یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

آلودگی هوا و راه های مقابله با آن


آلودگی هوا و راه های مقابله با آن

كارشناسان و مجامع زیست محیطی در عرصه های جهانی به این نتیجه رسیده اند كه در پیش گرفتن راه های موثر حمایت از محیط زیست و منابع طبیعی امری اجتناب ناپذیر و حیاتی است رمز و كلید اصلی موفقیت در تثبیت اقلیم زمین , كاهش مصرف سوخت های فسیلی است

باتوجه به بحران‌هایی كه در طی سده گذشته از طریق انتشار مواد آلوده كننده در محیط زیست بوجود آمده، مبارزه برای‌ داشتن هوای تمیزتر در چند دهه اخیر همه ‌گیر شده است و این مبارزه بصورت یك واقعیت بین‌المللی ظاهر گردیده، زیرا هوا مرزهای‌ بین‌المللی را به رسمیت نمی شناسد و هیچ كس در مقابل تهاجم هوای آلوده ایمن نیست. در شرایط كنونی مساله اصلی به شهرهای عمده و پرجمعیت و مناطق شهری مربوط می شود.

كارشناسان و مجامع زیست محیطی در عرصه‌های جهانی به این نتیجه رسیده‌ اند كه در پیش گرفتن راه‌ های موثر حمایت از محیط زیست و منابع طبیعی امری اجتناب ناپذیر و حیاتی است. رمز و كلید اصلی موفقیت در تثبیت اقلیم زمین ، كاهش مصرف سوخت‌های فسیلی است.

● راه‌های مقابله‌ با آلودگی هوا:

▪ از موثرترین راهكارهای كاهش‌ آلودگی، كاهش آلودگی از مبدا است: ساخت و طراحی وسایل نقلیه موتوری كه از حداقل سوخت استفاده كنند، چنانچه در کشور های پیشرفته این امر تحقق یافته و در صدد موفقیت های بیشتری نیز هستند. همانطور که می دانیم وسایل نقلیه موتوری در ایران نسبت به دیگر کشور ها از بالاترین مصرف سوخت برخوردار هستند.

▪ تبدیل سوخت خودروها به CNG در مقابل بنزین و نیز كاهش واردات بنزین .

▪ ارایه برنامه‌های آموزشی در رابطه با كاهش مصرف سوخت از طرق مختلف مانند آموزش تعمیر و نگهداری خودروها، الگوهای رانندگی و عوامل موثر بر میزان مصرف سوخت خودرو.

▪ استفاده از رسانه‌ها ی همگانی (رادیو، تلویزیون، مطبوعات و... ) و فعالیت ‌های سازمان‌ یافته برای آموزش و افزایش دانش در باره ی تهدیدهای آلوده كننده‌ های هوا وایجاد آگاهی از اجرای قوانین برضد تمامی آلوده كننده‌ ها بسیار مهم و ضروری است. این رسانه‌ها یکی از اولین ابزارهای ما برای ایجاد تغییر به شمار می آیند.

▪ به كودكانمان از همان سنین كودكی آموزش دهیم كه استفاده از وسایط نقلیه همگانی ، دوچرخه یا پیاده طی كردن

▪ مسافت‌های كوتاه به سلامت هوا كمك می كند؛

▪ خارج كردن صنایع آلاینده از محدوده شهری؛

▪ از رده خارج كردن خودروهای قدیمی و فرسوده با حفظ حقوق صاحبان آن ‌ها.

▪ استفاده از انرژی های تجدید پذیر كه هم اكنون در نقاط مختلف دنیا از آن ها استفاده می شود از جمله انرژی خورشید ،باد، انرژی گرمایی اقیانوس ها ،انرژی امواج آب و انرژیجذر و مد اقیانوس ها ، بیوگاز (سوخت حاصل از تجزیه میكروبی ماده آلی در غیاب اكسیژن _ بیوگاز سوختی پاكیزه است كه می شود از آن برایپخت و پز ،گرم کردن فضا و آب، روشنایی و حتی فراهم آوردن توان مکانیکی در ماشین آلات کشاورزی و ...) ‌

▪ درختان و گیاهان ریه زمین هستند و یك ضرورت اساسی برای بهداشت زیستی این سیاره. هرچند انسان هوا را از دی‌اكسید كربن پر می كند و لایه ‌ی اوزون را با مواد شیمیایی ساخته خود نابود می كند، درختان سیستمی قوی برای تعدیل این تاثیرات ارایه می دهند. به همان اندازه كه درخت جان تازه ‌ای به جوّ می دهد، جنگل زدایی آن را نابود می سازد. از آن‌جا كه یك درخت طی دویست سال دی اكسید كربن هوا را جذب و كربن را در چوب خود ذخیره می كند ، وقتی آن را خرد می كنیم و به صورت چوب و یا كاغذ می سوزانیم، کربن دویست ساله ی در بند خود را بصورت دی اکسید کربن آزاد می کند و در نتیجه تاثیر گلخانه‌ای را تشدید می كنیم. از این رو ما نیاز به كاشت درخت داریم و باید از قطع درختان خودداری كنیم، زیرا هر درخت در هركجای دنیا گوهری است پربها. لایه‌ی اوزون و گازهای گلخانه‌ای مرز نمی شناسند، پس قطع هر درخت تاثیر جهانی برجای خواهد گذاشت.

▪ استفاده از انرژی‌ها را درجای خود و به مقدار لازم برای خود مجاز بدانیم.انرژی‌‌های خانگی از قبیل :پخت و پز،روشنایی، حرارتی‌ ،الكتریكی، مكانیكی

●● پس:

درب یخچال را كمتر باز كنیم.

از آب‌گرم برای مصارفی كه حتماً نیازمند به آب‌گرم است، استفاده كنیم.

انرژی برق را برای چراغانی تجملی استفاده نكنیم و …

همه‌ی این كارها که ساده به نظر می آید باعث می شود كه هم از اتلاف انرژی جلوگیری کنیم و هم منابع طبیعی را هدر ندهیم و هم در هزینه ‌ی مالی خانواده صرفه‌ جویی کنیم.

هوا نعمت بزرگی است كه باید بین همگان مساوی تقسیم می شود .

مهین زندیه

گروه محیط زیست موسسه مادران امروز (مام)