چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
شورای شهر و توسعه پایدار
پروفسور لئونارد دهل شهر سالم را این چنین تعریف میكند: <محیط اجتماعی و كالبدی با امكاناتی كه انجام تمام فعالیتهای زندگی را به سهولت و با كارآیی مطلوب امكانپذیر سازد.> او مقتضیات تحقق شهر سالم را به شرح زیر اعلام كرده است:
- اول، پاسخهای شهر به نیازهای گسترده مردم و سازمانهایش باید مناسب و موثر باشد.
- دوم، شهر توانایی تطبیق با جزئیات سیستم و افراد جامعه شهری را داشته باشد به عبارت دیگر قادر به مقابله با ناتوانیهای سیستم و كاستیهای اعضای جامعه شهری باشد.
- سوم، شهر بتواند خود را برای تامین نیازهای مدام در حال ظهور و متغیر، تغییر دهد.
- چهارم، شهر باید بتواند ساكنان را قادر سازد تا از مزایای آن استفاده كند. (به عبارت بهتر، كارآیی داشته باشد) و بالاخره اینكه موارد پیشگفته محقق نخواهد شد مگر آنكه مدیریت شهری قادر به آموزش شهروندانش باشد.
▪ دهل همچنین نیازهای هر شهر را در ۵ دسته طبقهبندی میكند:
الف) نیازهای اساسی و اولیه؛
- هر شهر باید توانایی تامین نیازهای اساسی شهرنشینان خود مثل غذا، لباس، خانه، امنیت، مراقبتهای بهداشتی و نظایر آن را داشته باشد.
ب ) نیازهای عملكردی و هنری
ج ) ارتباط و شبكه
- علاوه بر نیازهای اساسی و مكانهای غنای فرهنگی، به انواع ارتباط نیاز دارد شهر نیاز به راههایی دارد كه جریان معاش اعم از غذا و پول، عقاید و تماسهای اجتماعی بین مردم را میسر سازد.
د ) زیرساختها
- زیرساختهای فیزیكی كه جسم شهر را میسازد و غیرفیزیكی چون قوانین و مقررات، نظامها و الگوهای رفتاری.
ه ) ملاحظات اكولوژیكی
- به گونهای به نیازهای شهر باید پاسخ داد كه <توانایی زمین برای بازسازی و تجدید حیات خویش> لطمه نبیند. بنابراین شهر پایدار شهری است كه توسعه آن نیازهای كنونی را برطرف كند بدون آنكه توانایی مردم آینده شهرها را برای برطرف كردن نیازهایشان در مخاطره افكند. اگر به برنامه گروههای مختلف سیاسی از اصلاحطلبان گرفته تا اصولگرایان اصلاحطلب در سومین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر تهران نگاهی بیفكنیم، حتما گزاره شهر سالم و توسعه پایدار را میبینم.
بنابراین انتظار میرود شورای شهر دوره سوم با توجه به برنامه انتخاباتی گروههای اصلی تشكیلدهنده شورای شهر كنونی حركت به سمت توسعه پایدار و ایجاد شهر سالم را در دستور كار شهرداری قرار دهد. و از شهرداری بخواهد كه در پاسخگویی به نیازهای شهروندان به گونهای اقدام نماید كه نیازهای پنج گانه شهروندان را به ترتیب اولویت پاسخ دهد.
همچنین مروری بر وظایف قانونی شوراها نشان میدهد كه شوراها موظف به بررسی و شناخت كمبودها، نیازها و نارساییهای اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، بهداشتی، اقتصادی و رفاهی حوزه انتخابیه و تهیه طرحها و پیشنهادهای اصلاحی و راه حلهای كاربردی در این زمینهها جهت برنامهریزی و ارائه آن به مقامات مسوول ذیربط هستند. هرچند به دلیل عدم تحقق مدیریت واحد شهری، بخش عمده وظایف برشمرده برعهده موسسات دولتی است لیكن قانونگذار در بند ۳۲ از ماده ۷۱ قانون شوراهای اسلامی كشوری آورده است كه: واحدهای شهرستانی كلیه سازمانها و موسسات دولتی و موسسات عمومی غیردولتی كه در زمینه ارائه خدمات شهری وظایفی را به عهده دارند، موظفند برنامه سالانه خود در خصوص خدمات شهری را كه در چارچوب اعتبارات و بودجه سالانه خود تنظیم شده به شورا ارائه نمایند. از این رو شورای شهر میتواند با شناخت نیازها و نارساییهای مختلف شهر و ملاحظه برنامه شهرداری و موسسات دولتی و موسسات عمومی غیردولتی در خصوص رفع نیازها و نارساییهای شهروندان اقدام نماید. بدینترتیب هم در راستای برنامه انتخاباتی خود حركت كردهاند و هم اینكه به وظایف قانونی خود پاسخ گفتهاند و مهم اینكه به نیازهای شهروندان پاسخ دادهاند.
علی نوذرپور
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست