دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

شکوفه مقاومت در بهار بیداری اسلامی


شکوفه مقاومت در بهار بیداری اسلامی

آزادی اسرای فلسطینی از چنگال رژیم غاصب صهیونیستی هر چند پیروزی بسیار بزرگی برای حماس محسوب می شود اما باید دانست که این رخداد در حقیقت ثمره درخت مقاومت است و تاثیرات متعددی نیز بر آینده موضوع فلسطین خواهد گذاشت

آزادی اسرای فلسطینی از چنگال رژیم غاصب صهیونیستی هرچند پیروزی بسیار بزرگی برای حماس محسوب می شود اما باید دانست که این رخداد در حقیقت ثمره درخت مقاومت است و تاثیرات متعددی نیز بر آینده موضوع فلسطین خواهد گذاشت. بسیاری از تحلیلگران و صاحب نظران حوزه سیاست خارجی بر این باورند که آزادی اسرای فلسطینی آن هم در مقطع فعلی در حقیقت به دلیل ترس تل آویو از امواج بیداری اسلامی است. امواجی که این رژیم را محاصره کرده است و یکی پس از دیگری سنگر های تل آویو را فتح می کند.

بیداری اسلامی نه تنها در داخل فلسطین و منطقه بلکه در سرزمین‌های اشغالی نیز هر روز دستاوردهای جدیدی را کسب می‌کند که از آن جمله وادار شدن صهیونیست‌ها به مبادله اسرای فلسطینی با شالیت سرباز صهیونیست است که در سال ۲۰۰۶ هنگام تجاوز به خانه‌های فلسطینی‌ها ‌ دربند مقاومت گرفتار شد. در طول این مدت صهیونیست‌ها با تمام دستگاه‌های اطلاعاتی خود نتوانستند محل نگهداری وی را بیابند که خود شکستی بزرگ برای این رژیم می‌باشد.رژیم صهیونیستی با رای اکثریت اعضا طرح تبادل اسرا را با جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) تصویب کرد که براساس آن ۱۰۲۷ اسیر فلسطینی در مقابل گلعاد شالیت، سرباز اسرائیلی اسیر شده از سوی جنبش حماس آزاد خواهند شد. جنبش حماس نیز صحت این خبر را تأیید و اعلام کرد که بزودی این توافق اجرایی خواهد شد.

ابومجاهد، سخنگوی «کمیته‌های مقاومت مردمی» اعلام کرد: ۹۹ درصد از خواسته‌های گروه‌های فلسطینی محقق شده و اسرائیل با خواسته‌های آنها موافقت کرده است.

ظرف ۵ سال گذشته رژیم صهیونیستی و بخصوص سرویس‌های اطلاعات داخلی این رژیم (شین بت) تلاش بسیار کردند تا ضمن اطلاع از سرنوشت شالیت وی را آزاد کند و شین بت جاسوسان بسیاری را روانه نوار غزه کرد تا از محل اختفای وی مطلع شود که تمام این اقدامات با شکست مواجه شد.جدای از آن رژیم صهیونیستی در طول این مدت از طریق تهدید تلاش بسیار کرد تا حماس را به تحویل دادن نظامی اسیر خود وادار کند، اما جنبش حماس هیچ‌گاه تسلیم این تهدیدات نشد. غیر از آن رژیم صهیونیستی بارها خواستار انعقاد قرارداد آزادی شالیت شد، اما به دلیل نپذیرفتن شرایط مورد نظر مقاومت فلسطینی، حماس از انعقاد هرگونه قرارداد با تل‌آویو امتناع کرد.جدای از رژیم صهیونیستی؛ اتحادیه اروپا و فرانسه نیز به محض انتشار خبر اسارت شالیت و به دلیل اینکه وی دارای تابعیت کشور فرانسه بود، پیگیر وضعیت او باشند.

هنگامی‌که تلاش‌های صهیونیستی و اروپایی به نتیجه نرسید، تل‌آویو به دلیل فشاری که از جانب خانواده و افکار عمومی داخل اسرائیل مواجه بود، مجبور شد با میانجی‌گری آلمان در ۲ اکتبر ۲۰۰۹ میلادی، ۲۰ اسیر زن فلسطینی را در ازای دریافت اطلاعاتی مبنی بر زنده‌ بودن شالیت آزاد کند و در مقابل آن حماس یک فیلم ویدئویی یک دقیقه‌ای شالیت در اختیار رژیم صهیونیستی قرار داد که ثابت می‌کرد، وی همچنان زنده است.سرانجام رژیم صهیونیستی بار دیگر تسلیم مقاومت فلسطینی شد و قرارداد مبادله اسرا با جنبش مقاومت اسلامی، «حماس» را امضا کرد که به موجب آن جنبش حماس در ازای آزادی ۱۱۰۰ اسیر فلسطینی دربند رژیم صهیونیستی شالیت را به این رژیم تحویل دهد.

