سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
منزلت والای بردباری
آنچه ذیلا بیان میشود گزیدهای از مواعظ جامع و وصایای بسیار سودمند پیامبر اعظم (ص) به ابوذر غفاری است. متن این روایت با کمی تفاوت در کتابهای گرانسنگ "مکارم الاخلاق"، "امالی شیخ طوسی"، "مجموعه ورّام"، و در "بحارالانوار" ذکر شده است.
- یا اباذر؛ من لم یات یوم القیامه بثلاث فقد خسر. قلت: و ما الثلاث؟ فداک ابی و امی. قال: ورع یحجزه عما حرّم الله عز و جل علیه و حلم یردّ به جهل السفیه و خلق یداری به الناس...
ای ابوذر؛ هر کس در روز قیامت سه چیز به همراه نداشته باشد زیانکار است. ابوذر میگوید: پدر و مادرم فدایت باد آن سه چیز چیست؟ پیامبر در جواب میفرمایند: ورعی که او را از محرمات باز دارد، حلمی که با آن با نادانی سفیهان مقابله کند. اخلاق نیکو که با آن با مردم مدارا کند.اولین ویژگیای که اگر انسان به آن متصف نگردد در قیامت زیانکار میگردد، ورع است. ورع معمولا بر ملکه تقوا اطلاق میگردد و نفس اجتناب از گناه را ورع نمیگویند. تعبیر حضرت در این فراز به وضوح بیان میکند که ورع بر ملکه نفسانی که مانع از دست یازیدن به گناه میشود اطلاق میگردد، بنابراین خاصیت ورع این است که انسان را از گناه باز میدارد و طبیعی است کسی که چنین ویژگیای نداشته باشد، به گناهان آلوده میگردد و در نتیجه زیان میبیند و گرفتار جهنم میشود.
دومین ویژگی ای که اتصاف به آن، انسان را از خسران و زیان روز قیامت حفظ میکند، حلم و بردباری است. در لغت آمده است که حلم کنترل کردن نفس از برانگیخته شدن قوه غضبی است. بیشک حلم و بردباری از صفات پسندیده و ارزنده است و از لشکریان عقل به شمار میرود، چه اینکه غضب که در برابر حلم قرار دارد، از لشکریان جهل است. معروف است که انسان در حال عصبانیت نه تصمیم بگیرد و نه تنبیه کند و نه اقدام کند که بعدا پشیمان خواهد شد زیرا آن سه در حال عصبانیت از کنترل عقل خارجند؛ چرا که در آن حال عقل انسان درست کار نمیکند؛ در حدیثی آمده است که قنبر از سوی نادانی مورد اهانت قرار گرفت و ناراحت شد و خواست جواب بدهد.
حضرت علی (ع) فرمودند: "آهسته قنبر، دشنام دهنده خود را از روی بیاعتنایی رها کن تا خداوند رحمان خشنود و شیطان را غضبناک کنی و دشمنت را عقوبت کنی. قسم به خدایی که دانه را شکافت و انسانها را خلق کرد، مؤمن به چیزی بیش از حلم و بردباری پروردگارش را راضی نمیکند و به چیزی بیش از دم فرو بستن شیطان را ناراحت نمیکند و به چیزی بیش از سکوت احمق را عقوبت نمیکند"(بحارالانوار، ج۷۱، ص ۴۲۴). در بیان دیگری فرمودند: "لا شرف کالعلم و لا عز کالحلم؛ هیچ شرافت و بزرگی به مانند دانش نیست و هیچ ارجمندی مانند بردباری نیست"(نهجالبلاغه، حکمت ۱۰۹).
نظر به والایی صفت حلم و بردباری و نقش ارزنده آن در حفظ روابط صحیح اجتماعی و حفظ احترام متقابل انسانها، لازم است تک تک افراد جامعه به آن متصف گردند، بخصوص برای علما که نقش اصلاحی و تربیتی دارند عالمی که هدایتگر و اصلاحگر است اگر بخواهد در برابر رفتار ناشایست جاهلان مقابله به مثل کند برنامههای اصلاحی او بیاثر میماند. از این جهت باید همواره علم خود را با حلم و بردباری قرین سازد تا به نتیجه درخور دست یابد. پس انسان باید در راه بیان حقایق دین و تبلیغ آن صبور و پرحوصله باشد و با توجه به این نکته که کارایی علم و تربیت بدون حلم میسر نیست، پیامبر (ص) میفرمایند: "ولذی نفسی بیده ما جمع شیء الی شیء من حلم الی علم؛ قسم به خدایی که جانم در اختیار اوست جمع و ضمیمه نشد چیزی با چیز دیگر بهتر از جمع شدن حلم با علم"(بحارالانوار، ج۲، ص ۴۶). آری، حلم و بردباری در زمره بالاترین کمالات نفسانی پس از علم است و چنانکه گفتیم علم بدون آن سود نمیبخشد.
از این رو در برخی موارد وقتی از علم ستایش میشود، حلم نیز با آن ذکر میشود و در واقع، حلم و علم به عنوان دو عنصر ارزشمندی که قرین و مکمل همند ذکر میگردند، لذا پیامبر (ص) می فرماید: "اللهم اغننی بالعلم و زینی بالحلم؛ خداوندا مرا به سبب علم بینیاز کن و با حلم زینت بخش"(همان، ج۹۷، ص ۳۶۸). مسلما کسی که حلم و بردباری را زینت خود قرار میدهد، در مراحل بحرانی که آتش کینه و عداوت از درون هر کسی شعله میکشد، بهترین شیوه رحیمانه و رافتآمیز را پیش میگیرد و حلم و بردباری او را از شعلهور ساختن آتش کینه و غضب باز میدارد.
منبع: رهتوشه، آیت الله مصباح، صص۳۸۳-۳۸۶
مصطفی یاسینی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست