سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
برای تو
تصور کنید یک روز خیلی گرم بهاری را میگذرانید. هیچ خبر جالب توجهی هم وجود ندارد که سرتان را گرم کند. کسل شدهاید و از چیزی لذت نمیبرید. ناگهان یک شاخه گل زیبا جلوی چشمتان ظاهر میشود که رویش نوشتهاند: از طرف یک دوست! چه حسی پیدا میکنید؟ این همان حس زیبای هدیهای است. جالب است بدانید هدیه دادن و هدیه گرفتن، یک قابلیت است که باید قدرش را بدانید. چراکه گذشتن از خود و توجه به دیگران و نیز شاد شدن از دریافت هدیه، هنری است که شاید همه از آن برخوردار نباشند.
● به کی چی هدیه بدهیم؟
این قسمت از کار بسیار بسیار مهم و حیاتی است. تصور کنید مثل یک تازه عروس و داماد دسته گل توی خانهتان نشستهاید و خیلی هم ذوق زدهاید آخر قرار است فک و فامیل به دیدنتان بیایند و به اصطلاح چشم روشنی بیاورند. بعد از میهمانی قیافه شما دو نفر دیدنی خواهد بود اگر ببینید که تمام کادوها و هدیه ها ساعت دیواری از جنس پلی استر باشد!
در واقع این که بدانیم برای هر کسی چه نوع هدیهای مناسب است، خودش یک هنر بزرگ است. برخی افراد از گل، هدایای ظریف و کوچک با بستهبندیهای زیبا استقبال میکنند. بعضی از افراد هم از اینکه مورد توجه و عنایت قرار بگیرند، احساس خوشایندی پیدا میکنند. بنابراین بیشتر از خود هدیه، نحو ارائه آن برایشان مهم است. این میان عدهای هم پیدا میشوند که فقط ارزش ریالی هدیه برایشان اهمیت دارد، بنابراین به اولین چیزی که دقت میکنند، حجم، مارک، مد روز بودن و یا قیمت هدیه است. افرادی هم به شدت طرفدار ضربالمثل قدیمی کاسه جایی رود که قدح باز آید، هستند بنابراین منتظر میمانند ببینند طرف مقابل چقدر هزینه میکند تا به همان نسبت از دخلشان بردارند! خوب البته گاهی این حسابکشیها عاقبت خوشایندی هم ندارد مخصوصا وقتی ناگهان رابطهای از بین میرود و معادله به هم میخورد...
● حواستان به جیبتان باشد
از قدیم گفتهاند مهم نیست چه هدیهای میدهی مهم این است که احساست را نشان دهی حتی با یک شاخه گل! اگر فلسفه اصلی هدیه دادن، ایجاد انس و ارائ لطفی به دوستان باشد، باید برای خود شما هم خاطره انگیز و همراه با آرامش باشد. برای یک هدیه که قرار هم نیست فقط یکبار در تمام عمرتان باشد، همه بودجهتان را هزینه نکنید. جوری انتخاب کنید که همیشه خرید کردن برایتان ممکن باشد و برای طرف مقابل هم انتظار و توقع بیش از اندازه ایجاد نشود.
● اصلا چرا هدیه؟
باید بدانیم ما ایرانیها در این مورد هم جزو اولینها بودهایم. یعنی از همان قدیمترها آیین هدیه دادن در مراسمی مثل عروسی، جشنهای گلریزان، تولد کودک، بازگشت از سفر و غیره وجود داشته است. در تعالیم دینی و روش زندگی بزرگان دینی ما هم به رویه هدیه دادن بسیار عنایت شده است. حضرت علی علیه السلام میفرمایند «بهترین هدیه نزد من پند و موعظهای است که دوستانم به من میدهند.»