کارشناسان اقدام رژیم صهیونیستی را در پذیرش موافقت نامه تبادل اسرا از دو جهت پیروزی بزرگ برای حماس می‌دانند .از یک سو کارشناسان موافقت رژیم صهیونیستی با تمامی‌شروط حماس از جمله آزادی تمامی‌زنان فلسطینی محبوس در زندان‌های این رژیم و نیز آزادی یک سوم از زندانیان فلسطینی که به حبس ابد یا زندان‌های طولانی مدت محکوم شده بودند را پیروزی بزرگ برای حماس توصیف می‌کنند .از سوی دیگر کارشناسان معتقدند با این توافقنامه در واقع نیروهای مقاومت فلسطین توانستند با پایبندی به آزاد‌ سازی اسرای فلسطین اشغالی سال ۱۹۴۸ از جمله فرزندان قدس اشغالی و کرانه باختری ونوار غزه و اردوگاههای آوارگان ، وحدت ملی فلسطین را در تمام فلسطین به اثبات برسانند و این اسرا را به خانواده‌ها و شهرها و روستاهای خودشان باز گردانند و با تبعید اسرای آزاد شده همچنان که مقامات رژیم صهیونیستی طرح ریزی کرده بودند مخالفت نمایند .

این قضیه از چند جهت دیگر نیز برای رژیم صهیونیستی شکست محسوب می‌شود‌. از جمله اینکه این رژیم تاکنون نهایت تلاش خود را به کار گرفته بود که از فراگیر شدن الگوی حزب الله لبنان در فلسطین جلوگیری کند و این موضوع به قدری برای آن اهمیت داشت که حتی حاضر شد برای آزادی شالیت به جنگ ۲۲ روزه نیز متوسل شود‌. با این حال علاوه بر اینکه در جریان این جنگ نیز متحمل صدمات نظامی‌و سیاسی فراوان شد ، در نهایت به پذیرش چیزی که از آن ابا داشت تن داد.لازم به ذکر است ۵ هزار فلسطینی همچنان در بند اشغالگران هستند.

"نائل البرغوثی" قدیمی‌ترین اسیر فلسطینی که پس از ۳۴ سال حبس از زندان‌های رژیم صهیونیستی آزاد شد، نیز در همین خصوص تاکید کرد که آزادی اسرای فلسطینی دلیلی بر موفقیت گزینه مقاومت و شکست گزینه‌ سازش است. البرغوثی به روزنامه "الرساله" وابسته به حماس گفت که در طول ۳۴ سال حبس در زندان هیچ‌گاه از اینکه روزی آزاد خواهد شد، ناامید نشده بود.

وی گفت که تبادل اسرا دستاورد تاریخی برای حماس است و مبادله اسرا یک بار دیگر نشان داد که گزینه مقاومت بر تمامی توافقنامه‌هایی که در طول سال‌ها درد و رنج‌های اسرای فلسطینی را نادیده گرفته است، پیروز است.برغوثی همچنین تصریح کرد که تبادل اسرا تجلی وحدت ملی است زیرا تمامی طیف‌های مختلف از همه گروه‌های فلسطینی را در بر دارد. وی همچنین گفت: همه چیز با آنچه که من دیده بودم فرق کرده است، رام‌الله با ساختمان‌های جدید چیز دیگری شده است و حتی روستاهای آن نیز به شهرهای کوچکی تبدیل شده‌اند و من انتظار نداشتم که پس از آزادی چنین صحنه‌ای را ببینم.لذا در نهایت باید گفت امروز امواج بیداری اسلامی معادلات منطقه را به شدت تحت تاثیر خود قرار داده است و بدون شک این تاثیرات می تواند در آزادی فلسطین تاثیر گذار باشد. با فروپاشی سلطه غرب و صهیونیسم بر جهان عرب دور تازه ای از تحولات آغاز خواهد شد که در آن رژیم صهیونیستی آماج شدیدترین فشارهای منطقه ای قرار خواهد گرفت و کیان نا مشروع آن به خطر خواهد افتاد. آزادی اسرای فلسطینی نشانه ای کاملا محرز از این دوران تازه است.

عارف بهرامی