یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

تعیین مقدار استرول ها در روغن دانه کدو


تعیین مقدار استرول ها در روغن دانه کدو

کدو یکی از گیاهان دارویی معروف دنیا با نام علمی Cucurbita pepo از خانواده کوکوربیتاسه است که دانه های آن به عنوان ضدکرم و مدر مصرف سنتی داشته و دارد

● مقدمه:

کدو یکی از گیاهان دارویی معروف دنیا با نام علمی Cucurbita pepo از خانواده کوکوربیتاسه است که دانه های آن به عنوان ضدکرم و مدر مصرف سنتی داشته و دارد. از دانه های این گیاه برای درمان علامتی هیپرتروفی خوش خیم پروستات استفاده می شود که اثر آن را مربوط به استروییدهای دانه آن دانسته اند.

● هدف:

این پژوهش به منظور شناسایی و تعیین مقدار استرول های گیاه کاشته شده در ایران و مقایسه آن با نمونه تجاری روغن (از کشور مجارستان) انجام شد.

● روش بررسی:

روغن دانه ها با اسباب سوکسله و با متیلن کلراید استخراج گردید. کپسول نرم روغن کدو با نام تجاری پپونن از کشور مجارستان تهیه شد. عمل مشتق سازی استرول های استاندارد و روغن های گیاهی مذکور با استفاده از هگزا متیل دی سیلازان (HMDS) و تری متیل کلروسیلان (TMCS) انجام شد و نمونه هایی از هر یک به GC/MS تزریق گردید.

● نتایج و بحث:

نتیجه به دست آمده از آنالیز روغن دانه کدوی نمونه مجاری، سه استرول کامپسترول، استیگماسترول و آوانسترول را نشان می دهد. آنالیز کمی این سه ماده در مقایسه با نمونه های استاندارد به ترتیب ۸۲/۰، ۷۸/۰ و ۸۴/۰ میلی گرم استرول در گرم روغن محاسبه شدند. نتایج به دست آمده در مورد روغن تخم کدوی نمونه ایرانی تقریبا مشابه نمونه مجاری بوده و استیگماسترول و کامپسترول در این نمونه مشاهده گردید (به ترتیب ۶۷/۰ و ۳۸/۰ میلی گرم در گرم روغن)، ولی آوانسترول در این نمونه دیده نشد.

عنوان فایل
تعیین مقدار استرول ها در روغن دانه کدو application/octet-stream
taeine meghdare -7.pdf
688 KB
دانلود

پرویز احمدی اول

فراز مجاب

سعید نوجوان