سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
درخت فقاهت در آسمان تفلسف
● مسائل فلسفه فقه
مسائل فلسفه فقه به طور عمده به دستههای ذیل تقسیمپذیر است:
چیستی فقه به لحاظ موضوع و محمول و گستره فقه
● پرسشهای موضوعشناسی فقه
آیا موضوع فقه، افعال انسان مکلّف است یا افعال انسان محق؟ آیا مطلق افعال انسان است یا افعال برخی از انسانها؟ آیا اشیا نیز موضوع فقه قرار میگیرد؟ حقیقت فعل مکلّف چیست؟ آیا نیّت و انگیزه و پیامدهای فعل نیز موضوع احکام فقهی قرار میگیرد؟ آیا تمام اعمال انسان اعمّ از افعال ظاهری و باطنی، اعمال فردی واجتماعی در موضوع فقه جای دارند؟ موضوع بالذّات و موضوعهای بالعرض فقه چیست؟ آیا شرط فعل بودن، ارادی بودن آن است؟ آیا موضوع فقه در ادوار گوناگون تفاوت مییابد؟
● پرسشهای محمولشناسی فقه
حکم فقهی چیست؟ آیا مفهومی اعتباری است یا واقعی؟ آیا اقسام احکام شرعی، اعمّ از احکام وضعی و تکلیفی، ظاهری و واقعی، اوّلیه و ثانویه و حکومتی و غیره تابع مصالح و مفاسد واقعیاند؟ آیا احکام فقهی، تابع مصالح و مفاسد ظاهریاند؟ آیا احکام وضعی، تابع احکام تکلیفیاند یا از یکدیگر استقلال دارند؟
● پرسشهای گستره فقه
آیا فقه، غنای موضوعی و غنای حکمی دارد؟ آیا احکام حکومتی اسلام قلمروی گسترده دارد؟ آیا فقه در جوامع توسعه یافته و صنعتی جایگاهی دارد و در پاسخ به نیازهای حقوقی جوامع پیشرفته توانا است؟ آیا فقه به همه نیازهای حقوقی و فقهی انسان پاسخ میدهد؟ آیا با پذیرش قلمرو گسترده فقه، جایگاه و دامنهای برای اخلاق در احکام ارزشی اسلام باقی میماند؟ برای نمونه آیا حرمت دروغ و تکبّر، دستوری اخلاقی است یا فقهی و اصولاً معیار تمایز احکام فقهی و اخلاقی چیست؟ آیا فقه، فقط حکمساز است یا برنامهریز، طرّاح و معمارگر نیز هست؟ آیا فقه نظامساز است؛ یعنی توان تدوین نظامهای گوناگون فقهی مانند نظام اقتصادی، تربیتی و غیره را دارد؟
● معرفتشناسی و مبانی فقه
چیستی روشهای شناخت فقهی مانند نصوص، تواتر، عقل، عرف، سیره عاقلان، هرمنوتیک و روشهای فهم متون دینی و پیشفرضهای تفسیری نصوص و فرایند فهم متن، قلمرو روشهای شناخت فقهی، تمایز و تفکیک بین اقوال، افعال و تقریر پیشوایان دین در دلالت از حیث مناصب نبوّت و ولایت و قضا و منصب بشری و عرفی بودن، نقش زمان و مکان در فقه واجتهاد و الزامات شرعی، نقش عوامل معرفتی و غیر معرفتی در فقه، روش نظامسازی در فقه، روش تشخیص احکام ابدی و غیرابدی و رابطه قوانین ثابت و متغیّر با نیازهای ثابت و متغیّر انسان، منشأ الزامات فقهی (خدا، رسول، اولیالامر، دولت اسلامی) نقش عرف و اوضاع و احوال اقلیمی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و روحیات اعراب صدر اسلام در صدور احکام شرعی، بررسی روششناسی تاریخی جهت اثبات و شناخت قرآن از راه تواتر و وثاقت احادیث و روایات از راه موازین علم رجال و بررسی شرایط لازم و کافی جهت حجیّت سندی اخبار، روشهای اثبات حجیّت قول، فعل و تقریر معصوم، نقش علوم بشری در اجتهاد، نقش عقل و اجماع در تفقّه، نقش حقیقی یا خارجی خواندن گزارههای دینی در اجتهاد، نقش دانستن اوضاع و تحوّلات و ادوار تاریخی زمان نزول آیات و روایات در فهم متون دینی و روابط فهم متن و نهادن آن در متن و بافت،(۶) فنون و اصول علمی استنباط، روشها و وسایل تحقیق در علوم در عرصه موضوعشناسی به ویژه در اعتباراستقرا و قیاس، رابطه احکام فقهی با عقلانیت، سیّال یا ثابت بودن احکام فقه، روشهای ضمانت اجرایی احکام فقهی(عقلانی کردن، تلقین، بومی کردن، فشار حکومت ...).
● پیشفرضهای فقه
فقه به لحاظ موضوعشناسی و حکمشناسی، به علوم و باورهایی نیازمند است؛ برای نمونه میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
آگاهی از تاریخ و ادوار فقه و نیز مباحثی در باب فلسفه زبان (چیستی معنای معنا، انواع معنا، معانی اسمهای عام و خاص، الفاظ جزیی و کلّی، تفاوت معانی حقیقی و مجازی...) و مسائلی در باب فلسفه دین مانند این که آیا پیشوایان دین معصوم از خطا و انحراف و گناهند؟ آیا گزارههای موجود در مصادر تشریع به مثابه کلام واحدند و آیات و روایات سابق و لاحق نسبت به یکدیگر جنبه اطلاق و تقید و عام و خاص دارند؟ غایات دین و مقاصد شریعت و این که آیا غایت فقه سعادت آخرتی است یا سعادت دنیایی؟ آیا تأمین کننده نیازهای روحی است یا جسمی؟ مادّی است یا معنوی؟ آیا تمام احکام شرعی از منصب نبوّت و ولایت صادر شده است؟ آیا خاتمیت رسول به معنای دوام شریعت است؟ آیا پرسش و پاسخها خطاب به تمام انسانها است؟ آیا دوام به تمام مسائل شرعیه فرعیه و فروعات فقهیه سرایت میکند؟ کدام دائمی وکدام موقت است؟ چه نسبتی بین دین و فقه وجود دارد؟
● رابطه فلسفه فقه یا فقه با علوم دیگر
مانند نسبت فلسفه فقه با اصول فقه، فلسفه حقوق، فلسفه سیاست، فلسفه اقتصاد، نسبت فقه با اخلاق و وجوه ارتباط آنها، رابطه فقه با علوم اسلامی مانند علم اصول، کلام، تفسیر قرآن، علم درایه، رجال، حدیث، تبیین رابطه فقه و نظام فقهی وحقوقی جهان، نسبت حقوق اسلامی با مکاتب گوناگون حقوقی از جمله مکتب تاریخی، تجربی و فطری (طبیعی).
● ویژگیهای حقوق و فقه اسلامی
آیا احکام فقهی با حقوق فطری و طبیعی و ساختار آفرینش انسان سازگار است؟ آیا احکام و حقوق فقهی انسجام و پیوند نظاممند دارند؟ آیا سهولت و سماحت در قوانین اسلام است؟ آیا نظام حقوقی و فقهی اسلام از نظامهای دیگر حقوقی دنیا برتر است؟ آیا فقه اسلامی با حقوق بشر موجود همسازی دارد؟ آیا حقوق اسلامی به حقوق فردی اصالت میدهد یا به حقوق اجتماعی و دولتی؟ مشخصات قواعد فقهی و حقوقی چیست؟
اینها نمونههایی از پرسشهای فلسفه فقه بود که با تحقیق و تتبّع بیشتر کثرت پذیرند.
● چالش های فلسفه فقه
چنان که در بخش نخست این نوشتار اشاره شد، پرسش های فراوانی در حوزه فلسفه فقه مطرح است. طرح و پاسخ به همه آن ها در این مجال میسر نیست. از این رو تنها به نقد و بررسی مسائلی که در مقاله فقه در ترازو(۷) اشاره شده است، می پردازیم. نویسنده در این مقاله، پرسش های معرفت شناسانه فقهی را طرح می کند. البته وی در آغاز نوشتار خود بیش تر به راهکارها و توجیه های عقلانی فقها در مسائل فقهی از جمله حکم ارتداد اشاره می کند و ضمن نقد آنها فقه را نیازمند تحول بنیادی می شمارد. در پایان به ۱۰ ویژگی فقه اشاره می کند که ضمن تبیین به نقد و بررسی آن ها می پردازیم.
● تأثیرتحولات علوم دیگر در تحول و تکامل فقه
از آنجایی که علم فقه یک علم بشری و در نتیجه ناقص و نیازمند تحول است، آیا افزون بر تحقیقات درون فقهی، تحولات علوم دیگردر تحول و کمال آن نقش دارند؟ نویسنده مقاله فقه در ترازو معتقد است: «علم فقه از آن نظر که یک علم بشری است، همواره ناقص است و امکان تکامل بیشتر و بیشتر دارد. نه فقط تحقیقات درون فقهی، بلکهتحوّلات علم اصول میتواند علم فقه را شدیداً متحوّل کند و ادّعای کمال برای آن بیوجه است.»(۸)
پیش از پرداختن به پاسخ، لازم است منظور نویسنده مقاله از علم فقه و علم حقوق مشخص شود؛ زیرا یکی از آفت های هر نظریه، مغالطه اشتراک لفظی است.(۹)
منابع در دفتر روزنامه موجود است
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست