شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

دشواری های بغرنج خانواده ها برای خرید شب عید


دشواری های بغرنج خانواده ها برای خرید شب عید

متاسفانه وضع اقتصادی بیشتر خانواده ها, بسیار بغرنج و غیرقابل تامل شده است از طرفی پرداخت بموقع اجاره خانه , قبض های آب , برق , گاز, تلفن اینها همه كمر نان آور خانواده را خمیده كرده است

از جمله‌ رسومی‌ كه‌ بین‌ مردم‌ بویژه‌ كودكان‌ و نوجوانان‌ از سال‌های‌ بسیار دور رایج‌ است‌ و هنوز هم‌ با قوت‌ پیگیری‌ می‌شود، خرید قبل‌ از عید نوروز است‌. در این‌ ارتباط‌، از اواسط‌ اسفند ماه‌ تمام‌ كوچه‌ و خیابان‌های‌ مركزی‌ و بخصوص‌ بازارهای‌ قدیمی‌ و كهن‌ شهرهای‌ كشور از جمله‌ در تهران‌ بزرگ‌ به‌ تسخیر ترافیك‌ انبوه‌ خودروها و جمعیت‌ پراكنده‌ در خیابان‌ها و میدان‌ها در می‌آید. خانواده‌های‌ بی‌شماری‌ برای‌ تهیه‌ كیف‌، كفش‌، لباس‌ و شیرینی‌ و آجیل‌ و دیگر وسایل‌ ضروری‌ و مورد نیاز خانواده‌ در ایام‌ نوروز در تكاپو افتاده‌ و خود را به‌ مراكز شهر می‌رسانند تا بتوانند با قیمت‌ دلخواه‌ و كیفیت‌ مناسب‌، آنچه‌ را كه‌ نیاز دارند تهیه‌كنند. اما متاسفانه‌ بیشتر مواقع‌، به‌ دلیل‌ گرانی‌ بیش‌ از حد كالاها از جمله‌ كفش‌ و لباس‌، خانواده‌های‌ بی‌شماری‌ كه‌ عایله‌مند هم‌ هستند دست‌ خالی‌ می‌مانند چون‌ به‌ هر دكانی‌ كه‌ سركشی‌ می‌كنند، با اجناس‌ بنجل‌ و ارزانقیمت‌ و نامناسب‌ روبرو می‌شوند.

تا چند روز مانده‌ به‌ تحویل‌ سال‌ جدید، برخی‌ از خانواده‌ها از این‌ بازار و پاساژ و فروشگاه‌ در این‌ سوی‌ شهر به‌ مغازه‌های‌ دیگر در آن‌ سوی‌ شهر می‌روند تا شاید به‌ آرزو و خواست‌ فرزندان‌ دلبند خود جامه‌ عمل‌ بپوشانند. اما دغدغه‌ و مشكل‌ بزرگ‌ و قابل‌ تامل‌ این‌ است‌ كه‌ میزان‌ دریافتی‌ حقوق‌ پدر و مادرانی‌ كه‌ بعضاص شاغل‌ هم‌ هستند،كفاف‌ مخارج‌، هزینه‌های‌ مایحتاج‌ فرزندان‌ آنان‌ را نمی‌دهد.

علی‌رغم‌ میل‌ باطنی‌ والدین‌، گاهی‌ اوقات‌ حتی‌ بر سر موضوعی‌ مانند خرید كفش‌، ساعت‌ها بین‌ آنان‌ جدال‌ و مشاجره‌ لفظی‌ برقرار است‌ و این‌ موضوع‌ باعث‌ تحمیل‌ انواع‌ استرس‌، تیك‌ و بالا رفتن‌ فشارخون‌ و دیگر امراض‌ گوناگون‌ می‌شود.

پرسشی‌ از مسئولان‌ عزیز و گرامی‌ دارم‌ كه‌ آیا می‌دانید، تمامی‌ این‌ كش‌ و قوس‌ها بخاطر چیست‌؟! اینها، تنها گوشه‌یی‌ كوچك‌ از تنگنای‌ اقتصادی‌ جامعه‌ و مردم‌ كشورمان‌ است‌.

