شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
چگونه حسین بن عبدالله «ابن سینا» شد
حسین بن عبدالله معروف به ابوعلی سینا در ۹۸۰ میلادی در اَفشَنه، در نزدیکی بخارا به دنیا آمد و در ۱۰۳۷ میلادی در همدان درگذشت. درباره زندگی و آثار ابوعلی سینا زیاد گفته و نوشته شده است. اما شاید تا کنون به پرسشی درباره او زیاد پرداخته نشده باشد و آن این که نام حسین بن عبدالله چگونه تبدیل به ابن سینا یا ابوعلی سینا شده است، حال آن که نام هیچ یک از اجداد حسین بن عبدالله، سینا نبوده است. از طرفی وی فرزندی هم نداشته است که ابوعلی نام بگیرد.
به قول دکتر پرویز شهریاری، دانشمند و ریاضیدان برجسته ایرانی استناد می جویم که تاکنون کتاب های زیادی در زمینه ریاضیات ترجمه یا تالیف کرده است و شاید بسیاری از دانش آموزان دهه های پنجاه و شصت با کتاب «اندیشه ریاضی» تالیف ب _ آ _ کوردمسکی با ترجمه وی انس و الفت داشته اند، هیچ یک از اجداد حسین بن عبدالله نام «سینا» نداشته اند و در دایرهٔ المعارف ها معمولا تا جد ششم او را بر می شمرند و در مورد جد هفتم می نویسند گویا «سینا» بوده است. ما امروزه هم با وجود این همه نوشتار ممکن است جد هفتم خود را نشناسیم چگونه می توانیم قرن ها پس از ابن سینا جد هفتم او را شناسایی کنیم؟
بنا بر مطالعات دکتر شهریاری، در حدود قرن هفتم پیش از میلاد، یک سردار رومی به نام تبیستوکرس به ایران و به هگمتانه می آید. احتمالا وی به منظور سنجیدن اوضاع ایران برای حمله به پایتخت ایران آمده بود. و در آنجا با مکتبی به نام سَئینا» آشنا می شود که بعدها تبدیل به «سینا» می شود. سئینا پزشک و منجم و دانشمند مشهوری بوده که از همه جای ایران و خارج از ایران برای معالجه نزد وی می آمدند و مکتبی داشته و شاگردان متعددی را پرورش می داده است.
وقتی «سئینا» در می گذرد، از چنان شهرتی برخوردار بوده که تبدیل به افسانه می شود و نام وی به عنوان «پزشک» تا قرن ها پس از او باقی می ماند. رد پای این نام را در اسم «سیمرغ» هم می بینیم که در شاهنامه، به معالجه و پزشکی می پردازد. به گفته پلوتارک، مورخ یونانی، در تمام شهرهای ایران مکتبی مشابه مکتب سئینا / سئینَه وجود داشته است.
به تصور دکتر پرویز شهریاری، نام «سینا» باید مفهوم ثانوی «پزشک» را گرفته باشد و بعدها این نام را به پزشکان می داده اند و احتمالا حسین بن عبدالله از خاندانی پزشک بوده و پزشکی حرفه خانوادگی ایشان بوده است اما از میان آنان، تنها وی مشهور شده است. با این معنی، ابن سینا در واقع یعنی «پزشک زاده». دکتر شهریاری نظر خود در مورد وجه تسمیه «ابوعلی» را به گفتاری دیگر موکول کرده است.
این توضیحات بخشی از سخنرانی دکتر پرویز شهریاری با عنوان «نجوم و ریاضیات در فرهنگ زردشتی» است که در مراسم بزرگداشت سه هزار سال فرهنگ زردشتی ایراد شد. این مراسم را انجمن زردشتیان تهران سال گذشته به دلیل نامگذاری سال ۲۰۰۳ میلادی از سوی یونسکو به عنوان سه هزارمین سال فرهنگ زردشتی، در دانشگاه تهران برگزار کرده بود.
آرزو رسولی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست