سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

کراک دام جدید قاچاقچیان


کراک دام جدید قاچاقچیان

نگاهی به مصرف مواد مخدر جدید در ایران

«دستش از ناحیه آرنج، کبود و باد کرده است و زردآبه باریکی از آرنجش به سمت مچ دستش جاری و خشک شده و منظره دل خراشی را پدید آورده است.

دقیق تر که می شوم، خون مردگی تا بالای بازویش کشیده شده است و به جایی ختم می شود که دیگر زیرآستین کوتاه لباسش پنهان می شود. نزدیک تر که می شوم، آثار کبودی و تزریق مکرر روی دستش مشهود است. رنگ پریدگی در چهره اش دیده می شود و بیش از آن که زنده باشد، مرده ای بیش نیست.»

این تصویری است که از یک معتاد به کراک می توانید در ذهنتان تجسم کنید.»

کراک، خطرناک ترین ماده اعتیاد آوری است که تاکنون به بازار آمده است و به حدی وابستگی آور است که یک بار مصرف آن، فرد را معتاد می کند.

کراکی که در ایران عرضه می شود با نوع اصلی آن تفاوت دارد و در واقع همان هروئین فشرده است که به جای کراک فروخته می شود.

دکتر هومان نارنجی ها، معاون پژوهشی مرکز تحقیقات اعتیاد دانشگاه علوم بهزیستی در این باره می گوید: کراک موجود در ایران با همان چیزی که به این نام در اروپا عرضه می شود، متفاوت است. آن چه در ایران عرضه می شود، به گروه مواد شبه افیونی (اپیوئیدها) اختصاص دارد و همان هروئین خالص است.

براساس آن چه که کارشناسان و متخصصان مطرح کرده اند، ترک آن چه در ایران به عنوان کراک عرضه می شود، بسیار دشوار و گاه غیرممکن می شود.

آمارها حاکی از آن است که در دو سال گذشته، مواد جدید مخدر نظیر کراک، شیشه (کریستال) به ویژه نورفین واکسستی، ۱۵ درصد مواد مصرفی در کشور رابه خود اختصاص داده اند.

● کرم زدگی در بدن کراکی ها

گفته می شود بدن افراد معتاد به کراک پس از مدتی کرم می زند و مشکلا ت و مسائل فراوانی برای این افراد پدید می آید و به دلیل تحلیل رفتن بافت های بدن، چرک و عفونت سراسر بدن این معتادان را فرا می گیرد.

دکتر محمد رضا حامدی نیز به این مسئله اشاره می کند و می گوید: به دلیل این که سیستم دفاع بدن در معتادان به کراک، ضعیف می شود، عفونت هایی در محل تزریقات آن پدید میآید که به مرور زمان به محل تجمع حشرات درمحل تزریق تبدیل می شود.

دکتر حامدی در ادامه می گوید: کراک تولید شده در ایران عوارض بسیار زیادی نسبت به کراک تولید شده درغرب دارد. زیرا کراک تولیدشده در کشورهای توسعه یافته از ترکیب گیاه کوکائین استخراج می شود و به مراتب از عوارض کمتری، نسبت به آنچه در ایران ساخته می شود، برخوردار است. کراک در ایران غالبا در شرایط غیربهداشتی و با درصد ناخالصی بالا و از ترکیب هروئین و مواد توهم زا ساخته می شود و به همین دلیل بسیار خطرناک است. وی افزود: به دلیل راحتی مصرف این ماده، متاسفانه شاهد افزایش مصرف آن در بین جوانان هستیم.

● خانمان سوزی به نام کراک و کریستال

اما این ماده ای که مدت کمی است که در ایران مصرفش رواج یافته، چیست؟ در یکی دو سال گذشته با نام جدیدی در رسانه ها مواجه هستیم که از آن «کریستال» یا «کراک» نام برده می شود. دکتر محمد اسماعیل علیپور می گوید: بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که این ماده همان هروئین است که به شکل خالص تر و بلور درآمده در بازار ایران خرید و فروش می شود و روش مصرف این نوع هروئین، تدخین و دودکردن است.

بر اساس اظهارنظر کارشناسان، این ماده فوق العاده اعتیادآور است و قدرت اعتیاد آوری آن از هروئین معمولی (که به صورت پودر است) تا چند برابر بیشتر است. شدت این حالت به این بستگی دارد که چه مقدار کریستال مصرف شود و با چه سرعتی این ماده به مغز برسد. چرا که یکی از دلا یل اعتیادآوری بسیار زیاد هروئین و کریستال این است که سریع به مغز می رسد.

