سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
رژیم ایتالیاییِ «امیرمحمد زند»
امیرمحمد زند یکی از چهرههایی است که با بازی در فیلمهایی مانند اتوبوس شب، تقاطع و سریالهایی مانند ستایش و... به شهرت رسید. شاید برایتان جالب باشد بدانید او سالها در ایتالیا تحصیل کرده است و سبک غذای ایتالیایی را بسیار دوست دارد. وقتی متوجه این موضوع شدیم سوالاتمان را به سمت نوع تغذیه در این کشور و عادات غذایی مردم ایتالیا بردیم و از زند در مورد اینکه چقدر زندگی در ایتالیا بر سبک تغذیهاش اثرگذار بوده، پرسیدیم.
این بازیگر جوان کشورمان علاقه زیادی به غذاهای دریایی دارد و بهگفته خودش طبخ انواع غذاهای دریایی و ایتالیایی را در این کشور یاد گرفته و حالا در پخت این غذاها تبحر دارد و اگر وقت داشته باشد حتما سری به آشپزخانه زده و آشپزی میکند. زند سبک تغذیه اغلب ایرانیها و ازجمله خودش را چندان سالم نمیداند و بهترین راه برای قرار گرفتن در مسیر سبک تغذیه درست و مناسب را مشورت با پزشک متخصص میداند. در این گفتوگو با این بازیگر خونگرم و دوستداشتی گپی دوستانه زدهایم و از او در مورد غذاهای مورد علاقه و سبک تغذیهاش سوالاتی پرسیدهایم.
میگو با سس مخصوص
من در ایتالیا تحصیل و سالها در رم زندگی کردهام. در این کشور غذاهای دریایی مانند میگو، پاستا و پیتزا جزء غذاهای اصلی رژیم غذاییام محسوب میشدند؛ بنابراین با پخت این غذاها آشنایی دارم. البته میگو را بیشتر در رستوران میخورم چون پخت آن شرایط خاصی دارد و غذای پولدارهاست و ما از این پولها نداریم (میخندد). میگو بسیار خوشمزه است، مخصوصا اگر با سسهای مختلف سرو شود؛ گذشته از مزه خوبی که دارد دارای خواص غذایی بسیاری نیز هست که امگا ۳ یکی از آنهاست.
ما ایرانیها تغذیه سالمی نداریم
فکر میکنم ما ایرانیها ازجمله خودم کلا تغذیه چندان سالمی نداریم. تقریبا در تمام دنیا مردم به این موضوع که در رژیمهای غذاییشان چقدر مصرف گیاه، برنج، گوشت و. . . داشته باشند اهمیت میدهند اما در کشور ما بیشتر به مزه غذا اهمیت داده میشود. در فرهنگ ما اگر روزی برنج مصرف نشود حتما نان در سفره خواهیم داشت، درحالیکه هر دوی این مواد غذایی نشاستهدار و پرکالری هستند.
متاسفانه یک سری فرهنگهای غلط در مورد تغذیه در فرهنگ ما نهادینه شده است؛ مثلا در مهمانیها بلافاصله بعد از غذا میزبان چای میآورد؛ درحالیکه همه پزشکان توصیه کردهاند که نباید پس از غذا چای مصرف کرد و این کار مانع جذب مواد مغذی مخصوصا آهن میشود.
من هم گاهی در موقعیتهای اینچنینی قرار میگیرم؛ مثلا در زمانهای فیلمبرداری ما اغلب از غذاهای کمکیفیت و چرب استفاده میکنیم که به دلیل صرفهجوییهای اقتصادی گروه است.
رژیم سخت خامگیاهخواری
من در تمام زمینهها اعتدال را دوست دارم اما خب هر کسی سبک غذایی خاصی را دنبال میکند؛ مثلا برادرم و همسرشان خامگیاهخوار هستند و سالهاست این رویه را ادامه میدهند. شاید به نظر ما سخت یا عجیب باشد ولی آنها به این روش زندگی میکنند و از نظر سلامت هم هیچ مشکلی ندارند. گاهی که از آنها در مورد روش سخت تغذیهشان سوال میکنم، میگویند خیلی راحت هستند و با این روش تغذیه احساس سلامت و سبکی میکنند.
نکتههایی جالب از غذا خوردن ایتالیاییها
کلا غذاهای دریایی را دوست دارم. ماهی قزلآلا، ماهی مورد علاقهام است و ماهی سفید را هم خیلی دوست دارم. قبلا صدف هم خوردهام و دوست دارم. در ایتالیا صدف خیلی طرفدار دارد و اصلا به شکل خام مصرف میشود تا خاصیت غذاییاش باقی بماند. متاسفانه در کشور ما انقدر که به مزه و شکل غذا اهمیت داده میشود، به ارزش غذایی آن توجه نمیشود. طبخ غذاهای ما به شکلی است که مواد مغذی غذا کاملا از بین میروند. مثلا همه ما قورمهسبزی دوست داریم ولی به سبزی این غذا دقت کنید؛ از سبزی آن چیزی جز یک ماده سیاه و فاقد ارزش غذایی چیزی باقی نمیماند. در سبزی این غذا دیگر نه آهنی وجود دارد و نه کلسیمی؛ حتی شاید بهخاطر سرخ کردن بیش از حد مضر هم باشد. در مورد گوشتها هم این اشتباه را میکنیم؛ مثلا فکر میکنیم آبگوشت خیلی مفید و مغذی است درحالیکه بیشتر چرب و چاقکننده است.
زندگی در ایتالیا و کلا جایی مانند ایتالیا که با دریا احاطه شده، روی سبک تغذیه اثر میگذارد. مردم ایتالیا در یک شبهجزیره رندگی میکنند و تفریحات دریایی، غذاهای دریایی و زندگی دریایی با سبک زندگیشان عجین شده است. من هم بهخاطر زندگی در این کشور با سبک غذایی آنها آشنا و سازگار شده ام. ایتالیاییها در هر وعده غذایی سه بشقاب غذا دارند و این رسمشان است؛ یعنی شما در هیچ رستوارن ایتالیایی نمیبینید که غذا تنها در یک ظرف سرو شود و غذاها در این سه بشقاب و به ترتیب روی میز غذا قرار میگیرند. در بشقاب اول معمولا غذاهای گوشتی مانند استیک، ماهی و میگو سرو میشود، در بشقاب دوم انواع پاستا و پیتزا سرو میشود. در ایران پیتزا یک غذای کامل است اما پیتزای ایتالیایی بسیار نازک و کمحجم است، یک غذای کامل محسوب نشده و بهتنهایی سرو نمیشود. در بشقاب سوم هم میوه یا تارت سرو میشود و دسر جزو عادات غذایی آنهاست.
در ایتالیا سالاد در انتهای غذا صرف میشود. سالاد به نوعی کمک میکند شما کمتر غذا بخورید، به این شکل که شما مقداری غذا میل میکنید و همیشه میدانید باید تعادل را رعایت کنید و قبل از آنکه سیر شوید حتما برای سالاد هم جا بگذارید. ضمن اینکه آبلیمو یا سرکهای که در سالاد استفاه میشود در هضم غذا موثر است. اما ما ایرانیها معمولا در ابتدا حسابی سالاد صرف میکنیم و بعد هم با خیال راحت و تا جایی که کاملا سیر شویم، غذا میخوریم. (میخندد)
ورزشهای پیرمردی
وقتی جوانتر بودم خیلی اهل ورزش بودم؛ نزدیک ۱۰ سال ورزشهای رزمی را دنبال میکردم و تا ۲۵سالگی ورزش تکواندو را به شکل حرفهای ادامه دادم ولی بعد از آن تنها ورزشهایی که انجام میدهم شنا، مدیتیشن، یوگا و پیادهروی است. درواقع بعد از ۲۵ سالگی ورزش پیرمردها را دنبال میکنم. (میخندد)
بهترین راهنما، پزشک متخصص تغذیه است
خیلی دوست دارم در مورد ارزش غذایی و میزان کالری غذاهایی که استفاده میکنم، اطلاعات بیشتری داشته باشم. اتفاقا چند روز پیش به مادرم میگفتم، باید در مورد سبک غذاییام با یک پزشک تغذیه مشورت کنم. پزشک تغذیه بهترین راهنما برای تنظیم سبک غذایی است. من درست نمیدانم مصرف چه میزان برنج، نان، گوشت یا سبزیجات برای بدنم مناسب است و این در تخصص یک پزشک تغذیه است. ما ایرانیها کلا در مراجعه به پزشک سختگیرانه رفتار میکنیم و اغلب میگوییم «ای بابا دکتر رفتن نمیخواهد، خودمان بهتر میشویم یا خودمان میدانیم چطور غذا بخوریم و...» که خب عواقب این نوع رفتار میتواند چاقی یا بالا رفتن قند، چربی و اوره در خون باشد.
به نوشیدن قهوه اسپرسو عادت دارم
نوشیدنی ارگانیک کنار غذا خیلی خوب است اما من متاسفانه از نوشابه استفاده میکنم. (میخندد) ولی توصیه پزشکان قطعا این است که از نوشیدن نوشابههای گازدار که قند زیادی دارند دوری کنیم.
در دوران تحصیلم در ایتالیا به نوشیدن قهوه اسپرسو عادت کردم و حالا که ۱۲ سال از بازگشتم به ایران میگذرد، این عادت غذایی همچنان با من است و اگر صبحها قهوه اسپرسو ننوشم، دچار سردرد میشوم و اگر عصرها قهوه نخورم، احساس کرخت بودن میکنم. کلا چای، قهوه و حتی نوشابههای گازدار دارای کافئین هستند و به نوعی اعتیادآور محسوب میشوند و باید در نوشیدنشان اعتدال را رعایت کرد که من این کار را نمیکنم. (میخندد)
دسری با طبع گرم
ماهی، میگو و غذاهای دریایی طبعی سرد دارند و بهتر است دسر بعد از صرف آنها طبع گرمی داشته باشد. فکر میکنم انواع شیرینیها، تارتها و دسرهایی که در تهیه آنها از خرما استفاده شده، مناسب است. حتی شکلات، کیک شکلاتی یا دسرهایی که در آنها از شکلات استفاده شده باشد هم میتوانند مناسب باشند؛ چون شکلات طبع گرمی دارد.
تغذیه در روح و روان اثرگذار است
نوع تغذیه میتواند در شخصیت و روح انسان اثرگذار باشد و اصلا به همین خاطر است که در دستورات شرعیمان از خوردن یک سری مواد غذایی مانند گوشت خوک منع شدهایم؛ چون ثابت شده این مواد غذایی روی خلق و خو نیز میتوانند اثرگذار باشند. به نظر من باید در خوردن هر چیز اعتدال داشته باشیم؛ مثلا من اگر در طول هفته یکبار گوشت قرمز مصرف کنم حتما سعی میکنم در وعدههای دیگر گوشت سفید، غذاهای دریایی و سبزیجات بخورم.
الناز دیمان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست