یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا

سیاست خارجی در کلام مسئولین


سیاست خارجی در کلام مسئولین

مروری بر بخش هایی از کلام مسئولان بلندپایه کشور در هفته جاری که حاوی نکته ها و موضع گیری هایی در قبال کشورهای خارجی بوده اند

رهبر انقلاب، رئیس جمهور، سخنگو و وزیر امور خارجه، نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی، رئیس مجلس، مشاور مقام معظم رهبری، رییس کمیسیون سیاسی و دفاعی مجمع تشخیص مصلحت و چند تن از نمایندگان مجلس مسئولانی هستند که در هفته جاری صحبت‌هایی درباره سیاست خارجی ایران ایراد کرده‌اند.

● شکست صهیونیست ها امری قطعی است

مقام معظم رهبری در خطبه های نماز عید سعید فطر با اشاره به روز جهانی قدس خاطرنشان کردند: به برکت بیداری اسلامی، دنیای اسلام امروز در قبال مسئله فلسطین بسیار حساس‌تر و پرانگیزه تر است؛ به گونه‌ای که اگر این بیداری هنگام اشغال فلسطین وجود داشت این کشور هیچ گاه به اشغال صهیونیست ها درنمی‌آمد.

رهبر انقلاب، ‌ایستادگی ملت شجاع، زنده و مقاوم فلسطین را از مهم ترین عوامل جلب حمایت ملت های مسلمان از مسئله قدس دانستند و خطاب به ملت فلسطین، دولت قانونی این کشور و برادر مجاهد اسماعیل هنیه «نخست‌وزیر دولت فلسطین» تأکید کردند: ملت ایران هیچ‌گاه شما را تنها نگذاشته و نخواهد گذاشت.

ایشان با اشاره به اذعان برخی صهیونیست ها به ضعف روزافزون این رژیم، شکست و منهدم شدن صهیونیست ها را امری قطعی دانستند و ابراز امیدواری کردند به یاری خداوند نسل کنونی ملت فلسطین شاهد این روز بزرگ باشد.

ایشان حفظ وحدت دنیای اسلام را تنها راه مقابله با تهاجم همه‌جانبه دشمنان اسلام خواندند و با اشاره به مسئولیت سنگین ملتها و به ویژه نخبگان، روشنفکران، علمای دین و برجستگان سیاسی جهان اسلام یادآور شدند: دشمنان به علت احساس ضعف در مقابل حرکت عظیم بیداری اسلامی، به انواع جنگهای روانی و تهاجم سیاسی – تبلیغاتی دست زده‌اند و با عناوینی همچون «عرب و عجم» و «شیعه و سنی» سعی می‌کنند با دروغ و فریب ایجاد تفرقه کنند و کشورهای مسلمان را از جمهوری اسلامی ایران بترسانند.

●آمریکا دچار بن‌بست و گره‌های ناگشودنی شده است

رهبر معظم انقلاب اسلامی روز چهارشنبه در دیدار جمعی از مسئولان نظام با یادآوری دوران سخت و غفلت و ناامیدی مسلمانان در گذشته خاطرنشان کردند: با وجود فشارهای سنگین سلطه‌گران و استعمارگران تازه نفس بر مسلمانان در آن دوران، اکنون به برکت بیداری امت اسلامی، افق آینده برای مسلمانان بیش از هر زمان دیگر تابناک‌تر است، و دشمنان اسلام و دنیاطلبان به ضعف و شکست خود اذعان می‌کنند.

ایشان در تبیین پیشرفت امت اسلامی و ضعف و ناتوانی مستکبران، به وضعیت امروز منطقه بسیار حساس خاورمیانه اشاره و خاطرنشان کردند: رژیم ایالات متحده امریکا که پس از فروپاشی شوروی، خود را قدرت بلامنازع و کدخدای دهکده جهانی تصور می‌کرد، اکنون در فلسطین، لبنان، عراق و افغانستان دچار بن‌بست و گره‌های ناگشودنی شده است و خودشان هم در مورد به نتیجه رسیدن نقشه‌هایشان اظهار ناامیدی و یأس می‌کنند.