دکتر محمداسماعیل علیپور درباره مصرف کریستال می گوید: بیشتر کسانی که کریستال مصرف می کنند، در ابتدا احساس سرخوشی و نشئگی می کنند، همراه با این سرخوشی، بدن گرم و دهان خشک می شود و فرد در دست ها و پاهای خود احساس سنگینی می کند. در مواقعی نیز مصرف کننده دچار حالت تهوع و استفراغ و بی قراری شدید می شود. بعد از این حالا ت اولیه، ممکن است تا چند ساعت حالت سرگیجه پیش آید. در این وضعیت تمامی اعمال مغز تحت تاثیر آثار این ماده قرار می گیرد و دچار نابسامانی می شود. حرکات قلب کند شده و تنفس در مواردی آن چنان آهسته می شود که گاه منجر به مرگ می شود.

● ترفند جدید قاچاقچیان

سودجویان و قاچاقچیان موادمخدر به دلیل عدم علا قه و ترس جوانان از حالا ت و علا ئم جسمی و روحی و روانی معتادان به هروئین و متعاقب آن کاهش تقاضا برای مصرف هروئین، اقدام به تبلیغات گسترده ای در بین جوانان کرده اند، مبنی بر این که موادمخدر جدید به نام کراک وارد بازار ایران شده و مورد قبول تمام جوانان دنیا به خصوص اروپایی ها و آمریکایی ها است.

به دلا یل مختلف، شماری از جوانان که از مواد مخدر سنتی قدیمی مثل تریاک، حشیش و شیره خسته شده بودند و به خصوص طبقه مرفه که این مواد را متعلق به قشر پایین جامعه قلمداد می کردند، اقدام به خرید و مصرف این ماده مخدر که همان هروئین فشرده است و با نام مستعار «کراک» وارد بازار شده بود، نموده اند و این موضوع در همین مدت کوتاه آمار معتادان به هروئین را دوباره در ایران افزایش داده است.

بر این اساس در چند سال گذشته به دلیل نفرت عمومی از هروئین و عوارض وحشتناک این ماده بر افراد مصرف کننده، سیستم مافیای قاچاق مواد مخدر و کارتل های بزرگ بازاریابی، نام های مهیج و جذاب و جدیدی برای هروئین انتخاب کرده اند که «شکار اژدها» و «غبار فرشته» از آن جمله اند و آخرین نام فریبنده این ماده را نیز «کراک» گذاشته اند.

● عوارض کراک و کریستال

دکتر محمدرضا حامدی می گوید: اولین اثر مصرف مداوم کریستال یا کراک، اعتیاد و وابستگی بیش از حد به آن است. اعتیاد بیماری مزمنی است که توام با اجبار درونی برای یافتن مواد و تغییرات سلول شیمیایی و مولکولی مغز است. کریستال در عین حال، سبب به وجود آمدن تحمل و وابستگی جسمی بسیار شدید می شود که در نتیجه آن فرد، زمان و انرژی بیشتری را صرف به دست آوردن این ماده می کند.

وی افزود: با بروز اعتیاد، هدف اصلی زندگی فرد مصرف کننده به دست آوردن و مصرف مواد خواهد بود. در واقع کریستال یا کراک به معنای واقعی کلمه سبب تغییرات بارز در مغز و رفتار می شود وقتی که وابستگی جسمی به کراک به وجود می آید، بدن فرد به حضور این ماده در بدن عادت می کند، به گونه ای که اگر مصرف آن به یک باره قطع شود، علایم محرومیت بروز می کند. این علایم معمولا چند ساعت پس از آخرین مصرف نمایان می شود که شایع ترین آنها، بی قراری، درد استخوان و عضلات، بی خوابی، اسهال، استفراغ و حرکات غیرارادی در پاها است.

دکتر محمدرضا حامدی در ادامه اظهار داشت: تا مدت ها تصور بر این بود که وابستگی و اعتیاد جسمی، علایم محرومیت و تلاش فرد برای رهایی و کاهش این علایم، علت اصلی اعتیاد فرد است. اما هم اکنون روشن شده که این تنها دلیل نیست. چرا که در موارد متعددی ثابت شده که اشتیاق فرد برای مصرف دوباره، می تواند هفته ها و ماه ها پس از از بین رفتن علایم ترک، به وجود آید.

وی افزود: همین نکته در مورد کریستال یا کراک هم صدق می کند. در واقع کریستال یا کراک همانند هروئین نه تنها مغز را به خود وابسته می کند، بلکه با وابسته کردن روان فرد در وی، میل دایمی برای مصرف مواد را پدید می آورد. از عوارض دیگر اینکه، این مواد باعث کاهش تنفس می شود. این عمل از طریق تغییراتی که در فعالیت سلولی، شیمیایی مغز به وجود می آید، رخ می دهد.

حامدی در خاتمه اظهار داشت: به علت غلظت بالای هروئین در کراک و وابستگی شدید تر، درمان در این گروه باید جدی ترگرفته شود. درمان و سم زدایی در مصارف کوتاه مدت بسیار موفق عمل می کند، به شرط اینکه درمان کاهش وسوسه، به صورت غیردارویی و با استفاده از داروی «تالترکسون» به دقت پیگیری شود.

نویسنده : سروش ارشاد