پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

شیرین مثل بازار شیرینی فروش ها


شیرین مثل بازار شیرینی فروش ها

عید ایرانی با شیرینی گره خورده است و این داستان هم ربطی به چند سال و چند دهه اخیر ندارد سال های سال است که عید دیدنی و شیرینی خوردن, لازم و ملزوم همدیگر شده است طوری که نمی شود نوروز ایرانی را بدون شیرینی های رنگارنگ, تجسم کرد

عید ایرانی با شیرینی گره خورده است و این داستان هم ربطی به چند سال و چند دهه اخیر ندارد. سال‌های سال است که عید دیدنی و شیرینی خوردن، لازم و ملزوم همدیگر شده است؛ طوری که نمی‌شود نوروز ایرانی را بدون شیرینی‌های رنگارنگ، تجسم کرد.

هر چقدر که به روزهای پایانی سال نزدیک می شویم، بازار شیرینی فروش ها داغ تر می شود و در چند روز ابتدایی سال نو هم که این بازار به اوج سودآوری می رسد.

بر خلاف بسیاری از مشاغل که در روزهای عید در تعطیلات نوروزی به سر می برند، بازار قنادها نه تنها در ایام نوروز تعطیلی ندارد، بلکه از همه روزهای سال هم شلوغ تر است.

خواب تعطیل است

کارگران قنادی ها در ایام عید بیشتر از هر زمان دیگری کار می کنند و کارکردن تا ساعت های پایانی نیمه شب، وصف حال بسیاری از قنادی های سراسر کشور است.

محمدحسین فلاح، کارگر یکی از قنادی های شهر کرج است که او هم در ایام نوروز، به گفته خودش کمتر از هر زمان دیگری می خوابد.

محمدحسین درباره افزایش قیمت برخی شیرینی ها در ایام عید به جام جم می گوید: با توجه به تقاضای زیاد شیرینی در نوروز، گاهی می بینیم که قیمت ها هم در این ایام شکسته می شود ولی معمولا قنادی های اسم و رسم دار تلاش می کنند که در ایام عید، قیمت ها را تغییر ندهند تا مشتریانی را که در طول یک سال جمع کرده اند، از دست ندهند و برای سال بعد هم آنها را راضی نگه دارند.

او درباره مشتری قنادی ها هم تاکید می کند: معمولا مشتریانی که در طول سال مشتری ثابت یک قنادی هستند، در ایام عید هم به همان قنادی می روند و تعداد مشتری های غریبه در قنادی ها خیلی کم است.

به همین دلیل، هر قنادی در نوروز، همان مشتریان سابقش را دارد، با این تفاوت که در ایام نوروز، همه مشتریانش یکجا برای خرید می آیند.

اغلب کارگاه های شیرینی پزی در ایام عید تا نیمه های شب کار می کنند و شیرینی روز بعد را آماده فروش می کنند. جدای از کار تمام وقت شیرینی پزها در ایام نوروز، شیرینی فروشی های کلانشهر ها هم از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب، شیرینی شب عید را به مشتریان می فروشند.

با وجود آن که بسیاری از قنادی ها از همین الان، مشغول جمع آوری مواد اولیه تهیه شیرینی های مختلف شب عید هستند و به تعداد کارگران پاره وقت خود هم اضافه کرده اند، اما معمولا خرید شیرینی عید از بیستم اسفند هر سال شروع می شود.

البته برخی قنادی های مطرح که از مشتریان خارج از کشور، سفارش شیرینی نوروزی گرفته اند، بازارشان تا شب عید داغ است و قبل از بیستم اسفند، خود را برای صادرات شیرینی آماده می کنند.

مظنه شیرینی های عید چند است؟

معمولا در ایام نوروز، همه نوع شیرینی را می توان در عید دیدنی ها دید، اما محمد نصرتی، رئیس اتحادیه قناد و شیرینی کشور در گفت وگو با جام جم می گوید: در ایام عید، بازار شیرینی های خشک و ریز مثل باقلوا، نخودچی و آلمانی داغ تر است، چون رفت و آمد در ایام عید بیشتر است و مردم می خواهند از افراد زیادی پذیرایی کنند، در نتیجه شیرینی های ریز و خشک بیشتر به فروش می رسد.

نصرتی درباره قیمت مصوب انواع شیرینی در ایام عید خاطرنشان می کند: قیمت مصوب و قانونی در شهر تهران برای شیرینی تر درجه یک کیلویی ده هزار و ۵۰۰ تومان، شیرینی دانمارکی کیلویی ۸۰۰۰ تومان، شیرینی های زبان، برنجی و پاپیونی کیلویی ۹۰۰۰ تومان و کیک یزدی کیلویی ۷۰۰۰ تومان است و هر اضافه قیمتی خلاف آن، جرم است.

از قنادهای متخلف شکایت کنید

قیمت مصوب انواع شیرینی در شهرهای مختلف، کمی با هم اختلاف دارد و به همین دلیل نمی توان نرخ معینی برای همه شهرها عنوان کرد.

رئیس اتحادیه قناد و شیرینی کشور تاکید می کند: مردم ما را از جرایم شیرینی فروشی های متخلف و گرانفروش آگاه کنند و مطمئن باشند که ما با آنها برخورد قانونی می کنیم. مردم دیگر شهرستان های کشور می توانند به اتحادیه قنادان در شهر محل سکونتشان و ساکنان تهران هم می توانند شکایت خود را از طریق شماره تماس های ۶۶۹۴۴۴۹۹ و ۶۶۹۴۴۴۱۱ با ما در میان بگذارند.

امین جلالوند