رهبر انقلاب همچنین با اشاره به دست‌اندازی‌های اخیر امریکا به پاکستان، تأکید کردند: امریکایی‌ها در این مسئله نیز ناکام خواهند ماند زیرا مسلمانان بیدارند و روحیه ایستادگی در آنان وجود دارد و با حقوق اسلامی خود آشنا هستند.

● مدیریت جهان در سازمان ملل رقم می خورد

احمدی نژاد در نشست خبری خود بعد از بازگشت از نیویورک با اشاره به نشست مجمع عمومی سازمان ملل گفت: سازمان ملل فرصت بی نظیری است که می توان از تریبون آن به بیان دیدگاه ها و نقطه نظرات یک ملت پرداخت چرا که مدیریت جهان و همچنین سازماندهی و قانونگذاری جهان در آنجا رقم می خورد.

رئیس جمهور افزود: امروز جهان در فضایی پیچیده به دنبال پاکی و عدالت است و در چنین شرایطی پیدا کردن راه مشکل است.

وی حضور هیئت ایرانی درنیویورک را بسیار مهم خواند وگفت : بنده درآنجا تلاش کردم تا به بیان دیدگاه های ملت ایران بپردازم ‌البته به دلیل حجم بالای کارها و همچنین کافی نبودن اعضای هیئت همراه ما نتوانستیم به برخی دیدارها و درخواست هایی که برای دیدار با هیئت ایرانی داشتند پاسخ مثبت دهیم و به ناچار برخی از دیدارها لغو شد.

احمدی نژاد گفت: جلسه سازمان ملل جلسه ای بی نظیر بود چرا که طی سالهای گذشته چنین فضای مثبتی وجود نداشت و انتظاری که ملت های جهان از ایران داشتند بالا رفته بود و حضور آنان در جلساتی که هیئت ایرانی داشت بیانگر این موضوع بود.

وی ادامه داد: در سازمان ملل دیدیم که همه کشورهای جهان نسبت به وضعیت موجود معترض اند ، هم در آنجا و هم در نشست های دیگر کشورهای حاضر در این نشست ها به دنبال دین داری و تعلیمات دینی خود بودند،‌ چرا که امروز انسان از یک مرحله یعنی مرحله نگاه ملی و قبیله ای عبور کرده است و به یک نگاه جهانی شده با امید به فردایی روشن رسیده است.

● همه به دنبال گرفتن خبر از ایران هستند

محمود احمدی نژاد در نشست مشترک هیات دولت و نمایندگان مجلس شورای اسلامی با ارایه گزارشی از سفر به نیویورک خاطرنشان کرد: صحنه نیویورک یک فرصت تاریخی است که باید از آن برای انتقال پیام انقلاب به جهانیان استفاده برد.

رییس‌جمهور افزود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی به جز شهید رجایی و مقام معظم رهبری از این فرصت تاریخی به طور شایسته استفاده نکردند.

وی با اشاره به این‌که "در صحنه جهانی همه منتظر شنیدن پیام انقلاب و جمهوری اسلامی ایران هستند" گفت: امروز دیگر سخنان دیگران در رسانه‌های جهانی کم‌رنگ شده و حتی انعکاس پیدا نمی‌کند اما به محض حضور ایران، تکاپوی رسانه‌ها بیشتر می‌شود و همگی به دنبال گرفتن خبر از ایران هستند و امسال با استفاده از این فضای رسانه‌ای زیر سوال بردن بنیان لیبرال دمکراسی و مطرح کردن اندیشه دینی را در برنامه خود داشتیم.

رییس‌جمهور افزود: در جهان دو بت به نام آمریکا و اسراییل درست شده بود که کسی قادر نبود به آن‌ها نزدیک شود اما به فضل الهی و ایستادگی ملت ایران امروز هیمنه این دو بت شکسته شده است.

● باید خلا تئوریک دنیا را پر کنیم

احمدی‌نژاد با اشاره به این‌که "رژیم صهیونیستی و آمریکا از سال گذشته همه توان خود را به کار گرفتند تا مانع از رسیدن پیام ملت ایران به گوش جهانیان شوند" تصریح کرد: گرچه سنگین‌ترین تبلیغات را به راه انداختند اما به فضل الهی و با وجود همه تبلیغاتی که انجام شد در تظاهرات اصلی که در مقابل سازمان ملل متحد برگزار کردند حداکثر جمعیتی که توانستند جمع‌آوری کنند به هزار نفر نمی‌رسید.

وی تاکید کرد: امروز به فضل الهی گوش شنوا برای شنیدن آرمان‌های ملت ایران چندین میلیاردی شده است و آرمان‌های امام(ره) و رهبری عزیز در حال تحقق است.

رییس‌جمهور گفت: دوران امپراطوری آمریکا به پایان رسیده است و باید دست به دست هم بدهیم تا به لحاظ آرمانی و تئوری، خلائی که در دنیا ایجاد می‌شود را پر کنیم و امروز زمان شکوفایی انقلاب و یاران انقلاب است.

● طلب ایران از عراق محفوظ است

کاظم جلالی مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی

در خصوص احتمال خروج منافقین از کشور عراق و پراکنده شدن آنان در برخی کشورهای اروپایی و ایجاد پایگاه های جدید منافقین در دیگر کشورها گفت: جمهوری اسلامی ایران باید در این رابطه به شدت برخورد کند چون این سازمان یک سازمان تروریستی است و خود کشورهای اروپایی و آمریکا منافقین را به عنوان یک سازمان تروریستی پذیرفته اند.

وی تاکید کرد: وزارت امور خارجه و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی باید دقیقا تحرکات منافقین را زیر نظر داشته باشند و اجازه ندهند این افراد زیر پر و بال کشورهای دیگر قرار گیرند.

●استدلال‌های رئیس جمهور گیرایی و جذابیت خاصی داشت

محمداسماعیل کوثری نماینده مجلس و عضو هیات همراه رئیس جمهور در سفر به نیویورک، گفت: در این سفر پنج روزه، از صبح تا نصف شب دیدارهای گسترده‌یی انجام می‌شد و رییس‌جمهور و هیات همراه در این چند روز کار فشرده و سنگینی داشتند که البته بسیار موثر واقع شد.

این عضو هیات رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی اضافه کرد: دیدارها و سخنانی که از سوی رییس‌جمهور در رسانه‌های دنیا و از تریبون سازمان ملل بیان شد، اثرگذاری نظام جمهوری اسلامی در سطح جهان و آمریکا را نشان داد.

کوثری با بیان اینکه رییس جمهور با منطق و استدلال‌هایی که در مباحث خود مطرح می‌کرد، گیرایی و جذابیت خاصی برای مردم آنجا داشت، تصریح کرد: در تمامی سخنرانی‌ها و دیدارهای رییس‌جمهور استقبال گسترده‌ای انجام می‌شد، به طوری که سران مذهب یهود جلسه‌ ویژه‌ای را با حضور رییس جمهور کشورمان برگزار کردند.

این عضو هیات همراه رییس‌جمهور در سفر به نیویورک در عین حال به تجمع‌های منافقین و صهیونیست‌های مستقر در آمریکا در زمان سخنرانی رییس‌جمهور در سازمان ملل اشاره کرد و با بیان این‌که تعداد این تجمع کنندگان کمتر از ۵۰۰ نفر بود، افزود: در مقابل تجمع ناچیز مخالفان، تجمع موافقان نظام جمهوری اسلامی و بیانات رییس‌جمهور بر ضد صهیونیست‌ها و اسراییل بسیار گسترده‌تر بود.

● ایران این قطعنامه را به رسمیت نمی‌شناسد

کاظم جلالی مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در واکنش به تصویب قطعنامه ضد ایرانی ۱۸۳۵ شورای امنیت در خصوص فعالیت‌های هسته‌ای ایران، این قطعنامه را فاقد محتوا دانست و گفت: همان‌طور که برخی رسانه‌ها تعبیر کرده‌اند این قطعنامه بیشتر شبیه یک بیانیه و تاکید بر قطعنامه‌های قبلی شورای امنیت است.

وی گفت: در فضای سیاسی که امروز بر جامعه بین الملل حاکم است، صدور چنین قطعنامه‌ای تنها به عنوان یک پرستیژ سیاسی برای قدرت‌های بزرگ است که به ادامه جنگ روانی و فراموش نشدن پرونده هسته‌ای ایران از منازعات سیاسی کمک می‌کند.

جلالی با تاکید بر این نکته که جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده که قطعنامه‌هایی که دارای بار تحریمی و محدودیت برای کشورمان باشد را به رسمیت نمی‌شناسد، گفت: بردن پرونده به شورای امنیت یک حرکات ظالمانه غیرحقوقی است با فشار قدرت‌های بزرگ است.

● قطعنامه چهارم حاصل جمع نگاه روسیه و آمریکا بود

حشمت الله فلاحت پیشه،‌عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره زمینه ها و پیامدهای صدور قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل علیه برنامه هسته ای کشورمان گفت: صدور قطعنامه جدید بیش از آنکه مختص موضوع ایران باشد، ‌ناظر به رفع مشکل و اختلاف بین قدرتهای بزرگ و اعضای ۱+۵ بود.

وی افزود: آمریکایی ها بر اساس یک موضع حیثیتی می خواستند زنجیره قطعنامه ها علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل همچنان ادامه داشته باشد‌ اما روسها در مقابل می خواستند محتوای قطعنامه ها سنگین تر نشود و تحریم ها از آنچه که هست،‌ شدید تر نشود.

فلاحت پیشه تصریح کرد: جمع این دو رویکرد باعث صدور قطعنامه جدید شد، ‌در این قطعنامه جدید تحریم های جدید وجود ندارد و صرفا تاکیدی بر قطعنامه های قبلی شورای امنیت در مورد ایران شده است.

● موضوع هسته ای ارتباطی با تحولات قفقاز ندارد

حسن قشقاوی سخنگوی وزارت خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی درباره ارتباط تحولات قفقاز با مسئله هسته ای کشورمان تاکید کرد: این دو موضوع کاملا از یکدیگر جدا هستند و ما بارها اعلام کرده ایم که دیپلماسی قفقازی جمهوری اسلامی ایران در چارچوب حساسیتهای منطقه ای پیگیری می شود و این مسئله هیچ ارتباطی با موضوع هسته ای ندارد.

سخنگوی وزارت خارجه طرح ادعاهای مبنی بر بده و بستان ایران با برخی کشورهای غربی در این چارچوب را نیز تایید نکرد و یاد آور شد: موضوع هسته ای ایران پروسه خاص خود را داشته و همانطور که می دانید قطعنامه های صادر شده علیه کشورمان نیز پیش از جریان قفقاز وجود داشته و لذا ارتباط این دو موضوع با یکدیگر صحیح نیست.

قشقاوی مجددا قطعنامه اخیر شورای امنیت را مردود و غیر قانونی خواند و ادامه داد: فعالیت های هسته ای ایران به هیچ وجه تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی نیست که بخواهد در شورای امنیت مطرح شود ضمن آنکه این فعالیتها حق مسلم ما است و مسائل سیاسی هیچ تاثیری را در استیفای حقوق ملت ایران نخواهد داشت.

وی تاکید کرد: نباید فراموش کنیم که بامنافع ملی نمی توان با کسی شرط بندی کرد یا به او امتیاز داد. ما مواضع مستقل خود را در مسائل متفاوت داشته و پیگیری خواهیم کرد.

● اتهامات وزیر خارجه کویت را پیگیری می کنیم

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص اتهامات اخیر وزیر کشور کویت علیه ایران درباره پشتیبانی مالی کشورمان از گروه تروریستی القاعده که در گفتگو با روزنامه عکاظ چاپ عربستان بیان شده بود، گفت: ما در حال بررسی صحت اظهارات این مقام کویتی هستیم و چنانچه سخنان این فرد واقعا درست باشد باعث تعجب خواهد بود.

قشقاوی افزود: پشتوانه انسانی و مالی القاعده برای جهانیان کاملا روشن است و ایران از جمله کشورهایی است که هیچ سنخیت و دلیلی برای حمایت از این گروه تروریستی ندارد.

وی با یاد آوری مواضع کشورمان خطاب به همسایگان عربی ادامه داد: ما همواره به این کشورها توصیه کرده ایم که به روند رو به رشد مناسبات حسنه فی مابین توجه داشته و این مسیر سازنده را که به سود ملتهای منطقه است را پیگیری کنند. در همین چارچوب هم انتظار داریم از اعلام مواضعی که منجر به سو استفاده می شود به هر ترتیب خودداری شود.

● همکاری های جنوب- جنوب تقویت شود

منوچهر متکی وزیر امور خارجه کشورمان که ریاست اجلاس گروه ۱۵ را به عهده دارد با تاکید بر اهمیت برگزاری چنین اجلاس‌هایی برای افزایش همبستگی و گسترش دوستی میان کشورها و دولتها اظهار داشت: بدون تردید رشد و شکوفایی کشورهای عضو گروه در سایه همدلی،‌ همبستگی و به کارگیری متقابل توانائی های اعضا در زمینه‌های مختلف می‌تواند آهنگی سریعتر و شکل بالنده‌تری به خود بگیرد.

وی افزود: در این راستا شناخت توانائی های اعضا و بهره گیری از آن در شکل دهی به روابط مطلوب و رو به رشد، در چارچوب همکاری های جنوب - جنوب نویدبخش توسعه فعالیت های اقتصادی و تامین کننده نیازهای متقابل خواهد بود.

متکی در بخش دیگری از این سخنرانی اظهار داشت: برآورد و ارزیابی فعالیت‌های گروه در سالهای اخیر ما را به این واقعیت رهنمون می‌سازد که گروه ۱۵ علی‌رغم برخورداری از پتانسیل بالا، از ظرفیت های موجود آن به طور کامل استفاده نشده، بدیهی است با استفاده و بکارگیری توانمندی جمعی گروه و پیگیری مستمر، قادر خواهیم بود فعالیت های مطلوب را به پیش برده و راهبرد همکاری جنوب- جنوب را اجرا نمائیم.

● آمریکا و اروپا مظهر نقض حقوق اقلیت‌ها

منوچهر متکی در نشست وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی با انتقاد از پدیده غیر قابل قبول اسلام ستیزی و توهین به مقدسات اسلامی و اعمال تبعیض سیستماتیک علیه مسلمانان در غرب گفت: اظهارات تحریک آمیز و اشاعه مطالب خلاف واقع و کفرآمیز علیه مقدسات مسلمانان از جمله علیه پیامبر عظیم الشان اسلام (ص) و علیه قرآن تلاشی برای مخدوش نمودن این واقعیت که اسلام دین بردباری ، صلح و محبت است.

وی افزود: اسلام ستیزی تهدیدی است که امروز امت اسلامی با آن مواجه می باشد و مقابل با این تهدید، تلاش و هوشیاری بیشتری از سوی همه کشورهای اسلامی و سازمان کنفرانس اسلامی را می طلبد و ما باید همگی تلاش کنیم تا وحدت و همدلی و برادری میان خودرا تقویت نموده و به ریسمان الهی چنگ بزنیم واز تفرقه خودداری کنیم.

وزیر امور خارجه تصریح کرد: امروز آمریکا و اروپا به مظهر نابردباری دینی و نقض حقوق اقلیت‌ها و ملت‌های دیگر تبدیل شده است. آنها باید تا دیر نشده نسبت به تصویب قوانین ملی لازم برای جلوگیری از اهانت به اعتقادات و مقدسات دیگر ملل جهان اقدام نمایند و آن را به عنوان مرز منطقی برای آزادی‌های دیگر معرفی کنند.

● نقشه آینده منطقه بدون اسرائیل ترسیم می شود

رحیم صفوی مشاور مقام معظم رهبری گفت: شمارش معکوس سقوط ژیم صهیونیستی شروع شده است و نقشه منطقه در آینده بدون صهیونیست ترسیم خواهد شد.

وی افزود: اسرائیل ظرفیت نظامی، سیاسی و اقتصادی حمله به ایران را ندارد و اکنون احزاب لیکود، کادلیما و حزب سوم در رژیم صهیونیستی به شدت درگیر هستند و توان مقابله با جبهه جنگ ایران را ندارند.

وی اظهار داشت: رزمندگان حماس هر لحظه که تصمیم بگیرند با حمله موشکی می توانند اسرائیل را نابود کنند و آنان حتی توان مقابله با لبنان را ندارند چه برسد به ایران.

● لفاظی‌های سیاستمداران آمریکا بهانه‌جویی سیاسی است

علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی به رفتار آژانس بین‌المللی اتمی در هفته گذشته و چرخش گروه ۱ + ۵ در پیگیری قطعنامه‌ دیگری علیه ایران اشاره کرد و گفت: این مساله بار دیگر با وضوح بیشتر به همگان نشان داد که مساله‌ هسته‌ای ایران برخلاف لفاظی‌های سیاستمداران آمریکا صرفا نوعی بهانه‌جویی سیاسی است و به هیچ‌وجه ربطی به ماهیت حقوقی آن ندارد.

رییس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: همه بحث‌ها در چند هفته‌ اخیر با مسئولان ایرانی حول و حوش تنظیم زمان‌بندی جدید برای مذاکرات بعدی بوده است که یک باره حرکت نمایشی پیگیری قطعنامه از جانب ۱ + ۵ مطرح شد.

وی با طرح این سوال که شما که کرارا دم از اطمینان‌سازی می‌زدید این عمل سیاسی شما آن هم درست مقارن حضور رییس جمهور محترم ایران در نیویورک آیا جایی برای اطمینان بخشی و اعتمادسازی باقی می‌گذارد، افزود: این گونه رفتار نقش مذاکرات را به نوعی بازی‌گری سبک‌سرانه تقلیل داده است که شاید نیاز باشد درباره‌ ادامه‌ این تفنن سیاسی آنان تصمیم دیگری گرفته شود.

● دخالت شورای امنیت در برنامه هسته‌ای ایران غیرمنصفانه است

در بیانیه نمایندگی دائم کشورمان در نیویورک که همزمان با تصویب قطعنامه در محل شورای امنیت و نیز سازمان ملل در اختیار اعضای سازمان ملل و رسانه‌های گروهی قرار گرفت، آمده است: باعث تاسف است که جامعه جهانی یک بار دیگر شاهد آن است که شورای امنیت در حرکتی عجولانه، غیر قابل قبول و غیر قابل توجیه مبادرت به تصویب قطعنامه‌ای غیر قانونی در خصوص موضوعی می‌کند که تحت هیچ معیار منطقی و حقوقی در حیطه وظایف این شورا نبوده و تهدیدی را متوجه صلح و امنیت‌ بین‌المللی نمی‌کند. دخالت شورای امنیت در رابطه با برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز جمهوری اسلامی ایران و اقدامات این شورا در این خصوص نه تنها غیرمنصفانه و سیاسی است، بلکه کاملاً فاقد هرگونه مبنای حقوقی و منطقی است.

در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: این گونه حرکات غیر قابل توجیه و مسلماً غیر سازنده است چرا که کشورهای بانی این قطعنامه باید تلاش می‌کردند تا به جای اتخاذ اقدامات غیر قانونی و افزودن بر بی اعتمادی ملت ایران، نسبت به جلب اعتماد آنها از طریق همکاری سازنده و تعهدات جمعی بپردازند.

● وضعیت موجود آژانس رضایت بخش نیست

علی‌اصغر سلطانیه در پنجاه و دومین نشست کنفرانس عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: انتظار می رود کشورهای عضو، تحولات مهم کنفرانس عمومی قبلی را بررسی کنند و با مد نظر قرار دادن تحولات علمی، اقتصادی و سیاسی، انتظارات خود و هم‌چنین پیشنهادهای ملموسی را به منظور ارتقای کاربردهای متنوع انرژی هسته‌ای در سراسر جهان اعلام کنند.

وی افزود: وضعیت موجود آژانس رضایت بخش نیست. نباید این واقعیت را از نظر دور داشت که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیم قرن پیش همان گونه که در اساسنامه آن درج شده است با هدفی پیشروانه به وجود آمد و نه برای انجام وظایف عادی و راستی آزمایی. آژانس در برخی موارد با انگیزه‌های سیاسی از سوی تعدادی از کشورهای غربی خصوصاً آمریکا با دخالت در فعالیت‌های دبیرخانه و با تضعیف اقتدار و بی طرفی آن مورد استفاده ابزاری قرار گرفته است.

سلطانیه تصریح کرد: آژانس در طول سال‌های گذشته در برخورد با مسایل هسته‌یی ایران با تبدیل اقدامات داوطلبانه به یک تعهد حقوقی و داخل شدن در حوزه فعالیت‌های نظامی متعارف فراتر از وظایف خود طبق اساسنامه رفت و بر این اساس به بهانه راستی آزمایی و به درخواست تعدادی از اعضای غربی شورای حکام، امنیت ملی را مورد تهدید قرار داده است. جمهوری اسلامی ایران اجازه نخواهد داد این روند ادامه یابد.

● سیاست خارجی عرصه مبادله سخنان تند نیست

حسن روحانی رییس کمیسیون سیاسی، دفاعی مجمع تشخیص مصلحت نظام با انتقاد از بی‌ثباتی در بخش سیاست خارجی کشور گفت: با آمدن دولت نهم اساس این بود که دولت بر اساس شعارهایش می‌خواهد از این پس تهاجمی عمل کند، گفته شد که در ۱۶ سال گذشته منفعلانه عمل کرده‌ا‌ند، اتو کشیده عمل کرده‌اند، اما این دولت می‌خواهد تهاجمی و محکم و قاطع به قدرت‌های دنیا بگوید که کاره‌ای نیستند.

روحانی ادامه داد: اگر انسان، لحنش یک لحن تند باشد، اشکالی ندارد، این سوال را مطرح کرد که اما آیا این کافی است؟ ‌آیا یک سیاست تهاجمی و عزت‌آفرین به این است که ما در برهه‌ای خیلی تند سخن بگوییم و در برهه بعد بیش از حد نرم، گاهی افراط و گاهی تفریط؟ این‌گونه فراز و نشیب نمی‌تواند یک سیاست خارجی با ثبات را به وجود آورد.

وی با بیان این‌که "اصل این است که در سیاست خارجی به هدف برسیم" ادامه داد: یک وقتی وزیر خارجه یکی از کشورهای اروپایی سفرایش را جمع کرده بود و به آنها اعلام کرده بود که چنانچه عملکرد آنها باعث نشود که حجم مبادلات بازرگانی از مقدار مشخصی بیشتر شود، سفارتخانه در کشور مربوطه را تعطیل خواهد کرد. حال آن کشور سیاستش یک سیاست اقتصادی بود. ما هم باید در سیاست خارجی اهدافی را مشخص کنیم. هدف ما چیست؟ آیا هدف ما این است که فقط خیلی تند سخن بگوییم و در مقابل آن‌ها هم دیگران نسبت به ما تندتر حرف بزنند؟

روحانی تصریح کرد: سیاست خارجی عرصه مبادله سخنان تند نیست. شعارهای تند که ما را به جایی نمی‌رساند، چه نتیجه‌ای عاید ما می‌شود؟

● انصراف ایران از نامزدی عضویت در شورای حکام

علی اصغر سلطانیه در گفتگو با شبکه العالم گفت که به علت نامزد شدن سوریه برای عضویت در شورای حکام آژانس، ایران رسما از حق خود در نامزد شدن برای عضویت در این شورا صرف نظر کرده، تا زمینه برای عضویت سوریه در شورای حکام فراهم شود.

وی افزود: این اقدام همچنین به منظور ابراز نوعی همبستگی با گروه خاورمیانه و جنوب آسیا صورت گرفت.

سلطانیه این سخنان را در حاشیه مجمع سالانه آژانس در وین بیان و برخی از کشورهای غربی را به استفاده ابزاری از آژانس برای اعمال فشار و باج خواهی سیاسی متهم کرد.