شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

دور ریـخـتـن دسـتـه‌جـمـعـی داروهـا


دور ریـخـتـن دسـتـه‌جـمـعـی داروهـا

مردم آمریکا، هفته گذشته در یک عزم ملی همه داروهای موجود در منزل خود را که به آنها نیازی نداشتند، دور ریختند...
آنها همه داروهای اضافی را جمع کردند و تحویل دادند تا معدوم شوند و …

مردم آمریکا، هفته گذشته در یک عزم ملی همه داروهای موجود در منزل خود را که به آنها نیازی نداشتند، دور ریختند...

آنها همه داروهای اضافی را جمع کردند و تحویل دادند تا معدوم شوند و برای این کار خود ۲ دلیل داشتند:

۱) مطمئن شوند که این داروها به وسیله جوانان مورد سوءمصرف قرار نمی‌گیرند.

۲) مطمئن شوند از مخازن آب آشامیدنی دور می‌مانند.

مسوولان سلامت عمومی آمریکا، امسال برای دومین سال پیاپی، همه داروهای اضافی منازل را جمع‌آوری کردند. این کار باعث

معدوم کردن داروها به روش مطمئن می‌شود. همان روز اول، فقط در ایالت ویرجینیا، بیش از ۲۰۰۰ کیلو دارو جمع‌آوری شد. محل جمع‌آوری داروها، ایستگاه‌های پلیس بود که مردم با حضور در آنها داروی خود را تحویل می‌دادند. مسوول جمع‌آوری داروها در ویرجینیا گفت: «جمع‌آوری و معدوم کردن اصولی این داروها، کمک بزرگی به حفظ محیط‌زیست است. با این کار از آلوده شدن آب‌های زیرزمینی جلوگیری می‌شود و خیلی بهتر از این است که داروها در سینک ظرفشویی منازل یا سطل‌های زباله ریخته شوند.»

سازمان سوء مصرف مواد در آمریکا اعلام کرد در سال ۲۰۱۰ در این کشور بیش از ۷ میلیون نفر از داروهای نسخه‌ای سوءاستفاده کرد‌ه‌اند. پس معدوم کردن این داروها سلامت بسیاری از جوان‌ها را حفظ می‌کند.

زنان و داروها

زنان، بیشتر از مردان از داروهای مختلف استفاده می‌کنند و در مقایسه با مردان، پاسخ‌های متفاوتی به مصرف داروهای یکسان نشان می‌دهند. گرچه آنها بیشتر در مطالعه‌های دارویی و تحقیقات شرکت می‌کنند اما هنوز لازم است مطالب بیشتری در مورد میزان استفاده موثر، امن و مطلوب از دارو در زنان بدانیم. زنان و مردان به داروها، پاسخ‌های متفاوتی نشان می‌دهند زیرا زنان در مجموع وزن بدنی کمتری دارند، اندام‌های داخلی آنها کوچک‌تر و نسبت چربی در بدنشان در مقایسه با مردان بیشتر است. همین نکته‌ها باعث می‌شود متابولیسم دارو در بدن زنان و مردان با هم متفاوت باشد. البته در میان زنان هم، پاسخ بدن به دارو، با توجه به مرحله زندگی آنها متفاوت است و علت آن هورمون‌ها هستند. مثلا سطوح هورمون‌ها باعث می‌شوند که در پاسخ به مصرف بعضی داروها زنان بیشتر از مردان در خطر آریتمی (ضربان‌های نامنظم قلب) باشند.

سطح خونی بعضی داروها ممکن است بلافاصله قبل از دوره قاعدگی، بالا یا پایین بیاید که باعث کم‌اثر شدن داروها می‌شود. در دوران بارداری آثار داروها تغییر می‌کنند در مواردی هم باعث بروز نقایص جنینی می‌شوند. در مورد پاسخ بدن به داروها در دوران یائسگی، هنوز یافته‌های زیادی در دسترس نیست اما با توجه به افزایش سن، مشکلات مرتبط با داروها افزایش می‌یابد. در سنین بالا، کاهش عملکرد کلیه و کبد دیده می‌شود و معمولا پزشکان از دوز کمتری برای افراد مسن استفاده می‌کنند.

زنان در همه جوامع چند نقش برعهده دارند. مشغله زیاد آنها گاه باعث می‌شود که کمتر به سلامت خود توجه داشته باشند اما لازم است به سلامت خود توجه و به طور منظم به پزشک مراجعه کنند و در مورد بیماری‌های خود، داروی مصرفی خود و... اطلاعاتی کسب کنند. به‌علاوه در مورد عوارض جانبی داروها، تداخل?های آنها با سایر داروها یا موادغذایی هم آگاه باشند. اگر باردار هستند یا به زودی قصد بارداری دارند نیز باید به پزشک خود اطلاع دهند تا طبق برنامه بارداری آنها، روند درمانی خود را تغییر دهد.

آیدا روشن‌ضمیر

منبع: Women’s Health