هدیه چه به صورت مادی باشد و چه معنوی اثرات روانی زیادی هم بر فرد هدیه دهنده و هم هدیه گیرنده دارد. زیرا فرد هدیه دهنده به این ارزش معنوی در ذات خود رسیده است که اکنون وقت قدردانی، تشکر و احساس و ابراز همدلی و درک متقابل است و در عوض فرد هدیه گیرنده نیز به ارزش معنوی آن یعنی مورد توجه بودن، پی خواهد برد. فرد هدیه گیرنده با دریافت هدیه به این نتیجه میرسد که برای طرف مقابلش مهم بوده است و در خرید و انتخاب هدیه وقت، انرژی و هزینه فکری و روحی صرف شده است. خصوصا آنکه فرد هدیه گیرنده احساس کند با نوع هدیهای که دیگری به او داده است، ارزش و قدر و منزلتش از سوی فرد هدیه دهنده درک شده است. بنابراین سنخیت و نوع هدیه با موقعیت پیش آمده و ویژگیهای شخصیتی فرد هدیه گیرنده از اصلهای بنیادی فلسفه هدیه دادن است. بنابراین وقتی ما برای کودکی یک وسیله اسباببازی میخریم این پیام را به او انتقال میدهیم که دنیایش را درک کردهایم و همین مسئله آغازگر یک ارتباط عاطفی عمیقتر میشود.
● از اینهم سادهتر!
زمانی بود که مردم برای انتخاب و خرید یک هدیه کل بازارهای موجود در شهر را زیر پا میگذاشتند تا بالاخره گزینه مورد نظرشان را پیدا میکردند و به سلامتی و کلی هم احساس خوشحالی آن را بهطرف مقابل هدیه میدادند. اما این روزها انگار این جور دویدنها و بازار گردیها خیلی باب نیست. آدمها برای اینکه کارشان را راحت کنند یک عدد سکه طلا (آخ آخ ببخشید یادم نبود این روزها اسمشو نبر شده!) میخرند و قال قضیه را میکنند. استدلالشان هم این است که این جوری به افراد حق انتخاب داده میشود. البته تازگیها کار از این هم سادهتر شده و میشود به جای سکههای نایاب! از کارتهای هدیه که رویش یک جمله هم مینویسند! استفاده کرد و ملتی را از نگرانی رهانید. اما حرف ما این است که پس تلاش برای شناخت سلیقه و ذائقه دوستان هدیه بگیر و لذت باز کردن ورق کادو و هیجان ناشی از دیدن این همه دقت نظر در انتخاب کادو چه میشود؟
● لطف نموده هدیه ندهید!
گاهی هدیه میدهیم تا ارتباطی آغاز شود مثل آشنایی ابتدایی دو همسایه با بردن یک کیک خانگی! و یا گاهی برای تقدیر و تشکر از طرف مقابل است مثل تشکر از پدر، مادر، همسر و یا معلم در روزهای یادبود خاص! گاهی هدیه جنبه تربیتی پیدا میکند مثل هدیهای که یک مربی برای رشد اخلاقی شاگردانش در نظر میگیرد. گاهی هم هدیه برای تبلیغ یک کالا و خدماتی است که از ناحیه فروشنده به خریدار داده میشود. همه انواع هدیه دادن و گرفتن بسیار خوشایند است. اما امان از زمانی که همین رسم زیبا تبدیل به عرصهای برای خودنمایی، چشم و هم چشمی، منت گذاشتن و یا ایجاد توقعی باشد. در این صورت نه تنها هیچ اثر ماندگار اخلاقی و معنوی نخواهد داشت که باعث خسران مادی و روحی در میان هردو دسته هدیه دهنده و هدیه گیرنده خواهد شد.
● آخرین وصیت!
به هرحال یادتان باشد برای هدیه دادن رعایت چند نکته ضروری است: داشتن نیت و هدف سالم از هدیه دادن، انتخاب صحیح، مدل ارائه و نحوه برخورد در زمان تقدیم هدیه مهم است. برای آنکه در این مقوله موفق شوید، به کمی همت، دقت، سلیقه و درایت نیاز دارید. گاهی مشاوره گرفتن از قدیمیهای این امر و یا کسانی که طرف مقابل را بهتر میشناسند، نیز میتواند کمکتان کند. موفق باشید.
نویسنده: وجیهه محمدپور مقدم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست