شنبه, ۴ اسفند, ۱۴۰۳ / 22 February, 2025
مجله ویستا

آب هم می کشد!


آب هم می کشد!

نوشیدن بیش از حد آب مضر است؟

آب مایه حیات است اما آیا نوشیدن زیاد آن برای بدن مضر است؟ مطمئنا مضر است وقتی باعث مرگ‌ می‌شود. نوشیدن بیش از حد آب، بدن را در سطح بالایی هیدراتاسیون می‌کند و در نتیجه مایعات بدن رقیق می‌شوند...

با رقیق شدن مایعات بدن سطح سدیم پایین می‌آید و به حد بحرانی مرگ و زندگی می‌رسد! در این حالت سلول‌ها به دلیل کمبود سدیم متورم می‌شوند. این تورم سلول‌های مغزی را هم درگیر می‌کند و باعث از دست رفتن هوشیاری، تشنج حتی کما و مرگ خواهد شد.

بعد از تشنگی‌‌های طولانی‌مدت باید مراقب مسمومیت با آب باشید. نوشیدن بیش از حد آب برای سیراب شدن بعد از یک تشنگی طولانی‌مدت حجم خون را بالا می‌برد و به کلیه‌ها فشار وارد می‌کند. کلیه برای فیلتر کردن آب و حذف آب اضافی از سیستم گردش خون مجبور به اضافه‌کاری شدید می‌شود. نوشیدن بیش از حد آب بین افرادی که در معرض تشنگی‌های طولانی‌مدت هستند مثل ورزشکاران رشته‌های دوی ماراتن و تنیس بسیار شایع است. این مساله بین ورزشکاران جهان بیش از ۱۶۰۰ قربانی گرفته است؛ پس حفظ تعادل بین آب از دست رفته در اثر فعالیت و عرق کردن با مقدار آب یا نوشیدنی‌های مخصوص ورزشی برای ورزشکاران یک امر حیاتی محسوب می‌شود. به همین دلیل ورزشکاران رشته دوی ماراتن علاوه بر تمرین‌های ورزشی باید تمرین‌هایی برای بالا بردن مقاومت در برابر وسوسه سیراب شدن داشته باشند. راه صحیح آب نوشیدن را می‌توان از صفحه تلویزیون دید. هنگامی که افسانه‌های تنیس جهان مثل راجر فدرر و رافائل ناوال ۵ ست طاقت‌فرسا زیر آفتاب‌سوزان عرق‌ریزان بازی می‌کنند چگونه و به چه اندازه آب می‌خورند؟

مزه‌مزه کردن؛ پاسخ این سوال است. شاید دیده باشید بعد از هر ست آنها از بطری آب می‌خورند ولی این‌طور نیست. آنها تنها آب را مزه‌مزه می‌کنند و به‌هیچ‌وجه قورت نمی‌دهند. انجمن بین‌اللملی پزشکان حامی دوی ماراتن شعاری در همین زمینه دارد؛ نوشیدن به اندازه تشنگی، نه بیشتر.

۵ دلیل برای پشت‌پا زدن به نوشابه‌های گازدار

۱) داشتن لبخندی زیباتر. نوشابه‌های گازدار مینای دندان را در خود حل می‌کنند و رنگ آنها لکه‌های قهوه‌ای روی دندان‌ها به جا می‌گذارد.

۲) کاهش ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی. شیره ذره با فروکتوز بالا در نوشابه‌های گازدار خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد.

۳) کاهش ریسک ابتلا به پوکی‌استخوان. اسیدفسفریک موجود در نوشابه‌های گازدار می‌تواند پیچ فلزی بدن را شل کند.

۴) کاهش خطر ابتلا به دیابت. ارتباط بین مصرف بیش از حد قند و ابتلا به دیابت نوع۲ به خوبی شناخته شده است.

۵) تثبیت قندخون و سطح انرژی. قندهای ساده نوشابه‌های گازدار از بدترین نوع کربوهیدرات‌هایی هستند که قندخون را سریعا بالا می‌برند و به همان سرعت افت ناگهانی قند در پی دارند. افزودن کافئین که از مواد ضروری نوشابه‌های گازدار است هم اثر این تونل وحشت را بارها افزایش می‌دهد.

منبع:time