جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
مجله ویستا

هدف بعدی جریان نقدینگی سرگردان


هدف بعدی جریان نقدینگی سرگردان

تحلیل مسیر حرکت نقدینگی در اقتصادهایی مانند ایران که رشد نقدینگی و حجم انبوه و سرگردان آن به عنوان یکی از دغدغه‌های مهم مطرح است، اهمیت ویژه‌ای دارد.

تحلیل مسیر حرکت نقدینگی در اقتصادهایی مانند ایران که رشد نقدینگی و حجم انبوه و سرگردان آن به عنوان یکی از دغدغه‌های مهم مطرح است، اهمیت ویژه‌ای دارد. این تحلیل می‌تواند به دولت نسبت به احتمال آشفته شدن بازارهایی که نقدینگی در حال حرکت به سوی آن است، هشدار دهد تا فکری برای آن بشود.

با این که محافل علمی جهان مطالعات گسترده ای درباره پدیده «بهمن نقدینگی» دارند، اما شاخه های پژوهشی دستگاه های اقتصادی ایران که بیشتر تحت عنوان معاونت های اقتصادی مطرح هستند، کمتر مطالعاتی در این خصوص داشته یا آن را علنی کرده اند.

به این ترتیب در فقدان یا بی توجهی به این مطالعات، دولت ها نخواسته یا نتوانسته اند جلوی ورود بهمن نقدینگی به بخش ها و بازارهای مختلف را بگیرند و لذا بهمن نقدینگی ۶۰۰ هزار میلیارد تومانی اقتصاد ایران براحتی و بدون این که کمترین سدی در مسیرش باشد، به هرکجا که می خواهد، می رود و با بازارها هر چه می خواهد، می کند.

لذا باید به دولت یازدهم توصیه کرد که اگر می خواهد با تورم مقابله کند، در اقدام اول فکری به حال مهار نقدینگی و افسار زدن به آن بوده و فی المجلس از هرگونه تحریکی که موجب خروج نقدینگی از محل های فعلی اش شود، جلوگیری کند. نمونه بارز این مساله که کارشناسان بارها هشدار داده اند، تدریجی کردن روند ساماندهی موسسات مالی اعتباری است که نقدینگی هنگفت موجود در آن به سوی بازارهای ناشناخته خارج نشود.

در کنار این و در مرحله دوم، دولت جدید باید مسیر حرکت نقدینگی را تحلیل و پیش از رسیدن این بهمن به سوی بازارهای جدید در برابر آن مانع ایجاد کند تا دست کم حجم تخریب های آن کاهش یابد. در این راستا اکنون فعالان بازار بورس می گویند با رشد بیش از حد شاخص های بورس و بروز پدیده سرگیجه قیمتی در آن، علائم بی علاقگی نقدینگی به بورس و خروج از آن در حال آشکار شدن است.

در عین حال چون چشم انداز بازار سکه و طلا و ارز و مسکن فعلا تیره و تار است، ظاهرا نقدینگی به بازار موادغذایی و کالاهای اساسی روآورده که ظاهرا رشد قیمت ها و آشفتگی سه هفته اخیر در این بازار نیز به این سبب است. لذا به نظر می رسد دولت های دهم و یازدهم باید در تحلیل های این چنینی تامل کنند تا این بار از رشد بیش از حد قیمت در بازار قوت و غذای مردم جلوگیری شود.

سیدعلی دوستی موسوی