یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

پیام ایران در بحران ملوان ها چه بود


پیام ایران در بحران ملوان ها چه بود

همزمان با تصویب قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران و امکان حمله نظامی آمریکا, این کشور با دستگیری پانزده نظامی انگلیسی به معادلات جهانی شکل دیگری بخشید اما پیام ایران از این دستگیری و آزادی ناگهانی چه بود پاسخ مجله تایم به این پرسش قابل توجه است

همزمان با تصویب قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران و امکان حمله نظامی آمریکا، این کشور با دستگیری پانزده نظامی انگلیسی به معادلات جهانی شکل دیگری بخشید. اما پیام ایران از این دستگیری و آزادی ناگهانی چه بود؟ پاسخ مجله تایم به این پرسش قابل توجه است.

مجله تایم با اشاره به این موضوع می‌نویسد نکته اولی که این راه‌حل به ما می‌گوید این است که سایر موضوعات مورد اختلاف ایران و غرب یعنی برنامه هسته‌ای نیز از طریق دیپلماتیک قابل حل هستند. بنا به این گزارش هر چند رئیس جمهور آمریکا از لفظ «گروگانگیری» برای توصیف واقعه استفاده کرد اما رفتار ایرانی‌ها از ابتدا نشان‌دهنده آن بود که آنها می‌خواهند به دنیا چیزی بگویند و به دنبال جنگ نیستند.

نویسنده تایم در ادامه، پیام ایران به دنیا را در سه مورد خلاصه کرده است:

۱) فکر حمله به ایران را از سرتان بیرون کنید، چرا که این کشور توانایی به خطر انداختن منافع غرب در خلیج (فارس) و خاورمیانه را دارد به ویژه اینکه متحدانش در عراق، لبنان و فلسطین هم در این مسیر یاری‌اش خواهند کرد.

۲) اگر غرب فشار علیه ایران را به خاطر آنچه خود حق قانونی برای داشتن تکنولوژی هسته‌ای می‌نامد ادامه دهد باید بداند که ایران را برای ایجاد بحران تحریک کرده است.

۳) اگر آمریکا به دستگیری مقامات ایرانی در داخل عراق ادامه دهد ایران نیز مقابله به مثل خواهد کرد.

تایم در ادامه به بررسی دیدگاه‌های مختلف در مورد تصمیم ناگهانی ایران برای آزادی نظامیان انگلیسی پرداخته و می‌نویسد یک دیدگاه حاکی از آن است که این اقدام ایران نتیجه فشارهای غرب بوده است. برخی دیگر نیز معتقدند ایران به این جهت نظامیان انگلیسی را آزاد کرد چون به برخی از اهداف خود دست یافته بود. اعلام این خبر از سوی ایران یک روز پس از آزادی دیپلمات ایرانی در عراق توسط آمریکایی‌ها و دیدار یک نماینده ایرانی با پنج دیپلمات دیگر ربوده شده صورت گرفت.

تایم در پایان حل مسالمت‌آمیز این بحران را یک پیروزی بزرگ برای ایران و علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی این کشور که رئیس مذاکرات هسته‌ای نیز هست می‌داند.

بنا به این گزارش مخالفت‌های محمود احمدی‌نژاد با توافق لاریجانی با خاویرسولانا مانع از تعلیق موقت غنی‌سازی اورانیوم در ایران شد. اکنون نیز این سوال مطرح است که آیا لاریجانی می‌تواند در شرایطی که آمریکا و انگلیس نسبت به مذاکره با ایران اظهار تمایل کرده‌اند از چنین راه حل مسالمت‌آمیزی در حل مسئله هسته‌ای کشورش استفاده کند یا نه.