چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
حسین دهلوی
▪ نام و نام خانوادگی : حسین دهلوی
▪ سال تولد : ۱۳۰۶
▪ محل تولد : تهران
پدرش که از نوازندگان به نام موسیقی ایران بود ، وی را تحت تعلیم خود قرار داد و حسین که خود شیفته موسیقی بود از این امر استقبال شایان نمود و بیش از یازده سال از سنش نگذشته بود که چندین نغمات را با ویولون آموخت و از این زمان به بعد موسیقی جزء برنامه روزانه وی گردید .
وی بیش از هفده سال نداشت که اداره زندگی خود و خانواده اش را به عهده گرفت و مجبور به تلاش و فعالیت گردید ولی با توجه به این از کسب معلومات و آموختن موسیقی غافل نماند و چون علاقه فراوانی به آهنگسازی داشت ، برای فراگیری موسیقی ملی نزد استادابوالحسن صبا می رود و در کلاس استاد به ادامه فراگیری موسیقی ایرانی می پردازد.
پس از چندی " آرمونی " و "کنترپوآن " و تکنیک آهنگسازی را نزد حسین ناصحی فرا گرفته و با تمام مشکلات و گرفتاری های زندگی ، ضمن خدمت در وزارت دارایی ، در هنرستان عالی موسیقی ثبت نام نموده و در رشته آهنگسازی ، به ادامه تحصیل می پردازد و پس ازچند سال تحصیل دررشته آهنگسازی ، از آنجا فارغ التحصیل می گردد و در همین سال ها بود که به اداره هنرهای زیبا منتقل می شود و سپس به ریاست هنرستان موسیقی ملی منصوب می گردد .
دهلوی چون درصدد بود که همچنان به اندوخته های گوناگون خود در رشته موسیقی ادامه دهد ، لذا نزد پرفسور " توماس کریستین داوید " که یکی از اساتید موسیقی آکادمی وین بود و بنا به دعوت دانشگاه تهران به ایران آمد ، به فراگیری نکات دقیق و رموز فنی موسیقی و آهنگسازی پرداخت و مدت ها از محضر این استاد برجسته اتریش بهره برد .
پس از در گذشت استاد صبا ، در سال ۱۳۳۶ دهلوی به رهبری ارکستر شماره یک هنرهای زیبای کشور ( ارکستر صبا ) منصوب گردید که پس از مدتی ، این ارکستر فعالیت های خود را گسترده تر کرد و برنامه های متعدد و گوناگونی را علاوه بر تلویزیونی ملی ایران در تهران و بعضی شهرستانها و مؤسسات علمی و فرهنگی و کشورهای همجوار اجرا نمود ولی متاسفانه پس از یازده سال فعالیت پر ثمر ، به علت مشکلات مختلف ، این ارکستر منحل گردید ولی دهلوی ارکستر دیگری با شرکت هنرجویان هنرستان موسیقی با نام " ارکستر رودکی " تشکیل داد که تا سال ۱۳۵۰ به فعالیتش ادامه داد .
دهلوی از جمله مردان نادری است در موسیقی ایران که هیچ وقت زیر بار خط گرفتن های آن چنانی نرفت و هیچ شخص و عاملی نتوانست وی را ترغیب و یا تحت تاثیر قرار دهد که او تابع نظریات و سیاست خاص ان روزگردانان موسیقی باشد و برای پیشبرد و پیشرفت موسیقی کشورش کوشش نکند و به همین سبب ، مدتی که عضویت شورای موسیقی هنرهای زیبا را که خودش مؤسس آن بود به عهده داشت ، وقتی اختلاف نظرهایی که در مورد کارهای اساسی و بنیادی هنری با مسؤلان آن زمان پیدا کرد ، کناره گیری کرد و همکاری خود را قطع نمود.
حسین دهلوی ، در مهرماه ۱۳۳۶ به دعوت شادروان روح الله خالقی ، رئیس وقت هنرستان موسیقی ملی ، تدریس بعضی از دروس موسیقی را در این هنرستان به عهده گرفت و با پشتکار و ذوق و استعداد خود به خوبی از اداره کردن آن برآمد به طوری که در شهریور سال ۱۳۴۱ به ریاست هنرستان منصوب می گردد و در زمان ریاست چنان علاقه و کوششی برای تربیت شاگردان و پیشرفت این واحد هنری و آموزشی ازخود نشان داد که در مدتی کوتاه ، استعداد های نهفته هنرجویان هر چه بیشتر شکوفا شد و ثمره ۹ سال تلاش و پی گیری بی وفقه وی ، شاگردانی شد که حتی برخی از آنان در خارج از کشور در سطح جهانی به فعالیت های شایان توجه و قابل قبولی رسیدند .
دهلوی ، برای کسب تجربه و شناخت بیشتر از موسیقی ، چندی بعد مسافرت هایی به کشورهای : آلمان و اتریش که مهد و مرکز موسیقی اروپا می باشند نمود .
دهلوی ، هنرمندی است که هدفش خدمت به موسیقی ملی ایران و پیشبرد آن است و همیشه و در هر حال جهت هر چه بیشتر بارور ساختن نهال آن به تلاش همه جانبه خود با همه مشکلاتی که دارد ادامه می دهد و می گوید :
۱) باید با " حفظ موسیقی از طریق نت نویسی و ضبط آن بر روی نوار و صفحه توسط استادان و نوازندگان ورزیده موسیقی ملی که خوشبختانه قسمت های اساسی آن تاکنون انجام شده و همچنین آموزش این موسیقی به نوازندگان جوان ، تا این گنجینه نسل به نسل به ارث رسیده به ما ، حفظ شده و باقی بماند .
۲) با خلق آثار جدید توسط آهنگسازان تحصیل کرده و صاحب صلاحیت ایرانی که بنا به احتیاج زمان و نیاز مردم این سرزمین می بایست به شیوه های مختلف انجام گیرد ، تا به این ترتیب ادبیات موسیقی ماغنی تر گردد . به همان گونه که ادبیات نظم ما توسط استادان سخن و شعرای برجسته ای چون : فردوسی ، حافظ ، سعدی و صدها شاعر قدیم و نوپرداز به وجود آمده و گسترش یافته است ، ادبیات موسیقی ما نیز باید بر روی پایه هایی از نواهای موسیقی ملی ما بنا گشته و بیش از پیش آثاری در این زمینه خلق گردد.
۳) آموزش صحیح و اصولی در سطح مدارس موسیقی از کلاس ها چهارم و پنجم ابتدایی تا پایان دوره متوسطه .
۴) آموزش موسیقی در سطح عالی و دانشگاه .
۵) آموزش آزاد موسیقی در سطح شهرها برای علاقمندان از طریق صدور مجوز تاسیس کلاس های آزاد موسیقی .
۶) آموزش موسیقی نظامی از طریق گذراندن دوره عالی این رشته و تشکیل ارکستر های مورد نیاز در این زمینه .
۷) اختصاص برنامه های مستقل روزانه برای ارائه موسیقی های مختلف در رادیو و تلویزیون با توضیح و تفسیر جهت آگاهی مردم از کم و کیف این هنر که با دانش بیشتری به آن توجه کنند ، بدون آن که موسیقی به عنوان یک عامل دنبال رو و زمینه.
● آثار و فعالیتهای استاد :
▪ آغاز ساخت اولین قطعات ویژه موسیقی ارکسترال ایرانی : سبکبال ؛ در شور
▪ ادامه ساخت و اجرای قطعات ویژه موسیقی جدید ایرانی ، توسط حسین دهلوی " دوئو سنتور " درسه گاه ( با اجرای فرامرز پایور و داریوش صفوت )، " شور آفرین " در ابوعطا برای ارکستر
" گفتگوی دل " (حسین دهلوی).
▪ تفویض سرپرستی ارکستر بزرگ اداره کل هنرهای زیبای کشور ( ارکستر تحت سرپرستی صبا ) به حسین دهلوی وتعویض نام ارکستر به " صبا " . انتشار" دوئو سنتور" در سه گاه
▪ کنسرتینو برای سنتور وارکستر ، درچهار قسمت ؛ اثر حسین دهلوی ، با همکاری ونوازندگی فرامرز پایور
چهار نوازی مضرابی در اصفهان
▪ بند باز: فانتزی برای تار و ارکستر ، براساس قطعه بند باز اثر علینقی وزیری
▪ تصنیف قطعه " سرباز " برای آواز گروهی و ارکستر ، کلام از ابراهیم صفائی
▪ پایه گزاری ارکستر ایرانی تالار رودکی به رهبری وسرپرستی حسین دهلوی
▪ اجرای صحنه اپرای " خسرو و شیرین "
▪ تعطیل دوره عالی " هنرستان عالی موسیقی ملی " و کناره گیری حسین دهلوی
▪ انتشار " آموزش تمبک " ( به کوشش حسین دهلوی و جمعی دیگر ) با همکاری و راهنمایی حسین تهرانی
▪ اجرای موسیقی توصیفی " بیژن و منیژه " در تالار رودکی
▪ انتشار " سبکبال " در شور، برای ارکستر
▪ انتشار مجموعه دوم " نغمه های کودک "
▪ ساخت " سوئیت بیژن و منیژه " برای ارکستر زهی
▪ انتشار " شور آفرین " (در ابوعطا) برای ارکستر
▪ انتشار " چهار نوازی مضرابی " در اصفهان
▪ بازنشستگی حسین دهلوی از وزارت فرهنگ وهنر
▪ به مناسبت درگذشت علینقی وزیری در ۹۲ سالگی : برگزاری مجلس بزرگداشت او با اجرای موسیقی در تالار رودکی (به کوشش حسین دهلوی)
▪ انتشار" کنسرتینو " برای سنتور وارکستر
▪ انتشار فانتزی برای تار و ارکستر براساس قطعه بند باز ، اثر علینقی وزیری
▪ انتشار" بیژن ومنیژه " سوئیت برای ارکستر زهی
▪ انتشار " فانتزی برای گروه تمبک و ارکستر" اثر حسین دهلوی، بخش گروه تمبک از حسین تهرانی
▪ انتشار" شوشتری " برای ویولون و ارکستر ، براساس اثر ابوالحسن صبا
▪ تجدید چاپ متن ویراسته شده " آموزش تمبک " به کوشش حسین دهلوی، همکاری حسین تهرانی و جمعی دیگر
▪ انتشار" سرباز" : قطعه ای برای آواز گروهی وارکستر
▪ انتشار " بیژن ومنیژه " برای ارکستر سمفونیک
▪ انتشار " گفتگو با حسین دهلوی گفتگو با علی تجویدی " (ناصر حریری).
▪ انتشار " گفتگوی دل " برای آواز وارکستر
▪ نخستین اجراء ارکستر مضرابی به رهبری حسین دهلوی
▪ انتشار " فروغ عشق " برای آواز وارکستر ( حسین دهلوی )
▪ انتشار " نخست گلبانگ مضرابی " برای ارکستر مضرابی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست