چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
تورم ما ربطی به جهان ندارد
تاثیر تورم خارجی بر اقتصاد کشور ما تازه آغاز شده است و نمی توان شرایط نابسامان گذشته را به وضعیت جهانی نسبت داد. طی چند ماه اخیر افزایش قیمت نفت و فرآورده های آن نه تنها خود هزینه ها را افزایش داده بلکه روی کالا های غیرنفتی نیز تاثیر گذاشته است. از سوی دیگر افزایش قیمت مواد غذایی در جهان موج تازه یی را آغاز کرده، به طوری که در سال جاری حدود ۲۰ درصد گران تر از سال گذشته خریداری می شود. بخشی از این گرانی نیز ناشی از افزایش هزینه های حمل و نقل و به دلیل افزایش قیمت نفت است.
با توجه به این شرایط می توان گفت تورم جهانی در تورم داخلی تا حدودی تاثیرگذار است اما اگر بخواهیم مشکلات اقتصادی داخل کشور که تورم بالای فعلی را رقم زده است را به تورم جهانی نسبت دهیم بی انصافی است چرا که ما در داخل سلسله مسائل و مشکلاتی داریم که نمی توان به سادگی از کنار تاثیرگذاری آن بر تورم گذشت. موضوع مورد توجه این است که حتی در صورت بروز مشکلات بین المللی و تورم جهانی باید با اتخاذ سیاست های لازم در مقابل آن می ایستادیم. واقعیت این است که ما نتوانستیم این شرایط را مدیریت و کنترل کنیم، به این ترتیب نرخ تورم به شکل لجام گسیخته یی روند صعودی را طی کرد.در این شرایط بسته سیاستی - نظارتی بانک مرکزی راهکار مناسبی به نظر می آید. کمتر کارشناسی است که محتوای این بسته را کاربردی نداند. اما به شرطی این سیاست ها تاثیرگذار خواهد بود که در اجرای آن وحدت نظر وجود داشته باشد.
مسوولان اجرایی کشور باید با جسارت و قدرت بیشتری نسبت به اجرای این بسته اقدام کنند تا اثرات آن بتواند به مهار تورم بینجامد. مهم ترین راهکار مهار تورم حمایت از تولید به حساب می آید اما این نکته در مهار تورم همچنان از سوی مسوولان نادیده گرفته می شود. بار ها دیده شده واردات بی رویه کالا به منظور رفع نیازها به قدری بی برنامه بوده که بسیاری از تولیدکننده ها را با بحران مواجه کرده است. باز کردن در واردات به این شکل نمی تواند راه چاره اساسی رفع نیاز ها باشد. اگر به آن میزان که به واردات کالا اهمیت داده می شود به تولید بها داده می شد بسیاری از تولیدی های داخلی حالا رو به ورشکستگی نگذاشته بودند و بسیاری از کالاهای وارداتی نیز دیگر به کشور وارد نمی شدند. گلایه ما از دولت و به خصوص وزارت صنایع این است که هیچ گاه برای حمایت از صنایع برنامه یی مدون تنظیم نکرده اند.اما اقدام دیگر که خلاف جهت حمایت از تولید انجام شد، سه قفله کردن خزانه بانک مرکزی بدون برنامه ریزی دقیق بود. بانک مرکزی هدف خوبی را با این کار در سر دارد، آنها می خواهند به این ترتیب از هدایت تسهیلات و نقدینگی به بخش های غیرتولیدی که تورم زا هستند، جلوگیری کنند اما در این راه نباید تر و خشک را با هم سوزاند و واحد های تولیدی را از اخذ تسهیلات بانکی محروم کرد. در طول دو سال گذشته که تورم و نقدینگی رشد قابل توجهی داشت، کسانی بودند که با نام تولید وام بانکی دریافت ولی به اصطلاح ما خاکبازی می کردند و پول را به بازار های کاذب وارد می ساختند. بازار مسکن و واسطه گری ها از این دست اقدامات بود. تعدادی از کارخانه ها و واحد های تولیدی قربانی این نوع سه قفله شدن خزانه بانک مرکزی شدند. در این جریان همه به یک چشم دیده شدند در حالی که باید شرایطی را فراهم کرد تا واحد هایی که تسهیلات را برای تولید صرف می کنند از آن محروم نشوند چراکه دود چنین اقدامی به چشم تولید کشور می رود چه بسا این اتفاق نیز رخ داد و تعدادی از واحد های تولیدی به تعطیلی کشیده شدند و به تبع این تعطیلی برخی از کار بیکار شدند و تولید هم با خطر مواجه شد.
● گفت وگوی کوتاه با علینقی خاموشی
رئیس سابق اتاق بازرگانی ایران آنقدر حاشیه نشین شده است که نزدیکانش نیز از این رویه او اظهار تعجب می کنند. خاموشی دیگر نشانی از آن مردی که به گفته خودش همیشه زکات زبانش را پرداخت می کرد، ندارد. شاید انتقاد های صریح او بدون در نظر گرفتن قواعد دیپلماتیک، یکی از دلایلی بود که دولت تصمیم گرفت به ۲۰ سال ریاست او در اتاق بازرگانی پایان دهد. تاجر باسابقه حالا حجره نشینی را برگزیده است تا شاید بیش از این مورد غضب دولتمردان قرار نگیرد.
▪ آقای مهندس امکانش هست در خصوص تاثیر تورم جهانی بر تورم داخلی اظهارنظر کنید؟
ـ آخر چرا با من تماس گرفتید، من که کاره یی نیستم. با کسانی که مسوولیتی دارند، صحبت کنید. حالا موضوع صحبت را بیشتر توضیح بده ببینم چه چیز مورد نظرت است. ولی باید بدانید افرادی که اکنون مسوولیت دارند باید در مورد شرایط جاری اقتصاد ایران نظر دهند. آنها در تصمیم گیری ها مشارکت می کنند و در پاسخگویی هم باید فعال باشند. اگر تصمیمی گرفته می شود و عوارض آن چند ماه بعد مشخص می شود، افرادی که مسوولیت دارند باید حرف بزنند و علت تصمیم گیری خود را بگویند. این مسوولیت آنها است.
▪ به عنوان یک تاجر باسابقه و تولیدکننده بگویید در شرایطی که این روزها در توجیه تورم به گرانی در سطح جهان اشاره می شود چه میزان این موضوع را در تورم داخلی موثر می دانید؟
ـ من را وارد این دعواها نکنید. اصلاً دور من را یک خط قرمز بکشید چون من کاره یی نیستم.
▪ با توجه به اینکه شما کار تولیدی انجام می دهید، نظرتان در مورد سه قفله شدن خزانه بانک مرکزی و عدم اعطای وام به تولیدکننده ها که به بهانه کنترل نقدینگی انجام شده، چیست؟
ـ من نمی خواهم وارد این بحث ها شوم. بگذارید کار شخصی خودم را انجام دهم. من در گوشه یی به تجارت و تولید خودم مشغولم. بعد از سال ها مسوولیت می خواهم بدون دغدغه وقتم را صرف کار شخصی ام کنم.
▪ سایر فعالان بخش خصوصی هم همین شرایط را دارند؟
ـ آنها هم با مشکلات خاص خودشان روبه رو هستند. مشکلات اقتصاد ایران هم بر کسی پوشیده نیست.
▪ ولی حداقل شما سکوت می کنید.
به این دلیل که مسوولیتی ندارم. حالا من فقط یک تولیدکننده هستم مانند سایر تولیدکننده های کشور. آنهایی که مسوولیت دارند باید توضیح دهند.
اسدالله عسگراولادی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست