دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

انقلاب و بصیرت نخبگان


انقلاب و بصیرت نخبگان

نقش بی بدیل نخبگان در هدایت مردم

شکل گیری انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره)، زمانی به وقوع پیوست که نخبگان به وظیفه خود یعنی آگاهی دادن به مردم عمل کردند.مردم در کنار حضرت امام (ره) با همراهی نیروهای اصلی انقلاب، جنبش اسلامی که در سال۴۲ به وجود آمد را در۲۲ بهمن۵۷ به سرانجام رساندند.این اتفاق در حالی شکل گرفت که نخبگان نقش اصلی را ایفا کردند. در آن دوران به خاطر ضعف در انعکاس خبر، افکار عمومی به وسیله برخی خواص اقناع می شدند و مردم به دلیل آنکه رسانه ها اغلب در اختیار حکومت پهلوی بود، اطلاعات واقعی را در مورد نهضت از برخی نخبگان دریافت می کردند.در شرایطی که رسانه های جمعی نقش حقیقی خود را ایفا نمی کردند در مساجد و مراکز فرهنگی، مردم از فضای نفاق توسط خواص آگاه می شدند.

هدایت افکار عمومی در تمام دوران های انقلاب خصوصا زمان فتنه وظیفه نخبگان متعهد به نظام بوده است که آنها تا حدودی به وظیفه خود عمل کردند. خواص همان طور که در دوران مبارزه برای پیروزی انقلاب که در کنار رهبری انقلاب یعنی حضرت امام(ره) بودند در شرایط حاضر باید با حفظ جایگاه خود منویات رهبری را اجرا کنند..نقش خواص در حوادث قبل از انقلاب زمانی شاخص می شود که حضرت امام(ره) در نجف در تبعید به سر می بردند و برخی خواص با آگاهی دادن به مردم راه را برای پیروزی انقلاب باز می کردند.

نخبگان در سال های مبارزه انقلاب وظیفه پیام رسانی رهبری انقلاب به مردم و ایجاد یک جبهه متحد از نیروهای پیرو امام برای مبارزه اصولی علیه دنیای استکبار را داشتند.نقش نخبگان در طول تاریخ انقلاب غیرقابل انکار بود اما اصولا مردودی این افراد می توانست موجب ضربه زدن به مبارزه با رژیم پهلوی شود که خوشبختانه در دوران پیروزی انقلاب به علت شخصیت حضرت امام(ره) این اتفاق ناگوار رخ نداد.همراهی و هماهنگی خواص با راهبرد های ترسیم شده توسط حضرت امام (ره) موجب شد تا این افراد در شرایط ویژه آن زمان، پیام امام خمینی(ره) را به آحاد ملت برای پیشبرد انقلاب اسلامی برسانند.مراجع عالیقدر شهید مظلوم بهشتی و مطهری، مقام معظم رهبری یار و یاور امام(ره) در راه پیروزی انقلاب بودند و پس از ایجاد حکومت اسلامی همین خواص با تشکیل حزب جمهوری اسلامی، جامعه روحانیت مبارز از هیچ کوشش در راه تداوم انقلاب اسلامی دریغ نکردند.خواص در سنگرهای مدیریت، جهاد و دفاع مقدس اهداف انقلاب را پیش بردند و بسیاری از آنها به درجه رفیع شهادت نایل شدند.

خواص با بصیرت پس از ارتحال حضرت امام(ره)، به رهبری حضرت آیت الله خامنه ای در سنگرهای مختلف مدیریتی هماهنگی خودشان را با مقام عظمای ولایت حفظ کردند.اما تعدادی از خواص در امتحان های مختلف در زمان حضرت امام(ره) و بعد از ارتحال ایشان به دلیل عدم بصیرت مردود شدند.

عدم همراهی تعدادی از خواص در فتنه اخیر با مقام معظم رهبری موجب شد مردم حماسه عظیم و ماندگار نهم دی که نقطه عطف در تاریخ انقلاب است شکل دهند و به این شخصیت های منفعت طلب نشان دهند که در راه استمرار نظام جمهوری اسلامی فقط از محور وحدت تبعیت می کنند. نگاه دقیق خواص در وضعیت فعلی جامعه و عدم سکوت آنان و تحلیل دقیق آنها می تواند فضای غبارآلود فتنه را خنثی سازد.خواص باید برای حفظ نظام بیشترین تلاش را کنند. نخبگان در راس نظام با تجربه۳۱ ساله باید مواظب خطاها و تاثیر هوای نفسانی بر خود باشند؛ چرا که همیشه مردم به دنبال آنها هستند و لغزش آنها موجب تهدید علیه نظام می شود. نقش خواص در ایران در۳۱ سال گذشته زمانی جلوه پیدا می کند که خواص حول محور ولایت فقیه قرار گیرند.

در شرایط فعلی حداقل انتظار از خواصی که خود را مدافع حق و پیرو ولایت دانسته و در صحبت های خود از نام رهبری استفاده می کنند این است که همانند رهبر انقلاب نسبت به مسائل اخیر موضع شفاف و روشنی داشته باشند. برخی از خواص نباید با انگیزه حفظ برخی از منتقدان و معارضان با نظام و جمعیتی که به آنها رای داده اند از حق گویی و بیان شفاف مطالب اجتناب کنند. خواص باید بدانند جایگاه و محبوبیتی را که در درون نظام به دست آورده اند به دلیل حمایت از رهبری و پایبندی به نظام بوده است.در رخداد های چند ماه اخیر از خواص انتظار می ر فت که مواضع خود را صریح و شفاف در مقابل معاندین با نظام بیان کنند.افرادی که خود را مدافع نظام و رهبری می دانند نباید با مواضع دو پهلو هم نام رهبری و نظام را با خود یدک بکشند و هم دل مخالفان نظام را خوشحال کنند.

از خواص انتظار می رود که دارای تحلیل روشن و آینده نگری باشند. زمانی که عده ای به نظام لطمه زده و دشمنان کشور را شاد کردند، خواص باید منافع کشور، نظام و مردم را بهتر و سریع تر از دیگران شناخته و همسو با رهبری حرکت کنند.عده ای در حالی نام خواص به آنها داده شده که در زمان های حساس تیزبینی و هوشیاری خواص را ندارند. افراد دیگری که به عنوان خواص مطرح می شوند، باید در بیان مواضع، تبیین مسائل و شفاف سازی فضا، خود را همسو، همراه و پیرو رهبر انقلاب بدانند.خواصی که دیدگاه های متفاوت از رهبر انقلاب داشته و دیدگاه های دوپهلو در زندگی سیاسی خود دارند به تدریج از دل و ذهن مردم بیرون رفته و جایگاهی در میان مردم ولایی کشور ندارند.

تحلیل های مقام معظم رهبری به خواص مردود این کمک را می کند تا با پافشاری بر روی اصول اصلی نظام، اختلاف سلیقه ها را کنار گذاشته و به شکل دموکراتیک مسائل را حل کنند. جریانات غافل در فضای غبارآلود فتنه دچار غفلت شدند و سیاه نمایی و غفلت آنها موجب شکل گیری یک جبهه وهن بر علیه نظام اسلامی شد.زمانی که رهبر انقلاب نقش خواص را برای دفع فتنه و خنثی کردن فضای غبارآلود مهم ارزیابی کردند، نخبگان باید با گوش فرا دادن به این فرامین، مسائل را روشن می کردند.

مردم با حفظ اختلافات جزئی در اصول انقلاب دچار اشتباه نمی شوند که این نشان دهنده بلوغ سیاسی توده جامعه است.جایگاه خواص همیشه در طول دوران تاریخ حساس بوده است و وفاداری و تبعیت آنها از رهبری برای مردم همیشه به عنوان یک راهبرد بوده است.خواصی که موضع گیری شفاف نداشته باشند دیگر خواص نیستند؛ چرا که لازمه خواص بودن شفاف گویی و پرهیز از مواضع دوپهلو است. انتظار مردم از شخصیت های برجسته علمی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی که مورد اعتماد جامعه هستند حرکت ها و جهت گیری های شفاف از سوی آنها می باشد. برای اینکه جامعه دچار سردرگمی نشود باید خواص مواضع صریحی داشته باشند چرا که اگر غیر از این باشد نشانگر این است که حرکت خواص در راستای حرکت مردم نیست. ممکن است برخی از موضع گیری های خواص موجب حذف آنها از دید مردم شود و یا اینکه موجب ادامه خدمتگزاری آنها باشد، در هر دو صورت باید برای خواص قابل پذیرش باشد؛ چراکه نمی توان همیشه برنده بازی بود.

تداوم ابهام در بصیرت دهی به مردم و دو پهلو حرف زدن خواص آنها را از چشم مردم می اندازد. نفوذ شیاطین موجب ابهام و غبارآلود کردن جامعه می شود و فتنه گران از آن سوءاستفاده کرده و موجب تقویت دشمن خواهد شد.

حرکت چهره های شاخص در مسیر انقلاب موجب شد تا افکار عمومی از آنها تبعیت کنند که این شاخص در حال حاضر با حضور چهره های نخبه در طیف انقلابی می تواند مردم را به راه واقعی انقلاب بکشاند.مقام معظم رهبری به خواص توصیه کردند که همیشه نقش جلوداری و خط شکنی خود را حفظ کنند و در دوران فتنه با روشنگری جامعه را از اخبار و اطلاعات درست آگاه سازند.ملت ایران نشان داد که در فتنه اخیر به دنبال حقیقت بوده است که در تبیین واقعیت ها نقش برخی خواص جلوه گر بود.

اگر خواص و مسئولان در راستای خون شهدا حرکت نکرده و نسبت به رفتار گذشته خود تجدیدنظر نکنند مردم در برخورد با آنها تجدیدنظر خواهند کرد.مردم بسیار دقیق و با بصیرت بوده و اقشار مختلف جامعه در مسائل سیاسی و حکومتی آگاهی دارند از این رو نمی توان ذهن مردم را مخدوش کرد. بصیرت دهی و روشنگری جزء تاکیدات رهبری بوده و راهکاری است که مثل یک نورافکن، تاریکی های فتنه گران را روشن کرده و راه را بر روی آنها می بندد.

عباس خسروانی