سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
نگاهی به ماه گرفتگی جزیی ۲۵ مهر
دو هفته پیش تمامی مسلمانان کشورمان در تب و تاب اعلام ماه رمضان قرار داشتند. در غروب سه شنبه ۱۲ مهر گروه های رویت هلال ماه در تهران (قله توچال)، اصفهان، شهر جدید صدرا، فسا و یکی دو منطقه دیگر کشورمان توانستند هلال ماه رمضان را با چشم مسلح (ابزار رصدی) رویت کنند. بدین ترتیب بود که چهارشنبه ۱۳ مهر به عنوان اولین روز ماه رمضان اعلام شد. حال پس از ۱۳ روز پدیده دیگری که مرتبط با ماه است مورد توجه منجمان و دوست داران زیبایی های آسمان قرار گرفته است. «ماه گرفتگی»، که در طول سال حداقل یک بار رخ می دهد، فردا به صورت جزیی در کشورمان دیده می شود.
ساکنان مناطق شرقی ایران دوشنبه ۲۵ مهر(۱۳ رمضان) می توانند با ابزار رصدی شاهد ماه گرفتگی جزیی باشند. پس از غروب خورشید و پیش از اذان مغرب ساکنان این مناطق از کشورمان به وسیله ابزار رصدی شاهد دومین ماه گرفتگی نیم سایه ای سال ۱۳۸۴ در ایران باشند. (در ماه گرفتگی نیم سایه ای نیمی از ماه در سایه زمین قرار دارد). این ماه گرفتگی که اولین ماه گرفتگی قابل مشاهده در ایران در سال ۱۳۸۴ و دومین ماه گرفتگی سال ۲۰۰۵ در جهان است با درصد بیشتر گرفت ماه در آسیا، استرالیا، آمریکای مرکزی و آمریکای شمالی دیده می شود. زمان اوج این ماه گرفتگی ساعت ۰۳/۱۲ ظهر به وقت UT (زمان جهانی) است. ماه گرفتگی قبلی در ۲۴ آوریل ۲۰۰۵(۴ اردیبهشت ۸۴) رخ داد که در شرق آسیا، استرالیا و آمریکای مرکزی قابل مشاهده بود.
«خسوف» (گرفت ماه) هنگامی رخ می دهد که ماه کامل و یا در حال کامل شدن است. در هنگامی که ماه در تاریکی کامل است که نه در روز و نه در شب دیده نمی شود، «ماهِ نو» است. ماه نو نشانه خاتمه یک ماه قمری و آغازماه جدید است. در این هنگام بخش تیره ماه رو به زمین است و دیده نمی شود. در گردشی که ماه به دور زمین دارد (ماه به دور خود نمی چرخد به همین دلیل همیشه تنها نیمی از ماه از زمین دیده می شود و نیمه دیگر آن از زمین قابل مشاهده نیست.) ما ساکنان زمین بخشی از قسمت روشن ماه را می بینیم و کل قسمت روشن ماه دیده نمی شود. این زمان از «ماه نو»، تا «ماهِ کامل» که ماه را به صورت کاملاً روشن می بینیم، ۱۴ روز طول می کشد. ماه در شب چهاردهم ماه قمری کامل دیده می شود. سپس به تدریج بخش کمتری از ماه را می بینیم تا این که دوباره به ماه نو برسیم. فاصله بین دو ماه نو ۵/۲۹ روز است. در شب چهاردهم ماه قمری که ماه کامل است، اگر زمین روی خط واصل ماه و خورشید قرار بگیرد سایه زمین روی ماه می افتد و گرفت ماه رخ می دهد. همچون کسوف جزیی (خورشیدگرفتگی جزیی) در صورتی که خورشید، زمین و ماه به طور کامل در یک خط قرار نگیرند ماه گرفتگی به صورت جزیی دیده خواهد شد.
فردا (دوشنبه ۲۵ مهر) لحظاتی پس از غروب خورشید خسوف نیم سایه ای (ماه گرفتگی جزیی) در مناطق شرقی ایران رخ خواهد داد. خسوف نیم سایه ای همان خسوف جزیی است که قسمتی از ماه در سایه زمین قرار می گیرد و نمی توان ماه را به طور کامل در آسمان دید. در مناطق شرقی کشورمان حداکثر ۵۰درصد خسوف نیم سایه ای دیده می شود. لحظاتی پس از غروب خورشید در ساعت ۴۰/۱۷ دقیقه ماه در این مناطق طلوع خواهد کرد. شاهدان خوش شانس این ماه گرفتگی تنها چند دقیقه ای فرصت دارند تا نظاره گر این پدیده زیبا در افق شرقی خود باشند. ماه در حالت خسوف جزیی از افق شرقی طلوع می کند و پس از آن که تنها چند درجه ای از افق شرقی طلوع کرد، خسوف جزیی به پایان می رسد. در خسوف جزیی فردا نیمی از ماه در سایه زمین قرار گرفته است و به همین دلیل قسمتی از ماه دیده نمی شود. به دلیل زمان کوتاه مشاهده خسوف نیم سایه ای اگر تلسکوپ یا دوربین دوچشمی دارید پیش از غروب خورشید ابزار خود را به سمت شرق و صورت فلکی حوت در افق شرقی نشانه بروید تا با آمادگی کامل، به محض طلوع ماه گرفته، آن را در چشمی ابزار خود رصد کنید. خسوف جزیی فردا با ابزار رصدی به راحتی دیده می شود، اما به دلیل اتمام سریع گرفت در لحظاتی پس از طلوع و همچنین وجود نور باقی مانده از خورشید در آسمان، گرفت جزیی ماه با چشم غیرمسلح (بدون ابزار رصدی) به راحتی قابل تشخیص نخواهد بود.
فردا گروه های آماتوری در شرق کشورمان لحظاتی پس از غروب خورشید ابزار خود را به سمت افق شرق آسمان نشانه می برند تا دومین خسوف جزیی سال را در چشمی ابزار رصدی خود شکار کنند. گروه های نجوم آسمان توس، مهر مشهد، خانه نجوم مشهد، گروه نجوم امام علی(ع) در شهر کوچک سه قلعه سرایان و گروه نجوم خیام در زاهدان از جمله گروه های نجومی فعالی هستند که در شرقی ترین نقاط کشورمان به فعالیت های نجوم آماتوری می پردازند. البته در شهر سراوان که در نزدیکی مرز ایران با پاکستان قرار دارد دانشجویان فیزیک دانشگاه این شهر که پیش از این در زمینه رویت هلال ماه فعالیت های بسیار خوبی انجام داده اند نیز در موقعیت بسیار خوبی نسبت به دیگر گروه های نجومی شرق کشور قرار دارند (به دلیل شرقی تر بودن منطقه) و می توانند خسوف نیم سایه ای را با درصد و زمان بیشتری رصد کنند.
خسوف ۲۴ اسفند
دوستداران زیبایی های آسمان که نمی توانند شاهد خسوف جزیی ۲۵ مهر باشند تاسف نخورند. در طول سال چندین بار گرفت ماه به صورت کلی و جزیی رخ می دهد. نزدیک ترین گرفت ماه که در ایران دیده خواهد شد در روزهای پایانی امسال رخ خواهد داد. در بامداد ۲۴ اسفند خسوف نیم سایه ای دیگری رخ خواهد داد که ساکنان تمامی نقاط ایران می توانند شاهد آن باشند. خسوف نیم سایه ای ۲۴ اسفند (۱۴ مارس ۲۰۰۶) در آمریکا، اروپا، آسیا و آفریقا قابل مشاهده است. اما اگر نمی توانید خسوف جزیی ۲۵ مهر را رصد کنید پس از غروب آفتاب در افق شرقی آسمان به مشاهد ماه تنها قمر زمین بنشینید و از درخشش زیبای ماهِ کامل لذت ببرید.
شراگیم امینی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست