شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

دیپلماسی و سیاست خارجی در کلام مسئولین


دیپلماسی و سیاست خارجی در کلام مسئولین

رهبر معظم انقلاب, رئیس جمهور, معاون رئیس جمهور, سفیر ایران در عراق, سخنگو و وزیر امور خارجه, فرمانده نیروی مقاومت بسیج, سفیر ایران در سازمان ملل, رئیس مجلس, دبیر شورای عالی امنیت ملی, امام جمعه موقت تهران و چند تن از نمایندگان مجلس مسئولانی هستند که در هفته جاری صحبت هایی درباره سیاست خارجی ایران ایراد کرده اند

رهبر معظم انقلاب، رئیس جمهور، معاون رئیس جمهور، سفیر ایران در عراق، سخنگو و وزیر امور خارجه، فرمانده نیروی مقاومت بسیج، سفیر ایران در سازمان ملل، رئیس مجلس، دبیر شورای عالی امنیت ملی، امام جمعه موقت تهران و چند تن از نمایندگان مجلس مسئولانی هستند که در هفته جاری صحبت‌هایی درباره سیاست خارجی ایران ایراد کرده‌اند.

● حباب کاذب پول در غرب شکست

آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به مکتب مارکسیسم و اضمحلال آن گفتند: این مکتب برای خود ادعاها و شعارهایی داشت که این شعارها به تدریج رنگ باختند و در نهایت شکل و ظاهر باقیمانده از مارکسیسم مانند یک تارعنکبوت در فاصله زمانی کوتاهی از هم فروپاشید و از بین رفت.

ایشان افزودند: با فروپاشی مارکسیسم، مکتب لیبرال دموکراسی غرب دچار وسوسه سلطه تک قطبی برجهان و پیشبرد سیاست های خود بدون وجود رقیب شد و همه دنیا را در اختیار خود می‌پنداشت.

رهبر انقلاب با اشاره به وضعیت کنونی لیبرال دموکراسی غرب تأکید کردند: ادعاهای سیاسی و شعارهای دروغین حقوق بشر و دموکراسی این مکتب در گوانتانامو، ابوغریب، حمله به عراق، حمله به افغانستان، و بمباران مناطق مختلف برملا شد و امروز نیز حباب کاذب حاکمیت پول در دنیای غرب شکسته شده و فریادهای آنان به آسمان بلند شده است.

وی مشکلات جاری دنیای غرب را نشان‌دهنده وضعیت ادعاهای اقتصادی لیبرال دموکراسی غرب دانست و با اشاره به اذعان تحلیلگران غربی به ناکارآمدی روشهای اقتصادی لیبرال دموکراسی افزود: امروز حباب کاذب پول در دنیای غرب شکسته شده و فریادهای آن به آسمان بلند شده و خود آنها می‌گویند دوران حاکمیت مطلق امریکا به پایان رسیده است.

● صلح غیرعادلانه، ادامه نمی‌یابد

رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار چند نفر از شخصیت‌های سیاسی مذهبی بین المللی، گفتگو و تبادل نظر را، کاری بسیار خوب، مهم و لازم دانستند و خاطرنشان کردند: تداوم «دیدار و گفتگو» و بیان متقابل حقایق، یقیناً در ایجاد تفاهم میان ملتها و دولتها نقش زیادی دارد اما این گونه اقدامات برای مهار خصلتهای ناپسند قدرت طلبان جهانی، و پایان بخشیدن به مصائب کنونی بشر، کافی و مؤثر نیست و باید عوامل دیگری را نیز مد نظر قرار داد.

آیت الله خامنه‌ای بی عدالتی و ظلم را ریشه تاریخی مشکلات دردناک جامعه بشری برشمردند و با اشاره به کشتار وحشتناک مردم عراق، افغانستان و فلسطین افزودند: آیا این فجایع دردناک، به علت سوءتفاهم و عدم درک متقابل صورت می گیرد و یا در مسائلی همچون زیاده خواهی و بی عدالتی ریشه دارد؟

ایشان به خیرخواهان جامعه بشری و شخصیت هایی که برای حل مشکلات جهان، انگیزه و تلاش حقیقی نشان می‌دهند پیشنهاد کردند: ظلم و بی عدالتی را در هر جای جهان به طور مشخص و صریح محکوم کنند و کار مشکل تشخیص ظالم از غیرظالم را با جدیت دنبال نمایند.

رهبری مبارزه با ظلم را راه صحیح و مؤثر دستیابی به صلح عادلانه دانستند و خاطرنشان کردند: صلح غیرعادلانه، ادامه نخواهد یافت و لازم است ضمن حمایت از شعار صلح، شعار عدالت طلبی و مقابله با ظلم را به طور جدی مطرح و پیگیری کرد.

● امروز برای انتشار اخبار ملت ایران مسابقه می‌گذارند

محمود احمدی نژاد با اشاره به تهدیدهای کشورهای غربی علیه جمهوری اسلامی ایران گفت: دشمن فکر می کرد به محض اینکه قطعنامه علیه ما صادر شود و به ملت ایران فشار بیاورند ما تسلیم خواهیم شد؛ آنها دراین مسیر آن قدر مطمئن بودند که به اندازه یک درصد احتمال نمی دادند ملت ایران زیر بار فشار آن ها نرود؛ آنها شبکه های بانکی ما را هم تحریم کردند که البته تحریم سنگینی نیز بود اما ملت ایران با وجود اینکه افرادی در داخل کشور بودند و هستند که اطلاعات غلط به دشمنان می دادند در برابر تمامی این تحریم ها ایستادند که این برای ملت ما یک افتخار است.

رئیس جمهور خاطر نشان کرد: دشمن با استفاده از شورای امنیت ۶۰ سال بر جهان حکومت کرده اما برای اولین بار یک ملت در برابر او ایستاده و آنها را در هم شکسته و راه را برای نجات ملت ها باز کرده است؛ استکبار ۶۰ سال به طور مستقیم و غیر مستقیم ملت ها را می چاپید اما امروز این جریان معکوس شده به طوری که پایه های اقتصادی آنها در حال فروریختن است که البته باید بگویم ما از این موضوع خوشحال نیستیم ولی این همان مشیت الهی است.

دکتر احمدی نژاد با بیان اینکه امروز رسانه های غربی اخبار ایران را در صدر توجهات‌شان قرار می دهند، گفت: روزی رسانه های غربی سخنان رهبر معظم انقلاب و حضرت امام خمینی (ره) را منتشر نمی کردند اما امروز برای انتشار اخبار ملت ایران مسابقه می‌گذارند.

● طراحی آمریکا برای آغاز دور جدید چپاول ملتها باید خنثی شود

محمود احمدی نژاد در دیدار رئیس جمهور زنگبار با اشاره به اوضاع وخیم اقتصادی آمریکا تصریح کرد: ملتها باید با حفظ هوشیاری طراحی دولتمردان آمریکایی را برای چپاول ثروت کشورهایشان به منظور نجات اقتصاد آمریکا خنثی کنند.

وی با بیان اینکه تجربه نشان داده که قدرت های بزرگ در جهت تأمین منافع ملتها هیچ گونه اقدامی انجام نخواهند داد و تنها به دنبال غارت کشورها و تحقیر ملتها هستند تصریح کرد: ملتها با توجه به این تجربه تاریخی باید در کنار یکدیگر و دست به دست هم با کار و تلاش کشورهای خود را بسازند.

احمدی‌نژاد همچنین با اشاره به اوضاع نابسامان اقتصادی آمریکا خاطرنشان کرد: پیش‌بینی‌ می‌شود دولتمردان آمریکایی‌ برای نجات اقتصاد خود و شروع دوره جدیدی از چپاول کشورها و ملتها به زودی به سوی آفریقا روی آورند. نگاهی به صحنه انتخابات این کشور به وضوح نشان می‌دهد که آنها به دنبال منابع و ذخایر ارزانقیمت هستند تا بتوانند برای مدت زمان دیگری به حیات خود ادامه دهند و از این‌رو باید هوشیار بود که این‌گونه حوادث شوم به منافع ملتها آسیبی نرساند.

● آمریکا و رژیم صهیونیستی هر دو در سرازیری سقوط هستند

دکتر محمود احمدی‌نژاد روز دوشنبه در دیدار میشل عون رییس‌جمهور اسبق لبنان، با بیان اینکه حیات رژیم صهیونیستی وابسته به جنگ است، گفت: به همین دلیل قدرت‌های استکباری از این رژیم حمایت می‌کنند.

رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه رژیم صهیونیستی در حال فروپاشی است، اظهار داشت: آمریکا و رژیم صهیونیستی هر دو در سرازیری سقوط هستند و در منطقه خاورمیانه هیچکدام جایی ندارند.

دکتر احمدی‌نژاد وضعیت وخیم اقتصادی آمریکا را حاصل ظلم‌هایی دانست که این کشور بر بشریت کرده است و گفت: مهم این است که دست به دست هم دهیم و جلوی تجاوزگری‌ها بایستیم.

● نگران ناامنی و خشونت‌های موجود در منطقه هستیم

منوچهر متکی وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار با همتای پاکستانی خود درباره آخرین رخدادهای جاری پاکستان، منطقه و راه‌های تحکیم مناسبات دوجانبه، به بحث و گفتگو پرداخت.

وی تاکید کرد: ناامنی و ترویسم؛ توسعه و رفاه پاکستان را هدف قرار داده و همگی نگران ناامنی و خشونت‌های موجود در منطقه هستیم.

متکی با تصریح بر اینکه قدرت‌های فرامنطقه‌ای عامل اصلی همه ناامنی‌های ایجاد شده در منطقه هستند، اظهار داشت: خشونت‌های موجود و ناامنی‌ها به دلیل بی‌توجهی به واقعیات منطقه و رویکرد غلط و مداخله جویانه قدرت‌های فرامنطقه‌ای است.

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به تحولات افغانستان و اهمیت ثبات و امنیت این کشور گفت: ایران راه‌حل رفع مشکلات موجود در آن کشور را کنار گذاردن تمامیت خواهی گروه‌های سیاسی و همچنین همکاری‌های سازنده و موثر کشورهای منطقه‌ می‌داند.

● ریشه ناامنی‌های منطقه در حضور قدرت‌های فرامنطقه‌ای است

منوچهر متکی در دیدار با یوسف رضا گیلانی نخست وزیر پاکستان گفت: روابط دو کشور همواره بر اساس مبانی و اعتقادات، منافع و نگرانی مشترک چشم‌انداز مثبت داشته و امیدواریم مناسبات تهران و اسلام‌آباد در تمامی زمینه‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی روز به روز گسترش یابد.

وزیر امور خارجه با تبیین روند مناسبات جاری دو کشور اظهار داشت: همکاری در زمینه مسایل منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله زمینه‌های مشترک ایران و پاکستان است که می‌توانند از خلال رایزنی‌های مستمر افزایش یابد.

وزیر امور خارجه کشورمان گفت: ریشه ناامنی‌های منطقه را باید در بی‌توجهی به مولفه‌های اصلی بحران یعنی حضور مداخله جویانه قدرت‌های فرامنطقه‌ای جستجو کرد.

● سازوکارهای مدیریت نظام بین‌الملل کارایی خود را از دست داده است

منوچهر متکی در دیدار با کوفی عنان گفت: مسئولیت شما در پست دبیرکلی سازمان ملل متحد در یکی از سخت‌ترین مقاطع و بحران‌های بین‌المللی بود و چهره مصمم و اعتماد به نفس شما و تلاش‌های مبتکرانه برای دوستان شما شناخته شده است.

متکی افزود: دورانی که جنگ‌های سخت و سنگینی هم با اجازه شورای امنیت و هم بدون اجازه شورای امنیت در منطقه صورت گرفت، موجب تضعیف سازمان ملل شد.

وی سپس با اشاره به مدیریت فعلی نظام بین‌الملل اظهار داشت: بسیاری از ابزارها و سازوکارهای کنونی برای اداره و مدیریت نظام بین‌الملل عملا کارایی خویش را از دست داده است و این زنگ خطر در زمان مدیریت جنابعالی در سازمان ملل به صدا درآمد.

● لبنان ظرفیت‌های لازم برای تصمیم‌سازی اجماعی را دارد

منوچهر متکی وزیر امور خارجه‌ کشورمان در دیدار میشل عون، رییس جریان ملی آزاد مسیحی لبنان گفت: کشورهای منطقه اعضای یک خانواده هستند و در این میان ما با لبنان دارای روابط دیرینه بر اساس منافع مشترک هستیم.

وی اظهار داشت: لبنان ثابت کرده که ظرفیت‌های لازم برای تصمیم‌سازی اجماعی برای جلوگیری از فتنه‌هایی که دیگران برای بی‌ثباتی لبنان بر روی آن سرمایه‌گذاری می‌کنند را دارد.

متکی دفاع از لبنان و مقاومت را دفاع از حق و کرامت انسان‌ها و استقلال ملت‌ها در برابر هژمونی قدرت‌های سلطه‌جو خواند و تصریح کرد: کسانی که هزاران کیلومتر دورتر از منطقه به دنبال منافع نامشروع و تحمیل نظرات خود هستند حق ندارند دفاع و ارتباط مشروع کشورهای منطقه را زیر سوال ببرند.

● خشونت برای خاورمیانه در نظر آمریکا و انگلیس مجاز است

منوچهر متکی، وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به رایزنی نخست وزیر پیشین ایتالیا رومانو پرودی در تهران گفت: رایزنی سیاستمداران با سابقه و متفکر اروپا با مقامات جمهوری اسلامی ایران همواره جایگاه ویژه و سازنده‌ای برای ارتقای صلح و ثبات منطقه‌ای داشته و دارد.

او با اشاره به فرصت‌سازی جدید برای افراط‌گرایی خاطرنشان کرد: متاسفانه رویکردهای جدید قدرت‌های سلطه‌گر با سناریوی خاص و با دلارهای نفتی و با طراحی دولت انگلیس به منظور فرصت دادن به افراط‌گرایی در حال شکل گرفتن است.

وی با اشاره به انگیزه واقعی و ریشه خشونت در منطقه تصریح کرد: متاسفانه در نظر آمریکا و انگلیس خشونت برای منطقه خاورمیانه مجاز است تا موقعی که خشونت به غرب تسری نیابد.

● رفتار غربی ها غیر منطقی و عجولانه است

علی لاریجانی در دیدار با ژان لویی بیانکو رئیس هیئت بلند پایه پارلمانی فرانسه با اشاره به صدور قطعنامه اخیر شورای امنیت علیه کشورمان پاره ای رفتارهای کشورهای غربی با ایران را غیر منطقی و عجولانه خواند و افزود: اصلاح رفتارهای غیر منطقی غرب می تواند ضمن ایجاد تحول در روابط فی مابین به حل سوء تفاهمات موجود کمک کند.

رئیس مجلس اظهار داشت: با وجود برخی دیدگاه های متفاوت زمینه های همکاری فراوان میان دو کشورایران و فرانسه وجود دارد که با توجه به منافع مشترک در زمینه های اقتصادی و منطقه ای طرفین می توانند گفتگوهای روشنی داشته باشند.

لاریجانی تحولات منطقه بویژه بحرانهای عراق و افغانستان را از موضوعات مهمی خواند که دو کشور می توانند همکاری خوبی در زمینه آن با یکدیگر داشته باشند.

وی با انتقاد از عملکرد دوگانه غرب در افغانستان گفت: هشتاد درصد مواد مخدر تولیدی در افغانستان در استان هلمند که زیر سلطه کامل نیروهای انگلیسی است کشت می شود.

● انتقاد از غرب در موضوع هسته‌ای

علاالدین بروجردی در دیدار با رئیس هیئت پارلمانی فرانسه با تاکید بر آنکه جمهوری اسلامی ایران به شدت مخالف سلاح هسته ای است، افزود: وجود یک سلاح هسته ای نیز خطر بزرگی برای امنیت و ثبات جامعه جهانی است زیرا ممکن است ترومن دیگری پیدا شود که مانند جنگ جهانی دوم دستور استفاده از آن را صادر کند.

رئیس کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی مجلس شورای اسلامی همچنین با اشاره به فعالیت های صلح آمیزهسته ای کشورمان گفت: جمهوری اسلامی ایران در زمینه فعالیت های صلح آمیز هسته ای خواهان چیزی فراتر از مقررات آژانس بین المللی انرژی هسته ای و عهدنامه NPT نیست و ضمن ادامه همکاری های خود با آژانس معتقد به ادامه گفتگوها با ۱+۵ است.

وی در همین زمینه با انتقاد از برخوردهای دوگانه غرب با فعالیت های هسته ای، به عدم پایبندی کشورهای آلمان، فرانسه و آمریکا به قراردادهای خود با کشورمان در این زمینه را یادآوری کرد و افزود: ایران تجربه خوبی از همکاری های دوجانبه با کشورهای غربی در زمینه مسائل هسته ای ندارد و نسبت به آن خوش بین نیست زیرا آنها ثابت کرده اند به تعهدات خود پایبند نیستند.

بروجردی درادامه به بحران افغانستان پرداخت و با اشاره به مذاکرات آمریکا و انگلیس با گروه طالبان گفت: این سیاست به معنای شکست آمریکا و ناتو پس از هفت سال جنگ در افغانستان است و پدیده تروریسم را در منطقه نیز گسترش خواهد داد.

● ایران میز مذاکره را ترک نکرده است

علی لاریجانی تاکید کرد: در صورتی که کشورهای غربی قصد بازگشت به میز مذاکرات را داشته باشند ایران تداوم مذاکرات درباره برنامه هسته‌یی تهران را خواستار است.

رییس مجلس شورای اسلامی ایران و مذاکره کننده هسته‌ای سابق ایران روز سه‌شنبه در ژنو گفت که ایران آماده مذاکرات است اما نمی‌تواند "شرایطی را که رسیدن به آن غیرممکن است" بپذیرد.

در مقابل ۸۰ صفحه مطالعات ادعایی ۱۱۷ صفحه جوابیه دادیم

دبیر شورای عالی امنیت ملی در جمع شورای ائمه جمعه اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو متعهد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به همه تکالیف خود عمل کرده اما نباید کشورما را یک استثنا تلقی کنند و ترتیبات خاصی برای فعالیت هسته‌ای ما در نظر گیرند.

وی افزود: اگر برخی معتقدند بحث نظارت آژانس و فعالیت‌های هسته‌ای کشورها ضعیف است، آماده ورود به این بحث هستیم و مخالفتی با تقویت نظارت آژانس نداریم اما نظارت باید نسبت به همه اعضا اعمال شود.

سعید جلیلی همچنین در خصوص علت دو پهلو بودن گزارشات محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین‌الملی انرژی اتمی اظهار داشت: پس از آنکه آژانس اعلام کرد ۶ مساله در پرونده هسته‌ای ایران مانده، جمهوری اسلامی به سئوالات این نهاد فنی و حقوقی پاسخ داد اما پس از مدتی موضوع اتهامات و مطالعات ادعایی پیش آمد.

وی در پایان اظهار داشت: آمریکایی‌ها مدعی بودند هزاران صفحه مطالعات ادعایی دارند اما هیچ گاه اسناد آن را ارایه نکردند تا معلوم شود واقعی یا جعلی هستند و گفتند که فقط سی دی این مطالعات را بدون ذکر منابع نشان خواهند داد که البته همان هزار صفحه نیز به ۸۰ صفحه منتهی شد و جمهوری اسلامی در مقابل آن ۱۱۷ صفحه جوابیه ارایه کرد و نتیجه این روشنگری‌ها حمایت کشورهای عضو جنبش عدم تعهد از فعالیت‌های هسته‌ای ما بود.

● اتهامات جدید علیه ایران درباره عراق، اهانت به ملت عراق است

منوچهر تسلیمی سخنگوی مطبوعاتی سفارت جمهوری اسلامی ایران در بغداد، گفت: سخنان ژنرال "ریموند اودیرنو" فرمانده جدید نیروهای آمریکایی در عراق نادرست است و حتی شایسته واکنش نشان دادن را ندارد.

وی افزود: این گونه اظهارات اهانت به ملت عراق، پارلمان و دولت این کشور است.

ژنرال "ریموند اودیرنو" فرمانده جدید نیروهای آمریکا در عراق مدعی شد، گزارش‌های اطلاعاتی آمریکا نشان می‌دهد که ایران تلاش کرده به قانونگذاران عراقی رشوه دهد تا مانع از توافقنامه‌ای شود که امکان ادامه حضور نیروهای آمریکایی را در عراق فراهم می‌آورد.

تسلیمی خاطرنشان کرد، اظهارات اودیرنو مبنی بر اینکه نمایندگان پارلمان عراق از ایران رشوه دریافت کرده‌اند، توهین به نمایندگان عراق و مردمی است که آنها را برگزیده‌اند.

گفتگوی قدرتها با طالبان حرکتی برای بازگرداندن افراطی گری است

محمد خزاعی سفیر ایران در سازمان ملل متحد تلاش برخی قدرت های خارجی به منظور مذاکره با گروه های افراطی و تروریستی در افغانستان را حرکتی صرفاً برای بازگرداندن افغانستان به افراطی گری توصیف کرد.

محمد خزاعی طی سخنانی در جلسه شورای امنیت سازمان ملل که جهت بررسی تحولات افغانستان برگزار شده بود ضمن انتقاد از تلاش برخی قدرتهای خارجی بمنظور مذاکره با گروههای افراطی و تروریستی در افغانستان گفت این حرکت صرفاً به بازگرداندن افغانستان به افراطی گری که یکبار در قبل دچار آن بوده منجر خواهد شد و نه تنها سبب حل مشکلات افغانستان نخواهد شد بلکه به شدت بر ناامنی در این کشور خواهد افزود.

خزاعی افزود: به جای این اقدامات غیر قابل توجیه و نیز به جای تکیه صرف بر رهیافت نظامی، باید با کمک به بازسازی و توسعه افغانستان تلاش شود تا مردم افغانستان نتیجه کمکها و مساعدت جامعه بین المللی را در زندگی روزانه خود حس کنند و این امر از جمله از طریق ایجاد زیرساخت ها، کمک به ظرفیت سازی، تقویت بخش های مهم کشور از جمله بخش کشاورزی و نیز کمک به آموزش افغانها میسر خواهد بود.

● مذاکرات با گروه طالبان به معنی شکست آمریکاست

علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به مذاکرات آمریکا و انگلیس با گروه طالبان گفت: این سیاست به معنای شکست آمریکا و ناتو پس از هشت سال جنگ در افغانستان است و این پدیده را در منطقه نیز گسترش خواهد داد.

وی در بخش دیگری از سخنانش با اظهار تاسف از عدم عزم جدی کشورهای اشغالگر به ویژه انگلیس در افغانستان در مبارزه با مواد مخدر، افزود: افزایش تولید مواد مخدر در افغانستان پس از حضور گسترده نیروهای بیگانه در کشور از میزان ۲ هزار تن به ۸ هزار تن در سال ، علامت سوال بزرگ از سوء عملکرد این نیروها در افغانستان است و انگلیس باید در این زمینه پاسخگوی افکار عمومی و جامعه افغانستان باشد.

● منحنی اعمال تبعیض علیه مسلمانان در غرب روزافزون است

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره‌ نشست اخیر صورت گرفته در برلین و مسابقه‌ ضد اسلامی برگزار شده در آن، اظهار داشت: سفارت جمهوری اسلامی ایران در حال پی‌گیری آن مسابقه‌ی وهم‌آلودی است که در راستای توهین مستقیم به پیامبر اسلام (ص) صورت گرفت. مانند قبل که موارد مشابه را شاهد بودیم، جهان اسلام و علمای اسلامی عکس‌العمل مناسبی در این مورد نشان خواهند داد.

وی افزود: حرکت‌های سازمان‌یافته علیه مسلمانان مانند پخش فیلم، کاریکاتور و انجام مسابقه‌های این‌چنینی را شاهد هستیم که با هدف‌های سیستماتیک، تبعیض علیه مسلمانان صورت می‌گیرد. بر اساس مطالعات انجام شده، منحنی اعمال تبعیض علیه مسلمانان در جوامع غربی بسیار بسیار روزافزون است که به بهانه‌هایی نظیر آزادی و حقوق بشر اعمال می‌شود.

قشقاوی ادامه داد: لابی‌های خاص هنری و ادبی پشت این جریانات هستند و حتی برای همگرایی در جامعه‌ غربی هم اثر مثبتی ندارند. راه، راه تعامل و گفت‌وگو است و بشر نیاز به ادامه‌ی راه تعامل دارد.

● غرب چاره‌ای جز اعتمادسازی ندارد

سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود درباره‌ مساله‌ی مطالعات ادعایی که اخیرا مطرح شده، گفت: در مورد مطالعات ادعایی ما همکاری‌های خود را داشتیم و این همکاری‌ها در راستای رفع ابهامات بوده است. اظهارات ایران راستی‌آزمایی شده است و مشخص شده که ایران انحرافی به سمت سلاح هسته‌ای نداشته است. علی‌رغم این‌که برای ادعاهای اخیر سند اصلی ارایه نشد ولی برای این‌که حسن نیت خود را نشان دهیم در ۲۰۰ صفحه پاسخ آنها را دادیم. آن‌چه از سوی جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته است کمال همکاری گسترده، سازنده و جدی با طرف اروپایی و غربی بوده است.

