جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
رنگینکمانی از سلامت
تنوع رنگها در غذای سالم
سبزیجات و میوههای سبز مانند کلم، اسفناج وکاهو با داشتن فیبر، آهن، ویتامین k و کلسیم زیاد و غنی بودن از لوتئین و اسیدفولیک و بسیاری از ویتامینها بهخصوص از گروه ب میتوانند رنگ سبز را در رنگینکمان سلامت شما بکشند. همانطور که میدانید آهن برای پیشگیری از کمخونی و کلسیم برای استحکام استخوان و سلامت دندان ضروری است.
اسید فولیک هم در سلامت قلب و پیشگیری از نقایص جنین مؤثر است. بد نیست بدانید گلوتاتیون که در اسفناج، آووکادو و کلم بروکلی وجود دارد در محافظت از دی-ان-آ و آر-ان-آ و تقویت سیستم ایمنی نقش دارد. لوتئین هم نوعی آنتیاکسیدان است که از چشم محافظت کرده و جلوی آب مروارید و تخریب سلولهای ماکولای چشم در اثر پیری را میگیرد.
لازم است بدانید کلروفیل۲ هم که شاید معروفترین رنگدانه سبزیجات باشد، در مطالعات اخیر به عنوان یک ماده ضدسرطان شناخته شده است. یادتان باشد رنگ هر میوه ناشی از ترکیب رنگدانههای مختلف است، اما به دلیل غلبه یک رنگدانه بر بقیه آنها، رنگ میوه متمایز میشود.
مثلاً میوههای سبز و زرد و حتی نارنجی هر سه لوتئین دارند اما در میوه سبز رنگدانه کلروفیل و در میوه نارنجی رنگدانه بتا کاروتن غالب است. همین هم باعث شده رنگ میوههای سبز همیشه مثل هم نباشد. سیبهای سبزی که لپشان سرخ شده را به خاطر بیاورید!
قرمز چون انار!
میوههای قرمز مانند توت فرنگی، گیلاس، هندوانه، گوجه فرنگی، سیب قرمز و... برای عملکرد قلب و مغز شما مفیدند. همین توت فرنگی کوچک سرشار از ویتامین آ و ث بوده و پتاسیم و منیزیم بالایی دارد. این میوههای قرمز- نارنجی دارای لیکوپن (یکی از قویترین آنتیاکسیدانهای طبیعت!) هستند که محافظ قلب بوده و بر ضد سرطانها بهخصوص سرطان پروستات عمل میکند.
مطالعات دانشگاه هاروارد نشان داده خطر سرطان پروستات در کسانی که در هفته ۱۰ وعده یا بیشتر گوجه فرنگی میخورند، تا ۳۵ درصد کمتر است. بد نیست بدانید «لیکوپن» از آنتیاکسیدانهایی است که با پخته شدن نهتنها از بین نمیرود بلکه بیشتر هم میشود. بنابراین بهتر است در پختن غذاهای خود حتماً از آن استفاده کنید.
یک ماده ضد سرطان دیگر که در میوههای قرمزی مانند انار، تمشک و توت فرنگی وجود دارد، اسید الاجیک است. جالب است بدانید این ماده میتواند جلوی پیر شدن مغز و از دست دادن حافظه را هم بگیرد.
آلبالو یا انگور؟!
رنگ بنفش و آبی که در تمشک، آلبالو، زغالاخته، انگور، آلو و توت سیاه دیده میشود، به علت وجود رنگدانههایی به نام آنتوسیانین است که نوعی آنتیاکسیدان بالقوه محسوب میشود و میتواند بر ضد سرطان و التهاب عمل کرده و در کاهش فشار خون و جلوگیری از سخت شدن دیواره رگها مفید باشد.
البته در طبیعت بیش از ۶۰۰ نوع آنتوسیانین وجود دارد، بنابراین اگر آلبالو خورده بودید از خوردن انگور سیاه امتناع نکنید. علاوه بر این اثبات شده که در خانواده آلبالو مقدار زیادی ملاتونین هم وجود دارد. تحقیقات قبلی نشان داده بود افرادی که دچار حمله قلبی شدهاند، سطح ملاتونین پایینی دارند.
این ماده در عملکرد سیستم ایمنی هم مؤثر شناخته شده. جالب است بدانید بعضی مطالعات نشان داده انگور میتواند خطر آترواسکلروز یا سخت شدن دیواره رگها را کم کند. این خاصیت در اثر وجود مادهای به نام «رسوراترول» در انگور است. شاید نیاز به گفتن نباشد اما این میوهها به همان نسبت که رنگشان با قرمز درآمیخته باشد، دارای لیکوپن و بتاکاروتن هم هستند.
آنقدر این تابلوی نقاشی میوهها در طبیعت ظرافت داشته و از ترکیب رنگهای مختلف در آفرینش آنها استفاده شده که هیچ نقاشی نمیتواند چنین ترکیباتی را دوباره بازسازی کند. شاید به همین علت است که متخصصان علم پزشکی توصیه میکنند بهجای استفاده از مکملها و ویتامینهای ساخته دست بشر، باید از میوه و سبزیجات طبیعی استفاده کرد. پرتقالی به رنگ خورشید!
میوههای خورشید
میوههای زرد و نارنجی از جمله گریپ فروت، طالبی، کدوحلوایی و هویج مانند میوههای سبز، دارای اسید فولیک و ویتامین ث و فلاونول هستند که در تقویت سیستم ایمنی نقش دارند. جالب است بدانید طالبی دارای آنتیاکسیدانی به نام پلی فنول است که در تنظیم شکلگیری اکسید نیتریک دخالت داشته و از حمله قلبی جلوگیری میکند.
علاوه بر این میوههای زرد و نارنجی دارای آنتیاکسیدان دیگری به نام بتاکاروتن هستند که در واقع پیشساز ویتامین «آ» بوده و برای سلامت چشم اهمیت دارد. زیگزانتین هم از دیگر ترکیبات میوههای نارنجی است که آن هم برای چشم مفید است. بد نیست بدانید پرتقال نوعی فلاوونوئید به نام «هسپرتین» هم دارد که تکثیر ویروسهایی مانند تبخال و آنفلوآنزا را کند میکند.
سیر و پیاز که سفیدی را برای شما هدیه میآورند، با داشتن ترکیبات ارگانوسولفور میتوانند دستگاه گوارش شما را از سرطان محافظت کرده و از شکلگیری پلاکهای عروقی در رگها جلوگیری کنند.
علاوه بر این محققان معتقدند این میوه خاصیت ضد باکتریال، ضد قارچی و ضد ویروسی هم دارد. حالا دیگر میتوانید درک کنید که چرا اینقدر پزشکان بر خوردن دستکم ۵ واحد میوه و سبزی در روز، بهخصوص از نوع رنگینش! تاکید میکنند.
http://www.shad۲۳.blogfa.ir/post-۲۰۴۳.aspx
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست