سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
یادگاری از فصل «بهشت همین جا بود»
دوست ندارم/ در شعرم رد پایی از «تکریت» باشد/ سرفه هایت را/ به سازمان ملل بفرست/ تا شاید/ «انسانیت» رأی بیاورد/ پایت که جا ماند/ شاهد خوبی ست/ این روزها/ سرفه یعنی: خاطره ی بهاری/ و بهار یعنی: /چه بچه هایی که آسمانی شدند/ و عصا یعنی: /پایی که اسطوره شد/ «اسماعیل»/ دلتنگ شلمچه ام/ ساک ات را ببند/ خلوت نشینی می چسبد(۱).
در فرصتی که نم نم باران شمالی موسیقی همدلی را می نواخت با شور و شوق لحظه ها به دیدار «اسماعیل یکتایی لنگرودی»، این یادگار فصل «بهشت همین جا بود»(۲) رفتم تا این بیت آیینه شود که:
از صدای سخن عشق ندیدم خوش تر
یادگاری که در این گنبد دوار بماند
و اما- یکتایی یعنی دلسوخته ای سرشار از «صدای ما را از بهشت می شنوید»(۳) آزاده، جانباز ۷۰ درصد قطع پا و شیمیایی از روزهای عطر گل محمدی برایمان گفت روزهایی که تشنه شبنم بودند و کنار چشم خدا، در آرزوی همین که می شود به خدا رسید اگر ترانه باغ ارغوان را عاشقانه و مؤمنانه به زمزمه نشست.
اسماعیل یکتایی با سرفه های ممتد روزگار می گذراند که پرسیدن ندارد و چه نیکوست فصلی از کارنامه درخشان زندگی اش را به مرور و بازخوانی بنشینیم تا تاریخ بداند بر نیلوفران عاشق دشت اشراق چه گذشت و گذشت...
● یک
آغاز بهار بود یعنی سال ۱۳۴۸ و اسماعیل یکتایی در ولایت گیل دیلم، سرزمین باران و جنگل «لنگرود» همیشه سرسبز به این دنیا سلام داد و مشق پویایی و بالندگی را نوشت تا انقلاب اسلامی درخشید و فرزند بروبند دیار میرزا کوچک جنگلی هم قافیه با «بسیج» شد و ۱۴ بهار را پشت سر گذاشت و مقام همرزمی با مردان خاکی پوش جبهه ها را از آن خود نمود و پس از دو سال حضور داوطلبانه در عملیات «والفجر۱۰» بر جانبازی بوسه زد و به ناگاه به اسارت نیروهای دشمن درآمد. و پس از سالها سختی و مرارت یعنی در بیست و دوم شهریور سال ۱۳۶۹ از اسارت رهایی یافت و زائر مزار خویش در زادگاهش شد که اهالی شهیدپرور لنگرود به گمان شهادت وی بنا کرده بودند.
این عاشق کوی دلبری در روزهای فراق و در فصل رهایی عاشقانه، با جانبازی اش مردانه ساخت، ایستاد تا به دنیا بگوید؛ برای ثبت وقایع ایثار، احیای ارزش های ماندگار کوتاهی ممنوع! و باید گفت، نوشت و فطرت آفتابی به دور از «عافیت طلبی» بود تا آینده بداند برگ های تاریخ را بایستی مومنانه ورق زد.
● دو
این آزاده سرافراز با مدرک کارشناسی ارشد در رشته حقوق خصوصی فعالیت اجتماعی اش را همزمان با فرآیندهای فرهنگی و هنری به گونه ای می گذراند که از نام آوران کشوری بشمار می رود با آثاری چون: بازداشتگاه تکریت۱۱/ مثل پرنده/ پرستوهای مهاجر/ تشنه شبنم/ عطر گل محمدی/ زندگی ممنوع/ در اسارت یانکی ها/ نسیم شرقی/ خاطرات و فرهنگ آزادگان که بر پیشانی ادبیات دفاع مقدس می درخشند تلاشی که امروزه به عنوان مرجع می تواند پژوهش حفظ آثار و ارزش های دفاع مقدس را به روشنی رقم زند و اینجاست که باید گفت: این شاعر، پژوهشگر و نویسنده آزاده و جانباز تاکنون بالغ بر ۱۶۰ مقاله و داستان در نشریات مختلف با موضوعات ادبی، هنری و سیاسی به چاپ رسانید و حضور فعال و پررنگ وی را در همایش های ادبی، کنگره های شعر، جشنواره های مختلف هنری، کانون شعرای جانبازان کشور و برنامه های گوناگون صدا و سیما هنوز که هنوز است شاهد می باشیم و این خود افتخاری است که این یادگار روزهای حماسه برای اشاعه فرهنگ دفاع مقدس جانانه مشق عشق می نویسد و به زودی خاطرات کودکی تا روزهای پس از اسارت وی به همت شاعر و نویسنده معاصر گیلانی «محمد پرحلم» گردآوری، تدوین و از سری حوزه هنری گیلان منتشر و روانه بازار نشر می گردد.
● سه
از خاطرات دوران اسارت «یکتایی» این خاطره حسن زیبایی دارد: «یک روز افسر عراقی از اسیر مجروحی که یک بسیجی ۱۵ ساله بود پرسید:
- تو تا چه اندازه پدر و مادرت را دوست داری؟
- به اندازه چشم هایم دوست شان دارم.
- خوب تو که بسیجی هستی رهبرت خمینی را چقدر دوست داری؟
- خمینی قلب من است. او را به اندازه قلبم دوست دارم. انسان بدون چشم می تواند زندگی کند اما زندگی بدون قلب ممکن نیست.
به هر رو «یکتایی»ها هر روز با خاطرات تلخ و شیرین مرور می شوند تا غبار فراموشی نگیرند- و به حق دریایی از دست مریزاد و خسته نباشید پیشکش روزگار آفتابی شان بادا . پایان این دفتر را با آرزوی زیبای یکتایی قهرمان می بندیم:
«بهاری از عمرم گذشت و در این روزهای پاییزی به امید فرج مولایم با دیدار یاران شهید روزگار می گذرانم و آرزو دارم فرهنگ شگفت انسان ساز و غنی روزهای دفاع مقدس به مدد همه ایثارگران، هنرمندان و علاقه مندان برای همیشه باقی بماند و احیاء شود».
فرامرز محمدی پور
پی نوشت:
۱- شعر خلوت نشینی/ از مجموعه ی پیشانی بهار/ فرامرز محمدی پور/ انتشارات رستگار/ ۱۳۸۷
۲- بهشت همین جا بود/ دفاع مقدس در شعر شاعران گیلان/ به کوشش فرامرز محمدی پور/ ناشر حوزه هنری/ ۱۳۷۹
۳- صدای ما را از بهشت می شنوید/ دفاع مقدس در شعر شاعران گیلان/ به کوشش فرامرز محمدی پور/ ناشر نشر قو/ ۱۳۸۱
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست