چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

۱۲ ژوئیه سال ۱۰۰ ـ زادروز سزار و اشاره به اظهارات او در باره هوش سرشار ایرانیان


۱۲ ژوئیه سال ۱۰۰ ـ زادروز سزار و اشاره به اظهارات او در باره هوش سرشار ایرانیان

ژولیوس سزار، امپراتور روم که ۱۲ ژوئیه سال ۱۰۰ پیش از میلاد (روزی چون امروز) به دنیا آمد و پانزدهم مارس سال ۴۴ پیش از میلاد در سنای روم ترور شد، در همین روز در سال ۴۷ پیش از میلاد …

ژولیوس سزار، امپراتور روم که ۱۲ ژوئیه سال ۱۰۰ پیش از میلاد (روزی چون امروز) به دنیا آمد و پانزدهم مارس سال ۴۴ پیش از میلاد در سنای روم ترور شد، در همین روز در سال ۴۷ پیش از میلاد سنای روم را مجبور به قبول این باور خود کرده بود که ایران را به دلیل هوش سرشار و وطندوستی مردمش از برنامه لشکر کشی های آینده او حذف کند. وی در آن جلسه سنا گفته بود که به نظر او ایران ـ با توجه به هوش و استعداد و خصال مردمش ـ قدرتی پایدار و همیشگی است. شرح مکتوب این مذاکرات سنای روم تا به امروز باقی مانده است.

سزار که از سوی سنا برای ده سال دیگر به ریاست قوه مجریه سراسر روم برگزیده شده بود، سالها پیش از آن در جریان تعقیب رقیب خود ـ پمپی و تصرف مصر، که از اینجا به منظور قلع و قمع دست نشاندگان پمپی به سوریه رفته بود، در شمال سوریه (جنوب ترکیه امروز) با دسته ای از سپاهیان ایرانی به فرماندهی پسر شاه وقت ایران در گیر و مصاف داده بود و با روحیه و تاکتیک جنگی ایرانیان آشنا شده بود. با این که دولت وقت ایران قبلا وعده کمک نظامی به پمپی داده بود سزار حاضر نشد بیش از مصافی که ذکر شد با ایران درگیر شود.

اصرار سنای روم در جلسه ۱۲ ژوئیه سال ۴۷ پیش از میلاد به سزار که با ایران وارد جنگی تمام عیار شود؛ گرفتن انتقام شکست کراسوس در جنگ سال ۵۳ پیش از میلاد از ایران بود. سزار که در جریان یک درگیری داخلی رومیان، با از میان برداشتن رقیبان خود برسر کار آمده بود در طول حکومتش به فتوحات بزرگی در شمال آفریقا از جمله مصر و در اروپا از جمله فرانسه، اسپانیا و بریتانیا نایل آمده بود.

سزار با این که کمتر از سران قبلی روم به اصول دمکراسی رومیان اعتناء می کرد برای «فوروم» محل تازه ای ساخت تا جای بهتری برای بحث و سخنرانی های عمومی در دسترس باشد و سنای روم را هم به همین محل نقل مکان داد. ماه جاری میلادی را که سزار در دوازدهم آن به دنیا آمده بود به افتخار او (ژولای = جولای = ژوئیه) نامیده اند که هنوز به همین نام باقی است. از کارهای ژولیوس سزار دستور اصلاح تقویم اروپا بود.