چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

مسمومیت از غذای مانده


مسمومیت از غذای مانده

ایام ماه مبارک رمضان همزمان می‌شود با روزه‌داری طولانی و گاهی با افطار روزه‌داران در خارج از منزل و مصرف غذایی که در شرایط مناسب و بهداشتی تهیه نشده است.

ایام ماه مبارک رمضان همزمان می‌شود با روزه‌داری طولانی و گاهی با افطار روزه‌داران در خارج از منزل و مصرف غذایی که در شرایط مناسب و بهداشتی تهیه نشده است.

مصرف غذای آماده در کنار گرمی هوای در تابستان که بر نگهداری غذاها اثر می‎گذارد، باعث شده موارد زیادی از مسمومیت غذایی در این ایام دیده شود. افراد مسموم اغلب علائمی همچون اسهال و استفراغ را تجربه می کنند، اما علائم همیشه این گونه نیست.

مسمومیت غذایی به علت مصرف همزمان چند نفر از یک ماده غذایی به صورت همه گیر بروز می کند. بنابراین وقتی چند نفر که از یک غذا استفاده کرده اند به اسهال و استفراغ مبتلا می شوند، مسمومیت غذایی اولین تشخیص است.

مسمومیت با مواد غذایی می تواند به اشکال مختلفی رخ بدهد. گاهی عامل بیماریزا در غذا رشد کرده، تولید سم می کند و این سم مولد علائم می شود.

آسیب های شایع ناشی از تولید سم در بیرون از بدن شروع زودرسی داشته و برای درمان نیازی به مصرف آنتی بیوتیک نبوده و تنها درمان علامتی و جایگزینی مایع از دست رفته کفایت می کند.

مواد غذایی متنوعی می توانند این علائم را ایجاد کنند:

ـ اگر برنج نیمه پخته را در هوای اتاق برای مدتی نگه داریم، محیط مناسبی برای رشد عوامل سم زا و بروز مسمومیت ایجاد می شود. این نوع مسمومیت با استفراغ در ظرف چهار ساعت بعد از مصرف غذا بروز می کند. گرم کردن غذا مانند استفاده از مایکروفر نمی تواند سم را از بین ببرد. بنابراین برنج را خوب پخته و برای نگهداری از یخچال استفاده کنید.

ـ سس مایونز، سالاد سیب زمینی، کیک، شیرینی و تخم مرغ در اثر نگهداری در هوای اتاق مستعد آلودگی هستند. سم ایجاد شده در این نوع غذاها اثری بر طعم ، بو و ظاهرآنها ندارد و قابل شناسایی نیست. علائم کمتر از شش ساعت از مصرف بروز کرده و شامل اسهال، استفراغ، درد شکمی و عق زدن است.

ـ گوشت و محصولات گوشتی نیز ایجاد مسمومیت می کند. در این نوع از مسمومیت اگر بروز علائم طی شش ساعت ابتدایی باشد با علائمی همچون اسهال، استفراغ، درد شکمی و عق زدن است و اگر پس از شش ساعت بروز کند با اسهال و گاهی استفراغ همراه است.

- سبزیجات در صورت ایجاد مسمومیت، مولد علائم طی شش تا ۲۴ ساعت پس از مصرف بوده که در ظرف ۳۶ ساعت بهبود حاصل می شود. بیماران از اسهال و گاهی استفراغ همزمان شکایت دارند.

ـ گاهی ماهی مصرفی آلوده به نوعی عامل بیماریزاست که روی بدن ماهی اقدام به تولید سم می کند. سم ایجادشده در بدن باعث آزادشدن موادی می شود که در فرد مسموم علائم حساسیت ایجاد می کند.

دکتر بهروز هاشمی

متخصص طب اورژانس