چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

وقتی آب در آبسردکن زیاد می‌ماند...


وقتی آب در آبسردکن زیاد می‌ماند...

مسایل بهداشتی در مورد آبسردکن‌ها باید به صورت کامل رعایت شود؛ به خصوص اینکه آب در مخازن آبسردکن‌ها حالت ماندگاری نیز پیدا می‌کند و ممکن است لایه‌های میکروبی در این مخازن …

مسایل بهداشتی در مورد آبسردکن‌ها باید به صورت کامل رعایت شود؛ به خصوص اینکه آب در مخازن آبسردکن‌ها حالت ماندگاری نیز پیدا می‌کند و ممکن است لایه‌های میکروبی در این مخازن ایجاد کند.

ماندگاری آب در مخازن آبسردکن‌ها می‌تواند شرایط را برای رشد گروه خاصی از باکتری‌ها مهیا کند.

نکته دیگری که در مورد آبسردکن‌ها و مخازن آنها وجود دارد، تجمع تدریجی رسوبات آهکی در این مخازن است که در مناطقی که آب آن املاح بیشتری دارد، دیده می‌شود. این رسوبات آهکی در مخازن آبسردکن‌ها می‌توانند محلی برای رشد میکروارگانیسم‌ها باشند.

در کشورهای توسعه‌یافته معمولا مرسوم است که بازدیدهای دوره‌ای و منظمی از این تجهیزات انجام می‌دهند و حتی سازمان‌های نظارت‌کننده‌ای در این رابطه وجود دارد. معمولا از برخی محلول‌ها نیز برای شست‌وشوی مخزن داخلی و مجرای عبور آب در آبسردکن‌ها استفاده می‌کنند. به طور کلی، وقتی قدمت این آبسردکن‌ها زیاد می‌شود؛ بالطبع باید رسیدگی‌های بیشتری در مورد آن وجود داشته باشد. نیاز به این رسیدگی‌ها زمانی پررنگ‌تر می‌شود که افراد در معرض خطر مصرف‌کنندگان اصلی از آبسردکن باشند.

متاسفانه در حال حاضر در کشور ما بررسی و رسیدگی‌های دوره‌ای و منظم در مورد آبسردکن‌ها وجود ندارد و نمونه‌برداری، کنترل کیفیت و تجهیز این دستگاه‌ها در کشور متولی خاصی ندارد. این رسیدگی‌ها امروز بیشتر به وسیله گروه نصب‌کننده آبسردکن (به عنوان نمونه بانک‌ها، بیمارستان‌ها و...) به صورت سلیقه‌ای انجام می‌شود؛ در غیراین صورت، قانون و اجباری برای این کار وجود ندارد.

در مورد اینکه آیا این آبسردکن‌ها به دلیل عدم رسیدگی می‌توانند عامل گسترش بیماری‌ها باشند یا نه، باید گفت این امکان وجود دارد. نکته اول در این زمینه آن است که آب مورد استفاده در این آبسردکن‌ها از کجا تامین می‌شود. خوشبختانه از آنجا که منبع تامین آب بیشتر این تجهیزات، آب شهری است؛ مشکلات کمی در این زمینه وجود دارد. نکته دومی که باید به آن توجه کرد، میزان ماندگاری آب در مخازن آبسردکن‌ها است؛ چون یکی از عوامل موثر در میزان رشد و تکثیر میکروارگانیسم‌ها زمان ماندگاری آب در مخازن است. هر چه آب مخازن بیشتر توقف داشته باشد، فرصت بیشتری به میکروارگانیسم‌ها برای تکثیر می‌دهد.

دکتر احمدرضا یزدانبخش

عضو هیات علمی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی