چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مسمومیت از غذای مانده
ایام ماه مبارک رمضان همزمان میشود با روزهداری طولانی و گاهی با افطار روزهداران در خارج از منزل و مصرف غذایی که در شرایط مناسب و بهداشتی تهیه نشده است.
مصرف غذای آماده در کنار گرمی هوای در تابستان که بر نگهداری غذاها اثر میگذارد، باعث شده موارد زیادی از مسمومیت غذایی در این ایام دیده شود. افراد مسموم اغلب علائمی همچون اسهال و استفراغ را تجربه می کنند، اما علائم همیشه این گونه نیست.
مسمومیت غذایی به علت مصرف همزمان چند نفر از یک ماده غذایی به صورت همه گیر بروز می کند. بنابراین وقتی چند نفر که از یک غذا استفاده کرده اند به اسهال و استفراغ مبتلا می شوند، مسمومیت غذایی اولین تشخیص است.
مسمومیت با مواد غذایی می تواند به اشکال مختلفی رخ بدهد. گاهی عامل بیماریزا در غذا رشد کرده، تولید سم می کند و این سم مولد علائم می شود.
آسیب های شایع ناشی از تولید سم در بیرون از بدن شروع زودرسی داشته و برای درمان نیازی به مصرف آنتی بیوتیک نبوده و تنها درمان علامتی و جایگزینی مایع از دست رفته کفایت می کند.
مواد غذایی متنوعی می توانند این علائم را ایجاد کنند:
ـ اگر برنج نیمه پخته را در هوای اتاق برای مدتی نگه داریم، محیط مناسبی برای رشد عوامل سم زا و بروز مسمومیت ایجاد می شود. این نوع مسمومیت با استفراغ در ظرف چهار ساعت بعد از مصرف غذا بروز می کند. گرم کردن غذا مانند استفاده از مایکروفر نمی تواند سم را از بین ببرد. بنابراین برنج را خوب پخته و برای نگهداری از یخچال استفاده کنید.
ـ سس مایونز، سالاد سیب زمینی، کیک، شیرینی و تخم مرغ در اثر نگهداری در هوای اتاق مستعد آلودگی هستند. سم ایجاد شده در این نوع غذاها اثری بر طعم ، بو و ظاهرآنها ندارد و قابل شناسایی نیست. علائم کمتر از شش ساعت از مصرف بروز کرده و شامل اسهال، استفراغ، درد شکمی و عق زدن است.
ـ گوشت و محصولات گوشتی نیز ایجاد مسمومیت می کند. در این نوع از مسمومیت اگر بروز علائم طی شش ساعت ابتدایی باشد با علائمی همچون اسهال، استفراغ، درد شکمی و عق زدن است و اگر پس از شش ساعت بروز کند با اسهال و گاهی استفراغ همراه است.
- سبزیجات در صورت ایجاد مسمومیت، مولد علائم طی شش تا ۲۴ ساعت پس از مصرف بوده که در ظرف ۳۶ ساعت بهبود حاصل می شود. بیماران از اسهال و گاهی استفراغ همزمان شکایت دارند.
ـ گاهی ماهی مصرفی آلوده به نوعی عامل بیماریزاست که روی بدن ماهی اقدام به تولید سم می کند. سم ایجادشده در بدن باعث آزادشدن موادی می شود که در فرد مسموم علائم حساسیت ایجاد می کند.
دکتر بهروز هاشمی
متخصص طب اورژانس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست