پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
آکنه و جوش
در زمان بلوغ تغییراتی در بدن ایجاد میشود، عامل هورمونهایی که موجب جهش رشد فیزیکی بدن میشوند عامل بزرگ شدن غدههای چربی پوست نیز هستند. در این دوران ترشح چربی این غده ها افزایش مییابد. هورمونهایی که بیشترین اثر را روی غدههای چربی (غدههای سباسه) پوست دارند، هورمونهای جنسی مردانه یا اصطلاحاً اندروژنها هستند. هورمونهای جنسی مردانه، علاوه بر جنس
مرد در جنس مونث نیز به طور طبیعی وجود دارند. غدههای چربی پوست همیشه با یک ساختمان ریشه مو همراه هستند که به مجموع آنها، واحد پیلوسباسه میگویند. در طی، بلوغ، سلول های جدار مجاری مو که یک غده چربی نیز به آن متصل است (واحد پیلوسباسه) با سرعت بیشتری ریزش میکنند. در افرادی که به آکنه یا جوش مبتلا میشوند در مقایسه با افرادی که دچار جوش نمی شوند سلولهای در حال ریزش به یکدیگر می چسبند. از طرف دیگر افزایش ترشح چربی با این سلول های به هم چسبیده مجرای
خارجی ساختمان ریشه مو یا واحد پیلوسباسه را میبندد. ترشح غدهی چربی در زیر مجرای انسداد یافته همچنان ادامه مییابد و موجب ورم واحد پیلوسباسه میشود. از طرف دیگر یکی از باکتری های طبیعی پوست به نام پی آکنه در تجمع چربی زیر مجرای بسته شده شروع به تکثیر میکند. این باکتری از خود موادی ترشح میکند که باعث التهاب و قرمزی و جوش میشود.گاهی مجرای مملو از چربی که در آن باکتری تکثیر یافته و ملتهب شده پاره و التهاب به عمق پوست رانده میشود در این موقع، ضایعات بزرگ و کیستیک جوش به وجودمیآید.
بنابر این جوش صورت یا اکنه بوسیله خود بدن به دنبال سن بلوغ ایجاد میشود و عامل بیرونی موجب به وجود آمدن آن نمیشود. به طور خلاصه میتوان گفت،
جوش صورت در اثر ۴ عامل زیر پدید میآید .
ـ افزایش ترشح غدههای چربی پوست
ـ اختلال در تکثیر و نوسازی سلولهای سطحی پوست
ـ باکتری پی – آکنه
ـ التهاب (ناشی از پاسخ سیستم ایمنی بدن
جوش در اثر عواملی از درون بدن ایجاد میشود. اما برخی از عوامل خارجی میتوانند منجر به تشدید آن شوند. موارد زیر میتوانند از جملهی این عوامل باشند:
۱) کرمهای چرب:کرمهای مرطوبکننده، کرمهای آرایشی و کرم های ضدآفتاب چرب با بستن منافذ صورت منجر به تشدید جوش میشوند. بهتر است افراد مبتلا به جوش از کرمهای فاقد چربی استفاده کنند.
۲) استرس: استرس، بروز جوش را در افرادی تشدید میکند که استعداد آن را دارند. گاهی هم خودجوش صورت مایه استرس میشود. به هر حال اگر افراد مبتلا به جوش صورت به طور صحیح درمان شوند. استرس اهمیت چندانی ندارد.
۳) کندهکاری صورت: دستکاری و کندن جوشها ی صورت وبدن علاوه بر تشدید جوش موجب افزایش بر جای ماندن لکه های ناشی از آن نیز میشود.
۴) داروهای کورتونی: کورتونهای خوراکی،تزریقی و مالیدنی منجر یه تشدیدجوش میشوند. به خصوص کورتونهای موضعی و مالیدنی (نظیر بتامتازون) نباید در درمان جوش صورت به کار روند.گاهی در درمان جوش، آن هم زمانی که عارضه شدید باشد، متخصص پوست در ابتدای درمان، برای مدتی کوتاه، کورتون خوراکی تجویز میکند.
۵) آرایش چرب و سنگین: وجود مقادیر زیاد لوازم آرایش، روی صورت که برای پوشاندن جوشها وجای جوشها به کار میرود با بستن منافذ صورت به تشدید جوش منجر میشود. بنابراین بهتر است از کرم پودرهای فاقد چربی استفاده شود.
۶) گرما و رطوبت زیاد: گرما و رطوبت زیاد نیز با بستن منافذ صورت موجب تشدید جوش خواهد شد.
۷) آفتاب: آفتاب نیز با بستن منافذ صورت جوش را تشدید میکند. همچنین داروهای مورد استفاده در درمان جوش صورت، پوست را نسبت به نور خورشید حساس می کنند. بنابراین بهتر است افراد مبتلا به جوش از کرمهای ضدآفتاب فاقد چربی استفاده کنند.
http://۲۵۸۰۴۱۴.blogfa.com/۸۶۰۶.aspx
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست