دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
تاریخچه دو شركت سازنده گوشی و فناوری موبایل
فردریك آیدستم (Fredrik Ideastam) موسس این كارخانه یك مهندس فنلاندی بود كه تجربه كافی در این زمینه تجاری نداشت بنابراین، این تكنولوژی را از آلمانیها فراگرفت. او از یك كارخانه تولید كاغذ در آلمان دیدن كرد. مالك آن كارخانه این صنعت را برای مدت چند سالی توسعه و آن را به عنوان یك راز بزرگ پنهان كرده بود. اما آیدستم كارگردان كارخانه را متقاعد ساخت تا كارخانه را به وی نشان دهند و آنها یك نمایشگاه واقعی را پیش روی مهندس فنلاندی به نمایش گذاشتند. زمانی كه صاحب كارخانه این مساله را مشاهده كرد عاجز شد و مهمان خود را بیرون كرد اما این مساله برای وی اهمیت چندانی نداشت زیرا آیدیستم آنچه را كه میخواست دیده بود. زمانی كه آیدستم به فنلاند بازگشت كارخانه تولید كاغذ خودش را بنا كرد. به تدریج اجتماع كوچكی از شركتها و كارگاههای كوچكتر دور و بر ساحل رودخانه و در اطراف شركت نوكیا مستقر شدند. علت اصلی این تجمع وجود سیستم هیدروالكتریكی بود كه روی رودخانه سوار بود.
كارخانه نوكیا از نیروی برق تولید شده از آن برای ساختن خمیر كاغذ استفاده میكرد. یكی از شركتهایی كه در كنار نوكیا مستقر شد و رشد كرد در كار تولید انواع لاستیك و پلاستیك (ازجمله: كفش، پوتین، كت نایلونی ضد آب و تایر اتومبیل) بود. این شركت مایل بود كه محصولات خود را تحت نام نوكیا "NOKIA" به فروش برساند. بعد از گذشت چند سال در سال ۱۸۶۷ شركت نوكیا اختراعش یعنی خمیر چوب را در نمایشگاه چوب پاریس عرضه كرد و یك مدال برنز جایزه گرفت و درست پس از این مساله همه دیگر نوكیا را میشناختند. بنابراین آیدیستم به كلیه محصولات كارخانه برچسب نوكیا زد. بعد از جنگ جهانی دوم شركت پلاستیكسازی مذكور نیز سهام شركت نوكیا را خرید و در سال ۱۹۶۷ دو شركت ادغام شدند و «گروه نوكیا» به وجود آمد.
در دهه هفتاد میلادی در حالی كه اغلب مراكز مخابراتی فنلاند از سوئیچهای آنالوگ الكترومكانیكی استفاده میكردند، نوكیا شروع به تولید سوئیچهای دیجیتالی خود یعنی مدل DX ۲۰۰ كرد. فروش موفقیتآمیز این سوئیچها كه به ریزپردازنده اینتل مجهز بودند، به تدریج نوكیا را به شركت مخابراتی امروزی تبدیل ساخت. اوایل دهه هشتاد دولت به شركتهای مخابراتی اجازه داد یك شبكه موبایل برای تلفنهای داخل اتومبیل راهاندازی كند. حاصل كار شبكه Nordic (NMT) Mobile Telephony بود.
NMT اولین شبكه موبایل بینالمللی به شمار میرفت كه در سایر كشورهای منطقه نیز برپا شد.
سال ۱۹۸۹ نوكیا اولین شبكه GSM را به شركت فنلاندی رادیو لینجا (Radio Linga) فرستاد.
سال ۱۹۹۱ نوكیا استاندارد GSM را پذیرفت و آن را در ۹ كشور اروپایی به كار گرفت. گفتنی است كه اولین تماس GSM توسط رئیسجمهور فنلاند برقرار شد.
نوكیا در سال ۱۹۹۲ نسلهای قبل تمامی گوشیهای GSM جدید خودش را چنین معرفی كرد: نوكیا ۱۰۱۱
در سال ۱۹۹۷ سیستم GSM توسط ۵۹ اپراتور (شركتهای پیمانكار) نوكیا در ۳۱ كشور جهان پیادهسازی شد.
بنابراین این شركت تصمیم گرفت از اوایل دهه ۹۰ انواع سبك و كارهای متفرقه خود را به غیر از فناوری مخابرات و ارتباطات كنار بگذارد و خود را به TCT محدود كند.
امروز از سن نوكیا حدود دو دهه میگذرد شركتی كه ما اكنون میشناسیم یك امپراطوری عظیم در صنعت موبایل است كه «گروه نوكیا» نامیده میشود و از چهار زیرمجموعه تشكیل شده است.
اولین و مهمترین آنها (Nokida Mobile Phones) همان شركتی است كه محصولاتش در دست عموم مردم است.
مجموعه دوم (Nokia Network) نام دارد كه خدمات گستردهای در زمینه زیرساختارهای شبكههای موبایل، اینترنت و از این قبیل ارائه میكند. نوكیا قصد دارد با توسعه شبكههای زیربنایی كه خود میسازد از خارج شدن كلیدهای صنعت موبایل از دستانش جلوگیری كند.
مجموعه سوم نیز Nokia Ventures) نام دارد (Organization و فعالیتهایش در دو شاخه جداگانه دنبال میشود: شاخه ارتباطات اینترنتی در زمینههایی چون IP و شبكههای VPN و ارائه راهكار به شركتها و سازمانهای بزرگ و شاخه «ارتباطات خانگی» كه مشغول تعامل با مصرفكنندگان خانگی و طراحی راهكارهای جالب، سودمند و جذاب برای عموم مردم و خانوادههاست.
در آخر پشت سر هر سه سازمان، موسسه تحقیقاتی عظیم نوكیا (Nokia Research Center) قرار دارد كه نقش مغز متفكر در ساختار كسب و كار نوكیا را بازی میكند. مراكز تحقیق و توسعه نوكیا برای نوآوری و عرضه ابتكارها و فناوریها و راهحلهای جدید میجنگند. درواقع معماری كسب و كار نوكیا یك معماری چند لایه است. پوسته بیرونی این معماری را شركت سازنده گوشیهای موبایل تشكیل داده است. این لایه در برابر تحركات رقبای نوكیا آسیبپذیرترین است اما لایههای بعدی یعنی شبكههای نوكیا، سازمان سرمایهگذاری نوكیا و مراكز تحقیق و توسعه شركت به ترتیب طوری چیده شدهاند كه هر لایه بتواند لایه بیرونی را بازسازی و ترمیم كند و از سوی لایه داخلی مورد حمایت و پشتیبانی قرار گیرد. امروزه بیش از یك سوم گوشی همراه سراسر جهان را نوكیا تولید میكند و تقریبا ۶۰ هزار نفر از كارمندان نوكیا در ۱۲۰ كشور و پنج قاره پراكنده شدهاند.
● موتورولا Motorola
پل وی گالوین و برادرش جوزف ای گالوین در سال ۱۹۲۸ در كارخانهای در ایلینویز شیكاگو سرمایهگذاری كردند. در آن زمان كارخانه گالوین پنج كارمند بیشتر نداشت. اولین محصول این كارخانه حذفكننده باتری بود كه به مصرفكنندگان اجازه استفاده از جریان برق خانگی را در رادیو میداد.
در دهه ۱۹۳۰ شركت گالوین به تولید رادیوهای ماشین با نام تجاری موتورولا (Motorola) پرداخت به طور همزمان بخش رادیوی خانگی و پلیس نیز در شركت ایجاد شد. این گیرنده برای انتقال پیام در بین گروههای پلیس مناطق طراحی شده بود.
در دهه ۱۹۴۰ شركت شروع به كارهای دولتی كرد و یك آزمایشگاه تحقیقاتی برای بررسی الكترونیكی حالت جامد نیز در شركت تاسیس كرد و همچنین برای اولین بار رادیوهایی با موج FM را وارد بازار كرد. بهترین مزیت تكنولوژی FM محیط آرامتر آن نسبت به AM بود. اولین سیستم FM در فیلادلفیا در ایالات متحده نصب شد.
اولین رادیوی دستی FM مدل SCR۳۰۰ كه كولهپشتی مانند بود در سال ۱۹۴۳ به عنوان اولین سهام شركت موتورولا عرضه شد.
در سال ۱۹۴۷ اولین تلویزیون موتورولا Golden view VT۷۱ بود و بیش از یكصد هزار عدد از آن در یكسال فروخته شد و درست در همین سال بود كه شركت گالوین تبدیل به كارخانه موتورولا شد.
در سال ۱۹۵۵ شركت موتورولا حرف "M" را به عنوان سمبول محصولاتش اعلام كرد. در همین سال ترانزیستور ژرمانیوم برای رادیوهای ماشین در نظر گرفته شد و به عنوان اولین محصول نیمه رسانا به تولید انبوه رسید و یكی از قویترین ترانزیستورها در محصولات تجاری به شمار میرفت.
در سال ۱۹۵۶ اولین رادیوی جیبی پیجر (Talkie - Handie) موتورولا تولید شد كه قادر بود پیام ویژهای را به شخص موردنظر برساند. این پیجرها خیلی زود وارد ساختار كاری بیمارستانها و كارخانهها شدند.
در زمان فوت پل وی گالوین در سال ۱۹۵۹ شركت موتورولا در ارتش، فضا - ارتباطات تجاری پیشرو بود و اولین تاسیسات نیمه هادی توسط شركت ساخته شد.
با ورود روبرت وی گالوین پسر پل وی گالوین توجه شركت به الكترونیك مصرفی كاهش یافت و فعالیت شركت به بازارهای جهانی نیز كشیده شد. در اواسط دهه ۱۹۷۰ فناوری تولید گیرندههای تلویزیون رنگی فروخته شد و برای شركت امكان تمركز روی باندهای HiTech در زمینه بازرگانی صنعتی و دولتی فراهم شد.
در اواخر دهه ۱۹۸۰ موتورولا به نخستین تهیهكننده تلفنهای سلولی تبدیل شد. در سال ۱۹۹۶ گوشی همراه جیبی TACTM Star تولید شد. شركت موتورولا از سال تاسیس خود تاكنون موفق به ۵۱۳ جایزه گوناگون برای محصولات مختلف ارتباطی خود شده است.
اخیرا گوشی تترای مدل MTH۸۰۰ شركت Motorola جایزه بهترین طراحی را در میان رقبای دیگر از آن خود ساخت. گفتنی است طراحی ارگونومیك، رابط كاربری جذاب، قابلیت اعمال تنظیمات كاربری شخصی، سهولت كاربری و استفاده از كلیدها و منوهای دستگاه ازجمله ملاكهای ارزیابی محصولات تترا در این رقابت بودهاند.
گوشی تترای مدل MTH۸۰۰ یك گوشی دستی مخصوص شبكههای دیجیتالی ترانك تترا با طراحی زیبا و صفحه نمایشگر رنگی است. شبكههای تترا را میتوان نسل جدیدی از شبكههای ترانك كه از آنها به نام ترانك دیجیتالی یاد میشود نامید كه تاكنون رشد و پیشرفت چشمگیری در نقاط مختلف جهان خصوصا قاره اروپا داشتهاند.
شهرزاد شیروانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست