دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

میم مثل مرغ ترش


میم مثل مرغ ترش

یک راه حل شمالی برای تنوع بخشیدن به سفره سالم

مرغ ترش یک غذای خوشمزه شمالی است که بعضی‌ها آن را با رب انار می‌پزند و بعضی‌ها با رب گوجه سبز.....

از آنجا که عادت به خوردن گوشت سفید یکی از توصیه‌های اکید متخصصان تغذیه است، ایجاد تنوع در مزه مرغ می‌تواند راهی برای افزایش سهم این ماده غذایی در سفره ما باشد. اما این غذا چه‌طور تهیه می‌شود و چه ویژگی‌هایی دارد؟ اگر این، سوال شما هم هست، با ما همراه شوید.

● طرز تهیه

ابتدا پیاز را کمی تفت داده و تکه‌های مرغ را به همراه ادویه‌های یاد شده به آن اضافه کنید و بگذارید با حرارت بسیار کم نیم‌پز شوند. سپس سبزی‌های‌تان را که از قبل تفت داده‌اید، به آن افزوده و بعد از آن، گردوها را اضافه کنید؛ البته آنها را نیز از قبل باید ساییده باشید. در تابه‌ای دیگر، بادمجان و گوجه‌فرنگی‌های حلقه شده را سرخ کرده و در مراحل پایانی پخت به مرغ اضافه کنید. قبل از این مرحله باید به مرغ در حال پخت، رب انار را هم به عنوان آخرین چاشنی بیفزایید. پس از دوسه جوش خوردن، آن را از روی حرارت برداشته و به همراه برنج سرو کنید.

● مواد لازم (برای ۴ نفر)

▪ مرغ تکه شده / ۴۵۰ گرم/ ۷۵۰ کیلوکالری

▪ گردو/ ۸ عدد/ ۱۸۰ کیلوکالری

▪ نعناع و گشنیز خرد شده/ ۱ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری

▪ بادمجان حلقه شده/ ۳ عدد/ ۷۵ کیلوکالری

▪ گوجه فرنگی حلقه شده/ ۳ عدد/ ۷۵ کیلوکالری

▪ پیاز متوسط/ ۱ عدد/ ۲۰ کیلوکالری

▪ روغن سرخ کردنی/ ۴ قاشق غذا خوری/ ۳۶۰ کیلوکالری

▪ رب انار / ۴ قاشق غذا خوری/ صفر

▪ نمک، زردچوبه و فلفل سیاه/ به میزان دلخواه/ صفر

این غذا تقریباً ۱۵۰۰ کیلوکالری انرژی دارد و در صورت تقسیم کردن‌اش بین۴ نفر، به هر نفر ۴۰۰ کیلوکالری انرژی می‌رسد؛ که البته چون با برنج میل می‌شود، باید حداقل ۲۵۰ کیلوکالری دیگر به این عدد افزوده شود.

● مرغ؛ منبع کارنیتین

سینه مرغ یکی از آن دست منابع پروتئینی کم‌چرب است که توصیه می‌شود بدون پوست طبخ شود. البته قسمت سینه آن از منابع غذایی ترکیبی به نام کارنیتین است که متابولیسم چربی‌ها را بالا می‌برد، بنابراین مصرف‌اش برای کسانی که قصد لاغر شدن دارند، توصیه می‌شود. نکته مهم دیگر آن است که این ترکیب در بدن با ترکیب چند اسید آمینه ضروری که باز هم در مرغ و یا گوشت قرمز وجود دارند نیز به دست می‌آید اما باید برای انجام این واکنش ویتامین C نیز حاضر باشد، بنابراین مصرف آب پرتقال طبیعی به همراه این غذا یک تسهیل کننده این ترکیب است. یادتان باشد که احتمال کمبود این ترکیب در دوران بارداری، شیردهی، ورزش‌های شدید و حتی عفونت بیشتر است، بنابراین در چنین شرایطی مصرف این گوشت را جدی بگیرید.

● بادمجان با حداقل روغن

سبزیجات به دلیل فیبری که دارند، می‌توانند به کنترل کالری دریافتی کمک کنند. بادمجان نیز در صورتی که کم سرخ شود و روغن زیادی برای مصرف‌اش به کار نرود، می‌تواند از جمله این سبزیجات به حساب آید. یادتان باشد که یک لیوان سبزی خام معادل ۲۵ کیلوکالری انرژی داشته و هر قاشق غذاخوری روغن به کار رفته برای سرخ کردن‌اش نیز ۸۰ کیلوکالری انرژی دارد. بنابراین باید در مصرف روغن حداقل‌ها را در نظر گرفت زیرا در غیر این صورت مازاد کالری مورد نیاز، به راحتی اضافه وزن و نهایتاً چاقی را به دنبال خواهد داشت، آن هم با خوردن سبزی مثل بادمجان.

● گردو خوب است؛

مخصوصا برای خانم‌هااین مغزه در مقابل سبزیجات قرار دارد یعنی به جای فیبر مملو از اسیدهای چرب البته از نوع ضروری‌اش است، یعنی در بدن ساخته نمی‌شود اما دریافت‌اش فواید بسیار دارد. مطالعات نشان داده اند که ۱۰۰ گرم گردو، ۶۰ گرم اسید چرب از نوع غیراشباع دارد که دریافت متعادل‌شان نه تنها کلسترول خون را کاهش می‌دهد بلکه به بهبود بیماری‌های پوستی نیز کمک می‌کند. یکی از این بیماری‌های پوستی اگزماست که این روزها به دلیل تغییر آب و هوا و بیشتر شدن کارهای خانه (به دلیل خانه‌تکانی) شیوع یافته، دیگری کم‌آبی پوست بوده و اختلال آخر، تکرر عفونت است. از سوی دیگر، بررسی‌ها نشان داده‌اند که خوردن این مغزه به تأمین نیاز روزانه به ویتامین B۶ نیز کمک می‌کند و بنابر نتایج مطالعات، عادت به خوردن گردو برای خانم‌هایی که عادت ماهیانه دردناکی دارند به دلیل وجود این ویتامین، بسیار مفید است.

● همراه این غذا

بهتر است این غذا را به همراه سالاد سبزیجات تازه که از کاهو، انواع کلم برگ، گوجه‌فرنگی و جوانه گندم تشکیل شده، میل کنید؛ البته با چاشنی آب‌لیموی تازه. نوشیدنی منتخب ما نیز دوغ کم‌نمک و بدون گاز است زیرا در این غذا جای لبنیات خالی بوده و به این ترتیب وعده غذایی‌تان تکمیل خواهد شد.

● اگر اضافه وزن دارید

کمترین میزان روغن را در سرخ کردن هر یک از اجزای تشکیل‌دهنده این غذا استفاده کنید. به علاوه، گردو را نیز به حداقل رسانده و به جایش میزان سبزی و رب انار را افزایش دهید. در ضمن، فراموش نکنید که سینه مرغ کم‌چرب‌ترین قسمت مرغ است و برای شمایی که درحال کاهش وزن هستید، توصیه می‌شود.

● اکر چربی خون دارید

بهتر است بادمجان‌های‌تان را آب‌پزشده در تهیه این غذا به کار ببرید و حتی می‌توانید به نسبت برابر از کدوسبز نیز استفاده کنید؛ زیرا این سبزی به کنترل چربی خون‌تان کمک می‌کند. نکته دیگر مصرف گردو است که اگرچه روغن دارد اما مصرف متعادل‌اش کاهنده چربی خون خواهد بود.

سارا حسنلو