شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

آشنایی با جاذبه های گردشگری اهر


اهر یکی از شهرستان های استان آذربایجان شرقی است که پیش از اسلام اوزانلار نام داشته و به نام ميمد نيز مشهور است. بعد از ظهور اسلام به نام اهر يا اهريچ خوانده شد كه حاكم نشين قره داغ بود. شهرستان اهر در منطقه ای كشاورزی قرار گرفته و در زمينه ی کشاورزی، دام پروری و باغ داری از امكانات طبيعی و نيروی انسانی خوبی برخوردار است. در شهرستان اهر؛ جاذبه های طبیعی و تاریخی بااهمیتی می توان دید. به همین سبب این شهرستان در صنعت گردشگری نیز ایفاگر نقش قابل توجهی است. در زیر نگاهی به مهم‌ترین جاذبه های گردشگری اهر انداخته‌ایم.

موقعیت جغرافیایی شهر اهر 

۱. منطقه حفاظت شده یاری قاری

منطقه حفاظت شده یاری قاری با وسعت ۷۱۴۴۲ در حوزه استحفاظی شهرستانهای اهر، سراب و هریس در شرق استان آذربایجان شرقی قرار گرفته است و متصل شدن آن به منطقه شکارممنوع انزان و کوه سبلان در شرق، رشته کوه های بزقوش در جنوب و ارتباط اکولوژیکی آن با ذخیره گاه زیست کره ارسباران و جلفا (پناهگاه حیات وحش کیامکی) در شمال در کنار تنوع منحصر بفرد اقلیم و توپوگرافی، این منطقه بعنوان یک کردیدور مهم حیات وحش علی الخصوص مسیر گدار قوچ و میش وحشی در مسیر سبلان – جلفا محسوب می شود.
موقعیت جغرافیایی از جمله شرایط توپوگرافیکی و وضعیت اقلیمی منطقه موجب افزایش تنوع زیستگاهی و پراکنش گونه های گیاهی و جانوری در منطقه شده است و البته تنوع و تعدد چشمه های موجود در کنار توپوگرافی منحصربفرد در منطقه باعث افزایش فاکتورهای ضروری زیستی یعنی آب، غذا و پناهگاه شده است.


	آشنایی با جاذبه های گردشگری اهر | وب
منطقه حفاظت شده یاری قاری


۲. مسجد شیخ شهاب الدین اهری

اين بنا درضلع شرقي صحن بقعه شيخ شهاب الدين اهري، دربخش جنوبي شهر، واقع گرديده و به همراه ديگر بخش هاي اين بقعه، در دوره صفوي- به احتمال زياد، به روزگاه شاه عباس اول- برمزار شيخ ساخته شده است. مسجد، با طرح مستطيل شکل، با پوشش طاق و تويزه، مزين به گچبري، نقاشي و مقرنس کاري است.
بخش عمده اي ازنماي داخلي مسجد، با گچبري و نقاشي تزيين يافته که ازاين نظر، با بقعه شيخ امين الدين جبرئيل درکلخوران اردبيل شباهت دارد و به نظر مي رسد که توسط يک استاد اجرا شده باشد. در سمت شرقي ديوار جنوبي اين مسجد، به ارتفاع يک مترو نيم، قاب کوچک مستطيل شکلي گچبري شده که در وسط آن، دستخطي ازشيخ بهاء الدين عاملي برجاي مانده است : "درعشر ثالث شهر شعبان المعظم درسنه ۱۰۱۸ به زيارت اين مزار فايض الانوار مشرف شدم. به قرآن مجيد که وقف مزار بود، تفأل شد که مرتبه شيخ شهاب الدين عليه التحية والرضوان دردرگاه خداوندي چه مقدار مي باشد، اين آيه کريمه به فال آمد: يبشرهم ربهم برحمة منه و رضوان ". چهار قاب ديگر نيز برروي همان ديوار گچبري شده که نوشته هيچ يک برجاي نمانده است.


	آشنایی با جاذبه های گردشگری اهر | وب
نمای بیرونی مسجد شیخ شهاب الدین اهری


۳. جنگل های ارسباران

جنگل های ارسباران در دل طبیعت بکر و دست نخورده استان آذربایجان شرقی قرار دارد. جنگل ارسباران با وسعت بیش از ۷۰ هزار هکتار سرزمین پهناوری است که از شمال به رود ارس و از مشرق به مشگین شهر و مغان و از جنوب به سراب و اوجان و از مغرب به مرند و تبریز محدود است و شهرستان اهر را در بر می گیرد. بدون شک جنگل ارسباران از مکانهای دیدنی و تفریحی آذربایجان شرقی و همچنین ایران است. ارسبار یا آرازبار و قره داغ یا قراچه داغ نامهایی بودند که جنگل ارسباران در دورانهای مختلف به آنها معروف بوده است. 
از ویژگی های منطقه ارسباران شامل کوههای بلند و درختان گوناگون است که نگاه هر‎ ‎بیننده ای را مجذوب و حیران خویش می سازد و همچنین زیست گاه حیواناتی از جمله: خرس قهوه ای، خوک‎ ‎وحشی، روباه، شغال، گرگ، سیاه گوش و‎…. ، ‏ ‎پرندگانی از قبیل :کبک، کبک چیل، جی جاق، کلاغ نوک قرمز‎ ‎و‎ ‎پرندگان شکاری چون عقاب طلایی، شاهین و … همچنین از لحظ پوشش گیاهی دارای گونه های‎ ‎مختلف گیاهی منحصر به فرد سرخدار، ممرز، بلوط، فندق، گردو و سماق و‏‎ ‎‏ غیره می باشد‏‎ که گاه ‎از نظر تنوع در جهان بی نظیر است.


	آشنایی با جاذبه های گردشگری اهر | وب
تصویری از جنگل ارسباران


۴. خانه دکتر قاسم اهری

خانه دکتر قاسم اهری واقع در خیابان حزب ا… از قدیمی ترین خانه های موجود در اهر است. این بنا دارای سرسرا و اتاق های متعدد است. زیباترین قسمت بنا نورگیرها و تزئینات داخل آن است این خانه تاریخی در اهر که از دوره قاجار به جا مانده و همچون کوشکی در داخل باغ بزرگی قرار دارد و دارای طنبی بزرگ با پنجره های زیبای اروسی و شومینه ای نقاشی شده می باشد که با 2 ورودی در طرفین به صورت قرینه احداث گردیده است البته گفتنی است پوسته نمای کنونی مربوط به دوره رضاخان می باشد و هم اکنون اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و دبیرخانه ستاد دائمی تسهیلات سفر شهرستان اهر در آن مکان مستقر می باشد. 
در سال ۸۴ پارکی به نام پارک دکتر قاسم اهری در مقابل این بنا توسط شهرداری احداث گردیده و مورد بهره برداری است . دکتر قاسم اهری از رجال سیاسی دوره رضاخان بوده است. این خانه در دوره های گذشته شاهد حضور رضاخان، محمد رضا پهلوی و دکتر اقبال نخست وزیر دولت وقت بوده استبنا خود در دوره قاجاریه ساخته شده اما پوسته نمای کنونی مربوط به دوره رضاخان می باشد و علاوه بر خود این بنا باغ پیرامون آن نیز با داشتن درختان قدیمی و تنومند دارای ارزش خاصی است.


	آشنایی با جاذبه های گردشگری اهر | وب
نمای بیرونی خانه دکتر قاسم اهری


۵. بازار اهر

بنای بازار سرپوشیده اهر دارای چندین ورودی با نوشته سردر «نصیر بیگ» بوده که تقریباً دست نخورده باقی مانده است. راسته سه دکانلار و راسته مسجد سفید به اضافه محله قلعه قاپوسی از مراکز دادوستد در اهر به شمار می‌رفته است. بازار مسگران (مسگرخانه)، بازار کلاه‌دوزان، راسته آهنگران، میدان دواب، میدان تره‌بار از دیگر بخش‌های بازار است.


	آشنایی با جاذبه های گردشگری اهر | وب
یکی از فروشندگان بازار اهر


۶. سنگ نبشته سقندل

سنگ نبشته سقندل (سیقین دل) در سینه كوهی به نام زاغی یا قیه در سه كیلومتری سمت شرقی ورزقان از توابع اهر قرار دارد به عبارتی روستای سقندل در ۷ کیلومتری شرق شهرستان ورزقان، در مسیر جاده اهر ورزقان واقع شده و کتیبه میخی اورارتوئی در سه کیلومتری این روستا  بر دامنه کوه زاغی بر سینه سنگی یکپارچه و مرتفع منقور است. قدمت قوم اورارتوئی به سده پانزدهم تا سده ششم قبل از میلاد برمی گردد.
سمت جنوبی سنگ مزبور که به شکل هرم ناقص است، را به صورت مستطیلی به طول ۱۱۶ سانتیمتر و عرض ۵۷ سانتیمتر صاف و صیقلی نموده ر و مشتمل بر ۱۰ سطر است. این کتیبه به ساردوی دوم ( ۳۳-۷۵۰ ق . م ) پسر آرگیشتی اول تعلق دارد و در آن از حمله به ناحیه کوهستانی پولو آدری و گشودن ۲۱ دژ و تصرف ۴۵ یا ۴۴ شهر در یک روز سخن می رود و فرمان سر دوری پسر ارگیشتی پادشاه اورارتوئی را در ده سطر به خط میخی بر آن حک کرده اند.


	آشنایی با جاذبه های گردشگری اهر | وب
سنگ نبشته سقندل یکی از جاذبه های گردشگری اهر

پیشنهاد وب

در سفر به اهر سعی کنید صنایع دستی مانند سازهای محلی را خریداری کنید،‌ به علاوه غذاهای محلی اهر را نیز از دست ندهید! آیا تا به حال به اهر سفر کرده‌اید؟ چه تجربه‌ای در سفر به اهر بدست آورده‌اید؟

منابع: همگردی، ویکی پدیا، مکان بین و سیری در ایران
گروه گردشگری وب