دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

تردیدهای ۱ ۳ ۲ ۴


تردیدهای ۱ ۳ ۲ ۴

برانكو ایران را با آرایش میرزاپور, كعبی, گل محمدی, رضایی, نصرتی, تیموریان, نكونام, هاشمیان, كریمی, زندی و دایی به میدان فرستاده بود, تركیبی كه سورپریز آن هنوز آندو تیموریان در پست هافبك دفاعی و بازی محمد نصرتی در دفاع چپ بود اتفاقی كه زمزمه آن از دور آخر تمرینات تیم ملی شكل گرفت و در اوسییك آزمایش شد

● به جا مانده از بازی ایران - كرواسی

شرایط متفاوت تیم ملی در بازی دوستانه با كرواسی در اوسییك به این نقطه منتهی شد كه ورزشی نویسان ایران برای قضاوت درباره این تساوی به نظرخواهی از یكدیگر روی آوردند. ظاهراً آنچه از نمایش ایران از این بازی به جای ماند، تردیدی بزرگ بود، تردید درباره توانایی های تیمی كه تا آستانه پیروزی مقابل كرواسی پیش رود و تردید درباره ضعف های آشكار تیمی كه هنوز طرح خاصی برای بازی ندارد. برانكو ایران را با آرایش میرزاپور، كعبی، گل محمدی، رضایی، نصرتی، تیموریان، نكونام، هاشمیان، كریمی، زندی و دایی به میدان فرستاده بود، تركیبی كه سورپریز آن هنوز آندو تیموریان در پست هافبك دفاعی و بازی محمد نصرتی در دفاع چپ بود. اتفاقی كه زمزمه آن از دور آخر تمرینات تیم ملی شكل گرفت و در اوسییك آزمایش شد. برانكو در نیمه دوم سهراب بختیاری زاده را در پست هافبك دفاعی، مهرزاد معدنچی در پست هافبك چپ (به جای زندی)، جواد نكونام را در پست هافبك طراح (به جای كریمی)، آرش برهانی را در خط حمله (به جای هاشمیان) و همین طور جواد كاظمیان را (به جای علی دایی) امتحان كرد. نكته قابل ذكر دیگر در تركیب تیم ملی، غیبت مهدی مهدوی كیا عنصر كلیدی تهاجمی ایران بود.

● كم و كیف

در پی از دست رفتن زمانی طولانی برای برگزاری مسابقات تداركاتی، طبیعی بود كه ایران هماهنگی و هارمونی تیم ملی مكزیك را كه پس از اردویی چندماهه مقابل فرانسه قرار گرفت نداشته باشد و چنین بود كه می شود از مشكلات تاكتیكی تیم ایران ساعت ها نوشت. در عین حال این نكته نیز قابل توجه است كه تیم مقابل، كرواسی بود و در خانه خود بازی می كرد و كسب تساوی این دیدار كه در صورت مهربانی داور می توانست به سود ما به پایان برسد، ارزشمند است. در این راستا بررسی ۴ گل بازی به عنوان مثالی از كل جریان بازی كاملاً راهگشا به نظر می رسد.

۱- گل اول ایران روی حركت وحید هاشمیان از سمت چپ محوطه جریمه، پاس كوتاه او به محمد نصرتی، ضربه عرضی نصرتی و شوت علی كریمی به دست آمد. جالب اینكه نصرتی كه نامش به عنوان پاسور گل اول درج شد، قصد «پاس» نداشت اما ضربه ناشیانه و بی هدف او به علی كریمی رسید كه بدون مراقب در موقعیت مناسبی قرار داشت و او طبق انتظار كار را تمام كرد.

۲- گل تساوی كرواسی روی فرار هافبك كرواسی از سمت چپ خط دفاعی ایران، سانتر او، ضربه سركلاسنیچ و ضربه پرشو به دست آمد. در این گل كاملاً تاكتیكی نقش دفاع چپ ایران، حسین كعبی و مدافعان مركزی غیرقابل انكار بود. ضعف جسمانی حسین كعبی و غیبت رحمان رضایی روی این گل كاملاً مشهود بود.

۳- البته تا مدافعی اشتباه نكند، گلی رد و بدل نخواهد شد. اما گل دوم ایران كه توسط آرش برهانی به ثمر رسید، روی اشتباه محض دفاع كرواسی كه توپ را برای برهانی فرستاد به دست آمد. در این گل سوای این اشتباه، باید به یك نكته كلیدی توجه كرد. اینكه حضور یك مهاجم در محوطه جریمه چقدر اهمیت دارد. این نكته ای است كه علی دایی كمتر آن را رعایت كرد.

۴- و گل پایانی كه از نظر تاكتیكی شبیه به گل آرش برهانی بود و به دلیل اشتباه مسلم خط دفاع ایران به ثمر رسید. اگر فیلم بازی را مرور كنید از تعارف بین رحمان رضایی و میرزاپور و لحظه لو رفتن توپ یكه خواهید خورد.

● ایران در دفاع

گرچه این طور به نظر رسید كه خط دفاعی ایران با مهار ایوان كلاسنیچ گلزن خوش نقش تیم وردربرمن كار خود را به خوبی انجام داد و با توجه به سابقه قبلی این مسابقه یك گام رو به جلو بود، اما در این نكته كه ایران همچنان در دفاع تیمی با مشكلات بسیاری روبه رو است شكی وجود ندارد. در اوایل نیمه دوم كه فشار كروات ها بیشتر شده بود، خط دفاعی ایران بدون رعایت اصول دفاع منطقه ای روی توپی كه دوبار عرض زمین را طی كرد، گروهی و سردرگم به این سو و آن سو می رفت. اما آنچه بیش از سایر عوامل حریف را در موقعیت حمله قرار می داد اشتباهات بی شمار مدافعانی مثل نصرتی، رضایی و سپس نكونام و مهرزاد معدنچی (نیمه دوم) بود كه توپ را مرتباً به خط هافبك حریف هدیه می كردند و كرواسی را در موقعیت حمله قرار می دادند. اشتباهاتی كه تكرار آن در جام جهانی می تواند تاوانی سخت در پی داشته باشد. آنچه در این رابطه می ماند نقش دو هافبك دفاعی ایران بود. برانكو ایوانكوویچ و جواد نكونام باید به این نتیجه برسند كه جواد هافبك توپ گیر ما است یا قرار است در حمله مشاركت كند. اگر جواد هافبك دفاعی ما است باید تعبیری را كه یك روزنامه ورزشی درباره او به كار برد تكرار كرد. نكونام بازی را در شرایطی تمام كرد كه حتی لكه ای روی لباسش نبود، در حالی كه درگیری و تكل از اصول اولیه توپ گیری است.

● ایران در حمله

تیم ملی ایران دچار مشكلی است كه در دیدارهای مقدماتی نیز به آن دچار بود. آنها در حمله و برای رساندن توپ به حریف برنامه های متنوعی ندارند و به همین دلیل است كه كیفیت ایران برای هجوم بدون حضور علی كریمی تا حد بسیاری افت می كند. در بازی كرواسی علی دایی و وحید هاشمیان با همان سیاق گذشته ناموفق نشان دادند. مجید جلالی در این باره می گوید: «همواره وقتی به خط دروازه حریف نزدیك می شویم مشكلات تهاجمی ما نمایان تر می شود.» با این حال برانكو با برجسته كردن نقش این دو در دفاع تیمی و فضاسازی برای هافبك ها همچنان به خط حمله ایران امیدوار است، زوجی كه به هیچ وجه خصوصیات دو بازیكن مكمل را ندارند و شبیه به هم بازی می كنند. در عین حال نقش هاشمیان به همین دلیل بین یك مهاجم كامل و یك مهاجم كاذب سرگردان است. در این رابطه باید از فریدون زندی هم نوشت كه چندان موثر و آماده نبود، همین طور از مهرزاد معدنچی كه دور از انتظار نشان داد. حسین كعبی نیز كه بخشی از برنامه های تهاجمی تیم ها بر عهده او است، فضای خالی عمیقی پشت سر خود ایجاد می كند كه بسیار خطرناك است. با این حال امید اصلی ما به هنگام هجوم به مهدوی كیا و علی كریمی است.

● نمای كلی

جلال چراغپور كارشناس فوتبال عقیده دارد ایران هیچ شیوه ای را تمرین نكرد و یك مسابقه تداركاتی خوب را از دست داد. اما مجید جلالی دقیقاً عكس او حرف می زند. «به اعتقاد من این بازی در راستای نیاز ما در جام جهانی تعریف و انجام شد. همه می دانیم مكزیك و پرتغال به دلیل قدرت و شیوه بازی شان ما را وادار به دفاع كردن می كنند و دیروز ما شاهد مدل شبیه سازی چنین رقابت هایی بودیم.»

● چند نكته

- آندرانیك تیموریان در مهمترین بازی ملی با توجه به تجربه ای كه دارد، امیدواركننده بود. او ممكن است سورپریز تیم برانكو باشد.

- آرش برهانی بالاخره گل زد. این هم اتفاق مهمی بود.

- حضور نكونام به جای علی كریمی در حالی كه مسعود شجاعی روی نیمكت تیم ملی حضور داشت از بدسلیقگی های سرمربی تیم ملی بود. شجاعی با حضور كوتاه در زمین درك بالای خود از فوتبال را به نمایش گذاشت.

- محمد نصرتی و ابراهیم میرزاپور همچنان در روند قبلی اند اما امیدواریم در بازی با بوسنی بالاخره از فرم بد فاصله بگیرند.

- دعا را هرگز فراموش نكنید!

بردیا یادگاری