دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

علت های لرزش ناخودآگاه در بدن


علت های لرزش ناخودآگاه در بدن

هنگام خستگی، خشم و یا مصرف بیش از حد نوشیدنی های کافئین دار، اغلب ما دچار لرزش یا حرکت غیرارادی در قسمتی از بدن می شویم.

هنگام خستگی، خشم و یا مصرف بیش از حد نوشیدنی های کافئین دار، اغلب ما دچار لرزش یا حرکت غیرارادی در قسمتی از بدن می شویم. در این مطلب به نقل از «prevention» متخصصان علت های شایع لرزش بدن و راه حل این مشکل را بیان می کنند. (نکته قابل توجه این که این لرزش ها غیر از لرزش در بیماری پارکینسون است.)

دست های لرزان:در حالی که کاغذ در دست دارید، دست های خود را به جلو دراز کنید. لرزش آرام کاغذ علامتی از لرزش بدن شماست. به گفته متخصصان اعصاب، همه افراد این لرزش را دارند اما استرس و بی خوابی که باعث ترشح زیاد آدرنالین می شود، در تشدید این حالت موثر است. گاهی نیز استفاده از اسپری های آسم این حالت را تشدید می کند. اگر چه علت آن مشخص نیست اما احتمال دارد که داروهای مربوط به آسم به عنوان تحریک کننده عمل کند. اگر چه برای این مشکل درمانی وجود ندارد، اما کاهش مصرف نوشیدنی های کافئین دار موثر است.

لرزش دست (از شانه تا مچ):لرزش دست هنگام حمل بار آشکار می شود. اما هنگام استراحت دست، لرزش متوقف می شود. معمولا این نوع لرزش در افراد بالای ۴۰ سال دیده می شود و اگر چه قابل درمان نیست اما می توان علایم آن را با دارو کنترل کرد. هورمون آدرنالین میزان لرزش را بیشتر می کند.

تکان خوردن پا:برخی افراد در هنگام استراحت یا خواب دچار انقباض عضلانی می شوند که این امر باعث حرکت پاها می شود. این حرکت به مدت چند دقیقه یا چند ساعت رخ می دهد. برخی از مبتلایان بر اثر این حالت کاملا از خواب بیدار می شوند. اگر چه علت اصلی این امر مشخص نیست اما مصرف نکردن نوشیدنی های کافئین دار و مسکن تا ۶۰درصد این اختلال را از بین می برد. همچنین پایین بودن میزان آهن بدن در ایجاد این حالت نقش دارد.

تکان یک طرف صورت:حرکت خود به خود عصب صورت بر اثر وارد شدن فشار روی عصب ایجاد می شود. این حالت در افراد مبتلا به بیماری بلزپالزی (Bells Palst) که دچار ضعف یا فلجی موقت عضله ها در یک قسمت صورت می شوند نیز رخ می دهد. خستگی و استرس علایم را تشدید می کند.

لرزیدن کل بدن:این حالت نشانه پایین بودن میزان قند خون است و به علت گرسنگی رخ می دهد. علت لرزش ، پمپاژ آدرنالین برای جبران قند است. علایم دیگر آن عرق کردن یا چسبناک شدن پوست بدن است و همه علایم با غذا خوردن برطرف می شود.

تکان خوردن پلک چشم:به طور عمده علت آن خستگی است. این اسپاسم به مدت چند روز بروز می کند و سپس بهبود می یابد. افراد عینکی باید از مناسب بودن شماره عینک خود مطمئن شوند زیرا یکی از علت های این امر سخت کار کردن چشم است. احتمال دیگر خیره شدن طولانی مدت به صفحه مانیتور است. تکان خوردن پلک چشم در افراد مبتلا به میگرن مزمن نیز دیده می شود که با پرهیز از مصرف نوشیدنی های کافئین دار و مسکن بهبود می یابد. گاهی نیز ، این حالت به علت ناراحتی موقت مانند خراشیدگی سطح قرنیه یا پلک رخ می دهد. حالت دیگری به نام «بلفارواسپاسم» یا پلک زدن غیرارادی یا بسته شدن غیر ارادی پلک ها، عضله دور چشم ها را متاثر می کند و به طور طبیعی در افراد بین ۵۰تا۷۰ سال دیده می شود.

لرزش گردن و سر:این حالت به علت گرفتگی عضله یا انقباض غیرارادی و طولانی مدت، در یک عضله یا بخشی از عضلات رخ می دهد.

خوابیدن در حالت نادرست یا فشار وارد شدن به عضله گردن باعث ایجاد این حالت می شود. مبتلایان هنگام انجام کارهای مختلف از جمله خواندن یا نوشتن به طور غیرارادی سر خود را می چرخانند که جلوگیری از آن باعث تکان خوردن سر می شود. این ناراحتی در میانسالی به وجود می آید و حتی می تواند در عضلات کنترل کننده پلک ها و تارهای صوتی، گرفتگی عضله یا اسپاسم ایجاد کند. گاهی با قرار دادن انگشت روی چانه یا صورت می توان تا حدی این ناراحتی را تسکین داد.

لرزیدن پس از ورزش:این اختلال به «فاسیکولاسیون» معروف است که پس از پایان فعالیت ورزشی به علت خستگی مفرط به وجود می آید. برخی ورزش های مقاومتی مانند بارفیکس، شنا و... تکان خوردن عضله را تشدید می کند. اما یک عامل مشخص تجمع اسید لاکتیک در عضلات است.

لرزش خفیف در یک دست:این امر می تواند بیانگر بیماری پارکینسون باشد که به علت پایین بودن دوپامین در مغز رخ می دهد. پایین بودن این ماده شیمیایی، باعث از دست دادن کنترل حرکتی می شود و اغلب با تکان خفیف در یک دست شروع می شود. تکان خوردن دست هنگام نشستن مشخص است. علایم اولیه این اختلال شامل یبوست، لگد زدن در خواب و از دست دادن طولانی مدت حس بویایی است. لرزش دست می تواند نشانه «اتاکسیا» اختلالی مربوط به ام اس نیز باشد.