جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

وقتی همه خوابند


وقتی همه خوابند

وقتی همه خوابند تو بیداری و وقتی همه بیدارند تو عین معتادا چرت می زنی و خمیازه می کشی اصلا یه نیگاه به خودت انداختی دیدی الآن چند وقته زیر چشات چطوری گود افتاده

وقتی همه خوابند تو بیداری و وقتی همه بیدارند تو عین معتادا چرت می زنی و خمیازه می کشی. اصلا یه نیگاه به خودت انداختی؟ دیدی الآن چند وقته زیر چشات چطوری گود افتاده؟ صورتت کاملا حال و هوای یک آدم خسته و کسل رو پیدا کرده! بابا تا کی می خوای حوصله آدمای دور و ورت رو نداشته باشی؟ آره با توام؟ نه، نه با اون بغلی... نمی دونم به هر حال یکی تون هستید دیگه؟ چند وقته معتاد شدی؟ تو این چند وقته چه به حال و روزت آوردی؟ بله به همین تو هست که می گن معتاد... یک معتاد تمام عیار، اون هم از نوع اینترنتیش. هی جیم شوتو اتاقت و چت کن، وب بده، اطلاعات جمع کن، بازی کن، دانلود کن و..... بابا بسه دیگه.

بگو ببینم الآن چند وقته با آدما درست و حسابی حرف نمی زنی؟ چند وقته تا نصف شب بیداری و کرکره چشات رو جلو مانیتور بازگذاشتی؟

مرگ اون نوجوان چینی چند سال پیش رو که پس از ۳ روز استفاده بی وقفه از رایانه اتفاق افتاد یادته؟ یا ماجرای اون پدری که نوزادشو تو وان حموم گذاشت تا وقتی وان پر می شه ایمیل هاشو چک کنه؟ یادته؟هنوز خیلی تابلو نشدی این چند تا چکیده پژوهش و مقاله رو که بنده هم از اینترنت سرچ کردم بخون و این یک ساعت رو حداقل با صفحه جوان همراه باش. قول می دم اگه رعایت کنی خودم ترکت بدم.

هنگامی که یک معتاد اینترنت، سرانجام نیمه شب دست از رایانه می کشه و اونو خاموش می کنه مشکلات زندگیش هجوم میارن و با سیاه شدن مانیتور، تنهایی و افسردگی در اون بیشتر هویدا میشه. در این لحظه است که شخص معتاد به اینترنت درست مثل معتادهای الکلی و مخدری برای رهایی از مشکلاتی که جلوی راهش قرار دارند دوباره سراغ اینترنت رو می گیره و ترجیح میده به زندگی اینترنتی خودش ادامه بده.

مچ دستتون که درد نمی گیره؟ بله این سوال ما هم از اون سوالای مچ گیری بود که می خواست معتاد بودن شما رو ثابت کنه.

مچ دست اغلب معتادان اینترنتی درد می کنه و در خیلی از مواقع هم اصلا خواب و خوراک و شام و ناهار خودشون رو فراموش می کنند. دروغگویی و فراموش کردن قرارهای ملاقات با دوستان و آشنایان، توجه نکردن به گفت و گوهای دوستانه، رویاپردازی و درمواردی هم توجه نکردن به وضع ظاهری از نشانه های دیگه فرد اینترنتی است که البته خودشون خیلی خوب بلدند انکارش کنند.

اصلا از کجا معلوم که شما هم جزو اون ۵ یا ۱۰ درصد استفاده کنندگان اعتیاد دار اینترنت نباشید و به زور دارید کتمانش می کنید؟ فردی که بیش از ۱۹ ساعت در هفته از اینترنت استفاده می کنه معتاد به اینترنته.

نتایج مطالعات دکتر دیویس، پژوهشگر دانشگاه یورک روی گروهی از دانشجوهاش نشون می ده علت اعتیاد به اینترنت در بسیاری از اون ها دستیابی به راهی برای سرکوب کردن اضطراب ها و تنش هاست. درسته که اعتیاد به اینترنت پدیده بسیار جدید و حالا به قول ها اعتیاد با کلاسیه و خیلی ها هم راه های دسترسی به این اعتیاد رو هنوز ندارند. اما براساس نتایج تحقیقات دانشگاه پیتسبورگ اون دسته از جوون ها یا در هر صورت کاربرانی که به اتاق های چت، گفت و گو، بازدید از سایت ها و ایمیل و خرید وابسته شدند علایم بالینی شون شبیه همین معتادای الکلی و مواد مخدری است که خیلی ها از اسمشون هم رنج می برند.خب حق هم دارید شما... یا هم اونا باید هم که این گفته های ما رو انکار کنن. چون از مهم ترین ویژگی معتادای اینترنتی هم مثل همه معتادای دیگه قبول نکردن واقعیت وابستگی روحی به اینترنته!

معتادان اینترنتی برای این که به دیگران ثابت کنند که معتاد نیستند تلاش زیادی انجام می دن تا اتلاف ساعت های متمادی از عمر خودشون رو که در مقابل رایانه کاملا عادی جلوه می کنه رو توجیه کنند.شاید به خاطر همین همیشه براتون از دانلودها و عکس ها و سایت هایی میگن تا راه گریزی رو پیدا کنند.خب بله ما هم قبول داریم استفاده از اینترنت در دریافت اطلاعات جدید خیلی سودمنده.

به قول یک روانشناس، مردان و زنان و همه کودکان سراسر دنیا می توانند به ارتباطات اینترنتی، بازی های اینترنتی و... معتاد بشن و معمولا افرادی که از ضعف شدید روابط اجتماعی رنج می برند کسانی هستند که فکر می کنند اینترنت و ارتباطات اینترنتی تنها دوست اون هاست و این محیط مجازی رو تنها جایی می دونند که در اون احساس خوبی نسبت به خود و جهان اطرافشون دارن، بدون این که چهره خودشون رو برملا کنند روابط گسترده ای رو برقرار و خیلی از احساسات شونو بروز می دن.

حالا خودمونیم ولی در درجه اول وقتی یک نفر در محیط خونه معتاد به استفاده از اینترنت می شه فرصت سر و کله زدن با اعضای خانواده و تعامل با اون ها براش کمتر پیش میاد و همین چرخه معیوب باعث میشه که فرد هر روز بیشتر از گذشته از نظر عاطفی و روانی از دنیای اطرافش فاصله بگیره و خلاء عاطفی خودش رو در اینترنت و با حضور اشخاص دیگه ای پر می کنه.

● وداع با اخلاق

البته این که می گن پدر و مادر باید دسترسی به اینترنت بچه هاشون رو کنترل کنند اتفاقا خیلی هم خوبه.

حتی اگه کودکان به طور مفرط به اینترنت وصل نشن یک جست و جوی ساده هم ناخودآگاه می تونه پایگاه های غیراخلاقی رو در دسترس قرار بده یا عکس هایی رو نشون بده که نباید بده.

البته با وجود خیلی از نرم افزارهایی که از طریق بعضی بچه شیطونا در سیستم نصب میشه برنامه هایی هم وجود داره که مادر و پدرها می تونند به طور نامحسوس تمام فعالیت های انجام شده روی رایانه رو ثبت کنند و اطلاعاتی نظیر این که چه پایگاه هایی مورد بازدید قرار گرفته یا چه گفت و گوهایی انجام شده رو نمایش بده.

خب درسته این نوع تجسس والدین شبیه به اینه که یه دوربین مخفی به فرزندشون نصب کرده باشن و حتی خاطرات روزانشو هم وارسی کنند، ما هم با این شیوه مخالفیم ولی خیلی ها موافقند.

● علایم آنلاین بودن

▪ فرد معتاد به اینترنت در حین آنلاین بودن زمان رو از دست می ده.

▪ ساعات ضروری خواب خودش را صرف آنلاین بودن می کنه.

▪ موقعی که زمان آنلاین بودن قطع بشه یا کارت اینترنت به اتمام برسه عصبی می شه.

وقتی به فرد معتاد اجازه دسترسی به اینترنت داده نشه کج خلقی می کنه زمانی رو که باید برای تکالیف درسی خودش درنظر بگیره صرف آنلاین بودن می کنه بیشتر ترجیح می ده آنلاین باشه تا این که به جمع دوستان و خانواده بپیونده.

از محدودیت زمانی که برای استفاده از اینترنت براش تعیین شده سرپیچی می کنه. به دیگران و به خصوص پدر و مادر درخصوص این که چه میزان آنلاین بوده دروغ می گه.

روابط جدید پنهانی و آشکار با کسانی که با اون آنلاین هستند تشکیل می ده.خسته تر و کج خلق تر از زمانی میشه که اینترنت جزئی از زندگیش نبوده.

به دلیل اعتیادش به اینترنت خیلی از فعالیت هایی که قبلا براش لذت بخش بوده رو از دست می ده.

● راه های ترک اعتیاد اینترنتی:

قدم اول برای کسانی که بدون کمک روان پزشکان و روان درمانگران خودشون به کم کردن ساعت استفاده از اینترنت راضی شدند اینه که اول قول و قرارهای شخصی رو کم و برای مدت زمان استفاده از هر کار اینترنتی زمان تعیین شده ای در نظر بگیرند، قدم بعدی یافتن جایگزین مناسب مثل مطالعه و ورزش و با دوستان بودن و پیوستن به فعالیت های خانوادگی است و قدم سوم هم اینه که بدونند مقابله با مشکلاتی مانند خاطرات بد گذشته جدایی، بیکاری، تنهایی و... با روی آوردن به اینترنت و چت روم از بین نمی ره و باید خودشون با یک اراده قوی از همین الآن برنامه ریزی کنند.

حسینی نژاد