درد بی‌پولی‌، اندوه‌ نداری‌، زجر و بدبختی‌ و بیچارگی‌. روزها مانند باد از پی‌ هم‌ می‌گذرد، اما همگی‌ اندر خم‌ یك‌ كوچه‌ایم‌. به‌ قول‌ قدیمی‌ها هر چه‌ كار و تلاش‌ می‌كنند تا بتوانند صادقانه‌ امرار معاش‌ كنند، هفت‌شان‌ گرو هشت‌شان‌ است‌.

متاسفانه‌ وضع‌ اقتصادی‌ بیشتر خانواده‌ها، بسیار بغرنج‌ و غیرقابل‌ تامل‌ شده‌ است‌. از طرفی‌ پرداخت‌ بموقع‌ اجاره‌خانه‌، قبض‌های‌ آب‌، برق‌، گاز، تلفن‌ اینها همه‌ كمر نان‌آور خانواده‌ را خمیده‌ كرده‌ است‌.

بزرگان‌ بر این‌ عقیده‌اند كه‌ باید همگام‌ با زمان‌ پیش‌ برویم‌. اما آیا با معضل‌ دیرینه‌ گرانی‌ می‌توان‌ این‌گونه‌ زندگی‌ كرد. جوانان‌ دوست‌ دارند تلفن‌ همراه‌، كامپیوتر و خط‌ اینترنت‌ داشته‌ باشند. در زمان‌های‌ قدیم‌ از این‌ چیزهای‌ نو رسیده‌ خبری‌ نبود، اما با پیشرفت‌ علم‌ و تكنولوژی‌ و با ابزار و اثاث‌ لوكس‌ آشنا شدن‌ و داشتن‌ آنها خرج‌ بسیار دارد. به‌ هر حال‌ وقتی‌ قرار است‌ از این‌گونه‌ ابزارها استفاده‌ كنیم‌ و قطعاً هم‌ باید فضای‌ اجتماعی‌ طوری‌ باشد كه‌ براحتی‌ از امكانات‌ موجود برای‌ رشد فكری‌ و عقلی‌ و آشنایی‌ بیشتر با بسیاری‌ از تجهیزات‌ موجود از آنها استفاده‌ شود، اما اینها همه‌ مستلزم‌ آن‌ است‌ كه‌ مرد خانواده‌ درآمد مكفی‌ داشته‌ باشد تا بتوان‌ زندگی‌ تقریباً راحتی‌ داشت‌.

گرانی‌ بیش‌ از حد اجناس‌ و بخصوص‌ كالای‌ لوكس‌ و مد روز باعث‌ شده‌ است‌ تا خانواده‌ها فرزندان‌ خود را به‌ گونه‌یی‌ توجیه‌ كنند و آنها را از خرید لباس‌های‌ نو بازدارند، اما كودكان‌ كه‌ از گرانی‌ و پول‌ نداریم‌ و این‌جور چیزها سر در نمی‌آورند و این‌ در صورتی‌ است‌ كه‌ اكثر خانواده‌ها فقط‌ برای‌ تماشای‌ انواع‌ و اقسام‌ پوشاك‌ از پشت‌ ویترین‌ مغازه‌ها به‌ خیابان‌ها عزیمت‌ می‌كنند و با این‌ اقدام‌ باعث‌ ترافیك‌ و خستگی‌ روح‌ و روان‌ خود، خانواده‌ و سایر افراد جامعه‌ می‌شوند. براستی‌ مسئول‌ رسیدگی‌ به‌ گرانی‌ و ساماندهی‌ وضع‌ معیشتی‌ مردم‌ كیست‌؟ چه‌ سازمانی‌ باید دشواری‌های‌ طاقت‌فرسای‌ خانواده‌های‌ معیل‌ را برای‌ تهیه‌ كالای‌ مورد نیاز سال‌ تازه‌ را ارزیابی‌ كرده‌ و در رفع‌ آنها اقدام‌ كند؟

علی‌اكبر فرقانی‌