سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

۵ دسامبر ۲۰۰۴ ــ چگونگی بحران دمکراسی در اوکراین (انقلاب مخملی طرح غرب) در پنجم دسامبر ۲۰۰۴


پنجم دسامبر ۲۰۰۴ در پی مسکوت گذارده شدن پیشنهاد تجدید نظر در قانون انتخابات اوکراین از سوی نمایندگان پارلمان این کشور و تعطیل کردن جلسات به مدت ده روز، اثر کوچکی از شکست یوشچنکو …

پنجم دسامبر ۲۰۰۴ در پی مسکوت گذارده شدن پیشنهاد تجدید نظر در قانون انتخابات اوکراین از سوی نمایندگان پارلمان این کشور و تعطیل کردن جلسات به مدت ده روز، اثر کوچکی از شکست یوشچنکو نامزد هوادار غرب و در نتیجه طرح انقلاب مخملی این بلوک و پیروزی مسکو به چشم خورد. با این مختصر شکست، برخی از رسانه های بلوک غرب بردامنه یکطرفه نویسی مطالب خود درباره بحران انتخاباتی اوکراین افزودند و پیشتاز همه آنها، نیویورک تایمز (متعلق به یک خانواده از یهودیان آمریکا) در شماره ۵ دسامبر خود همه اش درباره یوشچنکو و در تبلیغ برای کارهای وی ــ از تبدیل اقتصاد اوکراین از سوسیالیستی به اقتصاد بازار آزاد تا ایجاد پول اختصاصی اوکراین «هریونیا» نوشته بود. یوشچنکو پس از فروپاشی شوروی، مدتها رئیس بانک مرکزی اوکراین بود و در این سمت توجه قدرتهای غربی را به خود جلب کرده بود، همچنان که در دوران حکومت شوروی خودرا وفادار به سوسیالیسم و نظام شوروی قالب کرده بود! و مقام بانکی مهمی را در آن نظام به دست آورده بود.

هواداران یوشچنکو در پارلمان که اکثریت را در دست نداشتند پیشنهاد کرده بودند که قانون انتخابات مورد تجدید نظر قرار گیرد و ترکیب کمیسیون انتخابات که بزعم آنان عامل تقلب بوده است تغییر کند تا رای دیوان عالی مبنی بر برگزاری یک انتخابات دیگر تحقق یابد که نمایندگان کمونیست، سوسیالیست و هواداران کوچما در آخرین جلسه پیش از تعطیل، آن را مسکوت گذاشتند. به این ترتیب انتخابات ۲۶ دسامبر باید طبق مقررات جاری انجام می گرفت که اگر چنین می شد یانوکوویچ پیروز می شد.

برخی از مطبوعات غرب در عین حال نوشته بودند که پوتین همانند تزارها رفتار می کند و در پشت پرده همه توان خود را بکار گرفته است که نتیجه انتخابات اوکراین همان باشد که وی از قبل انتظارش را داشت.

در این میان، کوچما دست به یک ضد حمله زده، پیشدستی کرده و از غرب خواسته بود که ناظران خود را، البته آنان که شهرت بی طرفی و انصاف داشتند، به اوکراین بفرستد تا بر انتخابات ۲۶ دسامبر ۲۰۰۴ (تکرار احتمالی دور دوم) نظارت کنند و هرچه ناظر بیشتر، بهتر!.

روز پیش از این وضعیت (چهارم دسامبر)، و این بار این هواداران یانوکوویچ بودند که جای تظاهر کنندگان هوادار یوشچنکو را در میدانهای شهرهای اوکراین گرفته بودند. آنان شعار می دادند: با تظاهرات خیابانی و محاصره عمارات دولتی و فشار نباید نمایندگان پارلمان را مجبور به اقدام و وضع قانون کرد که این عمل خلاف اصول دمکراسی و همانا بکار بردن زور و استبداد است.