وی افزود: متاسفانه پاسخ درخواست ما که رفع سوالات مطرح شده بوده، داده نشده است و چون رویکرد آنها حقوقی نیست پاسخی که دریافت شده کاملا سیاسی است.

حسن قشقاوی پاسخ غرب در قبال نامه‌ جلیلی را سیاست دوسویه توصیف کرد و گفت: راه باید راه گفتگو باشد و باید مسئولیت‌پذیرانه پاسخ مثبتی به نامه‌ جلیلی بدهند. غرب چاره‌ای جز اعتمادسازی ندارد و باید راه گفتگو را تا رسیدن به این اعتمادسازی ادامه دهیم.

● برای گسترش روابط با زنگبار آمادگی داریم

معاون اول رییس جمهوری و رییس جمهور زنگبار زمینه‌ها و بسترهای جدید گسترش روابط دوجانبه در عرصه‌های زیربنایی، سیاسی، اقتصادی و خدمات و بهداشت را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند.

پرویز داودی در مذاکرات مشترک هیات‌های عالی رتبه دو کشور ایران و زنگبار با اشاره به این که اولویت اساسی جمهوری اسلامی ایران گسترش و تعمیق روابط اقتصادی و سیاسی با آفریقا است، گفت: در این رابطه تانزانیا و زنگبار به خاطر وجود علایق تاریخی و اشتراکات فرهنگی فراوان در اولویت اول قرار دارند.

معان اول رییس جمهوری با تاکید بر این که جمهوری اسلامی ایران به دلیل پیشرفت‌هایی که در حوزه‌های گوناگون دارد، می‌تواند شریک مناسبی برای کشور زنگبار باشد، خاطرنشان کرد: دامنه وسیعی از زمینه‌ها و نیازها برای ارتقا و تعمیق روابط دوجانبه وجود دارد و برای انجام آن آمادگی کامل داریم.

● بحران قفقاز فضای تنفسی برای موضوع هسته‌ای ایران

معاون اداره مشترک المنافع وزارت امور خارجه تصریح کرد: بحران در قفقاز، تا حدودیفضای تنفسی برای موضوع هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران پدید آورده است.

معاون اداره مشترک المنافع وزارت امور خارجه در ادامه در مورد موضع‌گیری روسیه در شورای امنیت علیه آمریکا و به نفع پرونده هسته‌ای ایران، اظهار داشت: اصولا انتظار موضع گیری و رفتار مثبت روسیه در قبال موضوع هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، بایستی تابعی از ماهیت صلح آمیز فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران و حقانیت مواضع و دیدگاه‌ها و فعالیت‌های کشورمان باشد و نه استفاده ابزاری روسیه از موضوع هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران در تنظیم روابط و یا چانه زنی روسیه با غرب.

علی نجفی تصریح کرد: بر این اساس، ماهیت صلح آمیز فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، مواضع تایید مقامات روسیه در مقاطع مختلف در این خصوص و مشی مستقل روسیه در مناسبات بین المللی ایجاب می‌کند که روسیه در مقابل استانداردهای دوگانه و یک جانبه گرایی برخی قدرت‌ها ایستادگی کرده و روشی را برگزیند که خود مصداق رفتارهای دوگانه نباشد.

این کارشناس روابط بین‌الملل سپس در تشریح نقش قدرت‌های فرامنطقه‌ای در ایجاد بحران در منطقه قفقاز خاطرنشان کرد: اصولا حضور جریانات فرامنطقه‌ای در تحولات منطقه به پیچیدگی اوضاع افزوده و کمک موثری به حل و فصل مسائل و مشکلات منطقه‌ای نمی‌کند. در بحران اخیر در منطقه قفقاز نیز آثاری از نفوذ و تاثیرگذاری منفی قدرت‌های فرامنطقه‌ای رژیم صهیونیستی مشاهده می‌شود.

● غائله دزدان دریایی با پرداخت مبلغی ختم شد

علی طاهری مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی در خصوص آخرین وضعیت کشتی دزدیده شده ایرانی دیانت توسط دزدان دریایی گفت: پس از اعلام سرقت این کشتی توسط دزدان دریایی طی ۵۰ روز گذشته مذاکرات و ارتباطات وسیعی با نهاد‌های بین‌المللی دنیا صورت گرفت و پیشنهادات مختلفی برای مقابله و پیشگیری از تکرار اینگونه حوادث مطرح شد که یکی از این پیشنهادات اجازه مجهز شدن کشتی‌های تجاری به تسلیحات نظامی بود.

وی یادآور شد: در نهایت با پیگیری کشورهای مختلف شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه ۱۸۳۸ را به تصویب رساند که بر اساس آن تمامی کشورها مجاز به استفاده از هر وسیله‌ای برای مقابله و سرکوب دزدان دریایی شدند. در نهایت نیز با پرداخت مبلغی به دزدان دریایی قائله ختم به خیر شد و گروگان‌ها و کشتی آزاد شدند.

● این توافق به نفع عراقی‌ها نیست

حسن کاظمی قمی در گفتگو با لس آنجلس تایمز که سفارت ایران در عراق را "یکی از کرسی‌های قدرت در بغداد" خواند،‌ ضمن تاکید بر مشترکات دو کشور اظهار کرد که سیاست ایران بر ثبات و امنیت در عراق مبتنی است و مردم عراق از اشغال ناراحت هستند.

وی توافق امنیتی آمریکایی را موضوعی داخلی در عراق خواند و در عین حال گفت که این توافق به نفع عراقی‌ها نیست.

سفیر ایران در بغداد افزود: دولت عراق عقاید خودش را دارد. مردم و قدرت‌های سیاسی باهوش هستند. با توجه به آنچه ما در خصوص توافق خوانده‌ایم، توافق به نفع مردم عراق نیست؛ مردم عراق با هر چیزی که استقلال و حاکمیت استقلال و حاکمیت قضایی و حقوق مدنی‌شان را نقض کند مخالفند.

وی خاطرنشان کرد: مردم و دولت عراق به این توافق این طور نگاه می‌کنند که در حال تحمیل شدن به آنهاست. به عقیده‌ی ما حضور نظامی خارجی در عراق به نفع عراق یا کشورهای منطقه نیست. دیگران نباید توافقی را تحمیل کنند که هیچ نفعی برای دولت و مردم عراق ندارد. آنچه ما از مردم عراق متوجه شده‌ایم این است که حضور و دخالت دیگران را نمی‌پذیرند.

● دشمن در برابر موضع هسته‌ای ما حرفی برای گفتن ندارد

آیت‌الله امامی کاشانی با اشاره به تصریح آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان، موضع تهران در این خصوص را جهان پسند و بر مبنای قوانین بین‌المللی دانست و گفت: دشمنان در برابر موضع هسته‌ای ایران حرفی برای گفتن ندارند.

عضو مجلس خبرگان رهبری در خطبه‌های نماز جمعه هفته گذشته تهران با یادآوری موضع صریح کشورمان در خصوص دستیابی به فن‌آوری صلح آمیز هسته ‌ای، اظهار داشت: در حالی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به عنوان تنها نهاد ذی صلاح در خصوص فعالیت‌های هسته‌ای ایران پس از انجام بررسی‌های لازم، صلح‌آمیز بودن این فعالیت‌ها را مورد تاکید قرار داده، دنیای استکبار همچنان اهداف خود را پیگیری می‌نماید.

وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی برای دستیابی به انرژی هسته ای صنعتی اصرار دارد و این حق ملت ما و سخنی قانون ‌پسند و جهان ‌پسند است که دشمنان ما در برابر آن حرفی برای گفتن ندارند.

● ملت ما خواب‌های آمریکایی‌ها را در راستای اهداف خود تعبیر می‌کند

فرمانده‌ نیروی مقاومت بسیج گفت: اگر حاکمیت اسرائیل و آمریکا اجازه بدهند افکار صحیح به دست ملت‌ها برسد، شتاب فروپاشی غرب بیشتر می‌شود.

حجت‌الاسلام و المسلمین حسین طائب در حاشیه پنجمین همایش اعضای ستادهای هماهنگی و پشتیبانی بسیج دانش‌آموزی کشور درباره بحث مطرح شده پیرامون تشکیل شورای ایرانیان آمریکا، افزود: آمریکایی‌ها هر روز خواب‌های خوب می‌بینند و این خواب‌ها مربوط به آن‌هاست ولی ملت ما این خواب‌ها را در راستای اهداف خود تعبیر می‌کند. در این زمینه تصمیم‌گیرنده ملت ایران است و این ملت بر اساس ارزش‌ها و آرمان‌های انقلاب تصمیم خواهد گرفت.