آیندهای فاجعهبار را بکشند. زمانی که کودکان روش مواجه شدن با مشکلات را
فرا نگیرند و هر چیزی را که میخواهند بلافاصله در مقابل چشمان خود آماده ببینند، تصور میکنند که دنیا همیشه باید به همین شکل باشد. پس اگر فرزندتان در سالگرد تولد ۱۶ سالگیاش از شما یک ماشین بهعنوان هدیه تولد خواست اصلا تعجب نکنید، زیرا این شما بودید که او را در این مسیر قرار دادید.
● آیا شما یک پدر و مادر هلیکوپتری هستید؟
۱. اگر فرزندتان در یک امتحان نمره پایینی بگیرد، آیا شما با معلمش تماس میگیرید تا علت کم شدن نمره او را متوجه شوید؟
۲. اگر فرزندتان شب را در بیرون از خانه با دوستانش سپری کند، آیا در تماممدت منتظر بازگشت او مانده و نگرانید؟
۳. آیا بهطور مرتب اتاق فرزندتان را تمیز میکنید؟
۴. آیا همیشه در انجام تکالیف فرزندتان به او کمک میکنید و حتی گاهی اوقات به جای او تکالیف را انجام میدهید؟
۵. اگر کودکتان در مدرسه با دوستانش مشکل پیدا کند، سریع گوشی تلفن را برداشته و با منزل آنها تماس میگیرید؟
۶. زمانی که حوصله فرزندتان سر میرود، شما برای او سرگرمی پیدا میکنید؟
۷. با بروز کوچکترین درگیری بین فرزندتان با همکلاسیهایش در مدرسه، سریعا به معلم او اطلاع میدهید؟
۸. همه جا مثل سایه دنبال فرزندتان هستید و همیشه کارهای او را زیر نظر دارید؟
۹. هر روز کیف فرزندتان را آماده میکنید و هنگام رفتن به اردو تمام لوازم مورد نیاز او را جمعآوری و مهیا میکنید؟
۱۰. در بسیاری از مواقع وظایفی را که بهعهده فرزندتان گذاشته میشود شما انجام میدهید؟
اگر از میان سؤالات بالا به ۵ تا ۷ سؤال پاسخ مثبت دادید باید گفت نظارت شما روی کودکتان کمی بیش از حد مجاز است اما در عین حال فرصتهایی هم به آنها میدهید تا خودشان وظایف و مسئولیتهای خود را انجام دهند.
اگر به ۷ سؤال یا بیشتر پاسخ مثبت دادید، متاسفانه باید گفت که شما یکی از والدینی هستید که به جای فرزندتان زندگی میکنید. کودکان شما هیچ فرصتی برای تجربه زندگی ندارند و اگر به این روش ادامه دهید شاید مجبور شوید تا آخر عمر بار مسئولیتها و اشتباهات آنها را به دوش بکشید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست