دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

گام اول را خودتان بردارید


گام اول را خودتان بردارید

گاه دسته ای از بیماری ها را می توان تشخیص داد و مداوا کرد و ممکن است همان ها را نادیده گرفت و مرگ بیماران یا قرار گرفتن شان در شرایط بحرانی را شاهد بود

گاه دسته‌ای از بیماری‌ها را می‌توان تشخیص داد و مداوا کرد و ممکن است همان‌ها را نادیده گرفت و مرگ بیماران یا قرار گرفتن‌شان در شرایط بحرانی را شاهد بود! به همین دلیل بهتر آ‌ن است که هرکس برای افزایش طول عمر خود، امراض تشخیص‌پذیر و درمان‌شدنی را بیشتر بشناسد و راه کار کنار آمدن با آنها را نیز فرا بگیرد. با شناسایی چهار مورد از شایع‌ترین امراض زیر و با کاربرد شیوه‌های آسان مبارزه خانگی می‌توانید بر امراض شایع چیره شوید.

۱) اهمیت به جزیی‌ترین تغییر در تنفس

پژوهش‌های انجام‌شده بیانگر آن است که ۸/۱ میلیون بیمار مبتلا به تنگی نفس (آسم) در جهان وجود دارد که بیماریشان مداوا نشده است و سالیانه دو هزار نفر، بر اثر این بیماری جان می‌سپارند.

تنگی نفس باعث می‌شود ورزش و انجام فعالیت‌های بدنی روزانه برای انسان دشوار و طاقت‌فرسا شود و زندگی عادی‌اش به مخاطره می‌افتد. البته این در صورتی است که به موقع تشخیص داده شده و معالجه شود. به باور دکتر «پائول الیزابت» استاد دانشگاه آریزونا، اکثر اشخاص بیش از ۶۵ سال، در معرض ابتلا به این بیماری هستند. اما از بخت بد، این افراد خس خس سینه و تنگی نفس‌شان را به حساب افزایش سن‌شان می‌گذارند و برای مداوای ناراحتی خود به پزشک مراجعه نمی‌کنند. وی می‌گوید همگان باید به جزیی‌ترین تغییر در تنفس‌شان اهمیت دهند و برای آنکه سلامتی‌شان با خطر روبه‌رو نشود، حتما در این مورد با پزشک‌شان مشورت کنند.

بررسی‌های خانگی: برای اینکه دریابید بیماری آسم تهدیدتان می‌کند یا نه، این دو پرسش مهم را از خود بپرسید. این دو سوال را از ۲۷هزار نفر پرسیدند و ۹۰درصدشان با ادای پاسخ درست به آنها دریافتند که به بیماری مزبور دچار شده‌اند یا نه، از خود سوال کنید:

۱) آیا گه‌گاه به خس‌خس سینه مبتلا می‌شوید؟

۲) آیا در حین انجام فعالیت‌های معمولی یا حرکات ورزشی سبک، به نفس نفس می‌افتید یا تنفس‌تان کاهش می‌یابد؟

چنانچه جواب‌تان به یکی از پرسش‌ها یا هر دو مثبت باشد، از پزشک‌تان بخواهید وضع شما را از نظر دچار شدن به این بیماری بررسی کند و اگر وجود بیماری محقق شد، به یاری داروهای موجود، خیلی راحت به درمان بپردازد یا در شرایط مقتضی، از افشانه‌ها یا اسپری‌های گوناگون استفاده کنید.

۲) بررسی ضربان نبض برای تشخیص امراض قلبی

عامل افزون بر ۲۰ درصد حمله‌های قلبی را ضربان‌های نامنظم قلب تشکیل می‌دهد. بنا به قول کارشناسان آمریکایی، سالیانه ۱۲۰ هزار نفر از اهالی این کشور که ضربان قلب‌شان بی‌نظم بوده، به حمله قلبی دچار می‌شوند.

بررسی‌های خانگی: انگشت‌تان را به مدت یک دقیقه روی نبض مچ دست یا گردن‌تان بگذارید. ضربان نبض شما باید کاملا منظم باشد. پس اگر احساس کردید که نبض‌تان خیلی تند یا بسیار کند می‌زند، باید با یک پزشک مشورت کنید.

گام بعدی: امکان دارد پزشک شما در پی شنیدن صدای قلب‌تان و با مشاهده شرح حالی که از شما می‌گیرد، گرفتن نوار قلب را تجویز کند که همین عمل سبب می‌شود که اطلاعات بیشتری درباره وضع قلب‌تان در اختیار وی قرار گیرد. پس از انجام این کار احتمالا پزشک معالج‌تان، مصرف داروهایی را برای منظم ساختن ضرباهنگ (ریتم) ضربان قلب تجویز می‌کند.

۳) بررسی وضعیت عمومی بدن برای تشخیص بیماری قند

مرض قند (دیابت) مهارنشده ممکن است خطر ابتلا به امراض قلبی را تا دو برابر افزایش دهد و عمر اشخاص را ۱۰ تا ۱۵ سال کاهش دهد. بنابراین، در این بخش با نشانه‌های ابتلا به این بیماری بیشتر آشنا می‌شویم.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید فقط چهار درصد از مردم خبر دارند که به مرض قند مبتلایند و ۷/۵ میلیون نفر در دنیا با دیابت تشخیص داده نشده زندگی می‌کنند. پس قلمی بردارید و به پرسش‌هایی که در بخش بعد از شما می‌پرسیم به دقت جواب دهید تا دریابید که میزان قند خون‌تان زیادتر از حد است و احتمال دارد به این بیماری مبتلا باشید یا خیر.

بررسی‌های خانگی: لطفا دور امتیاز گزینه مورد نظرتان خط بکشید و در پایان امتیازات را با هم جمع کنید:

۱) چند سال دارید؟

زیر ۲۰ سال: ۵ امتیاز، ۴۰ تا ۴۹ سال: یک امتیاز، ۵۰ تا ۵۹ سال: دو امتیاز، ۶۰ سال و بیشتر: سه امتیاز.

۲) مونث هستید (صفر امتیاز) یا مذکر (یک امتیاز)؟

۳) آیا اعضای خانواده‌تان (پدر، مادر، خواهر یا برادر) به دیابت مبتلا هستند؟

خیر: صفر امتیاز، آری: یک امتیاز.

۴) آیا به پرفشاری خون مبتلا هستید یا دارویی برای کاستن از آن مصرف می‌کنید؟

خیر: صفر امتیاز آری: یک امتیاز.

۵) آیا به اضافه وزن یا چاقی مبتلا هستید؟

وزن طبیعی: صفر؛ اضافه وزن: یک امتیاز، چاقی: دو امتیاز و چاقی زیاد از حد: سه امتیاز.

۶) آیا فعالیت جسمانی دارید؟

خیر: (صفر) آری: (۱-)

گام بعدی: در صورتی‌که مجموع امتیازات‌تان چهار یا بیشتر شد، یعنی شما در آستانه ابتلا به مرض قند هستید و اگر امتیازات‌تان بیشتر از پنج بود، احتمال ابتلا به این بیماری در شما خیلی زیاد است و به همین سبب باید فورا به پزشک‌تان رجوع کنید و از وی بخواهید که دستور آزمایش قند خون برای شما بنویسد.

۴) بررسی‌هایی برای تشخیص افسردگی

تحقیقات بیانگر آن است که افسردگی نه فقط روان انسان‌ها را به هم می‌ریزد، بلکه روی اختلال (نابسامانی) کارکرد قلب و حافظه آنان نیز تاثیر می‌گذارد.

دکتر «الکس میشل»، روان‌پزشک، بر پایه ۲۱ پژوهشی که روی بیش از ۵۰ هزار نفر از مردم سرتاسر دنیا انجام داده، به این نتیجه دست یافته است که پزشکان در ۵۰ درصد از موارد، افسردگی آدم‌ها را تشخیص نمی‌دهند و به همین دلیل احتمال ابتلا به مرض قند، ناراحتی‌های قلبی، دردهای مزمن و حتی خودکشی را در این بیماری‌ها می‌افزایند.

بررسی‌های خانگی: شما می‌توانید ضمن پاسخ به این دو پرسش، پی ببرید که به افسردگی مبتلا هستید یا نه؟

۱) آیا در خلال یک ماه اخیر احساس افسردگی، پوچی و ناامیدی دمادم به سراغ‌تان آمده است؟

۲) آیا در طول ماه‌های اخیر احساس یکنواختی کرده‌اید؟ یعنی اینکه وضع روحی‌تان به نحوی بوده که از انجام هیچ اقدامی لذت نبرده‌اید؟

دکتر «ماریان استوارت»، روان‌شناس و استاد دانشگاه نیوجرسی می‌گوید که اگر جواب‌تان به یکی از این پرسش‌ها یا هر دو سوال مثبت بود، باید حتما با یک روان‌پزشک یا روان‌شناس مشورت و درمان را آغاز کنید. مژده‌ای که به افسردگان داریم، این است که بیماریشان در صورت تشخیص سریع ممکن است با نشست‌های مشاوره‌ای ساده، ورزش کردن با یک دوره کوتاه مصرف دارو، درمان شود.

www.ReadarsDigest.com

ترجمه: ابوالفضل امیردیوانی