دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

گنجینه شعر ایران, متولی می خواهد


گنجینه شعر ایران, متولی می خواهد

شعر, هنری است که ایرانیان به آن می نازند هنری که بیش از هزار سال قدمت دارد و چهره های جهانی بسیاری را معرفی کرده است

شعر، هنری است که ایرانیان به آن می‌نازند. هنری که بیش از هزار سال قدمت دارد و چهره‌های جهانی بسیاری را معرفی کرده است.

هنوز هم بسیاری از مردمان جهان، ایران را با شاعرانی چون فردوسی، حافظ، سعدی، خیام، عطار، مولانا، نظامی، رودکی و جامی می شناسند. با وجود این، همین شهرت جهانی شعر کلاسیک ایران باعث شده است که شاید مردمان دیگر کشورها از جریان شعر معاصر کشورمان کمتر باخبر باشند. به عبارت دیگر شهرت شعر کلاسیک فارسی چنان در آفاق و انفس پیچیده است که خود به آفتی برای عدم شناخت شعر معاصر تبدیل شده است.

البته باید در نظر گرفت که بی خبری کشورهای مختلف جهان از شعر فارسی، تنها به کم توجهی در معرفی جریان شعر امروز ایران معطوف نیست، بلکه شعر امروز ایران در داخل کشور نیز درگیر چالش ها و مشکلات بروکراتیک بسیاری است. هنوز که هنوز است، در داخل کشور معلوم نیست متولی اصلی شعر کشور چه کسی است؟ کدام ارگان و نهاد باید این شعر را حمایت کند و کدام دفتر باید برای برگزاری جشنواره های شعری با موضوعات و به مناسبت های مختلف اقدام کند.

اگر بخواهیم روند تصدیگری شعر در یک دهه اخیر را بررسی کنیم باید بگوییم که شعر حدود هشت سال پیش در معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ساماندهی می شد. البته همواره بخش ترانه جدای از شعر بوده است. شاخه ترانه به سبب پیوندش با موسیقی در دفتر موسیقی که زیرمجموعه معاونت هنری است، قرار می گیرد. از همان دوران مشفق کاشانی، شاعر پیشکسوت، مسئولیت دفتر موسیقی را که در معاونت هنری است، به عهده دارد. این شورا که در آن افرادی چون حسین اسرافیلی و محمدعلی بهمنی نیز حضور دارند، ترانه های رسیده به وزارت ارشاد را بررسی می کنند. گرچه این نهاد نیز در برهه های مختلف طی سال های اخیر، گهگاه دچار چالش هایی چون انتقاد خود اعضا یا استعفای اعضا شده است، اما همچنان به فعالیتش ادامه می دهد. اخیرا نیز اعلام شده که قرار است این شورا بانک اطلاعات ترانه کشور را راه اندازی کند تا در آن ضمن حفظ حق و حقوق ترانه سرایان، خوانندگان و نیز تولیدکنندگان آلبوم های موسیقی بتوانند از ترانه های پیشنهادی شورای شعر و ترانه استفاده کنند.

اما شعر نسبت به ترانه سرنوشتی به مراتب پرافت و خیزتر در وزارت ارشاد داشته است. در زمان محمدحسین صفارهرندی که وزیر ارشاد دولت نهم بود، شعر و فعالیت های مربوط به آن زیر نظر معاونت فرهنگی بود. در آن دوره محسن پرویز تصدیگری معاونت فرهنگی را به عهده داشت؛ اما باید اضافه کرد که این معاونت هنری وزارت ارشاد بود که جشنواره شعر فجر را بنیان نهاد. بعد از آن که نخستین دوره جشنواره شعر فجر به دبیری علیرضا قزوه برگزار شد، تصمیم گرفته شد که تصدیگری جشنواره شعر فجر نیز به معاونت فرهنگی منتقل شود. بنابراین محسن پرویز به عنوان معاون فرهنگی طی چند سال برگزاری جشنواره شعر فجر را پیگیری کرد. شعر فجر که برای رقابت با دیگر جشنواره های هنری فجر کلید خورده بود، هر سال در ایام دهه فجر برگزار می شد.

اعضای شورای سیاست گذاری جشنواره که از شاعران سرشناس شعر انقلاب بودند، در هر سال یک دبیر، یک دبیر علمی و یک دبیر اجرایی برای جشنواره مشخص می کردند و هر سال این جشنواره در شهرهای مختلف کشور برگزار می شد. در همان دوران هم انتقادهای زیادی متوجه جشنواره شعر فجر بود؛ انتقادهایی مانند این که چرا آنقدر شورای سیاست گذاری جشنواره این قدر دیر برای تعیین دبیر تشکیل جلسه می دهد​ یا چرا این جشنواره دبیرخانه دائم ندارد​ یا چرا روند مشخصی در تعیین میزبان مراسم افتتاحیه وجود ندارد. با همه این انتقادها جشنواره شعر فجر که جشنواره ای نوپا بود، برگزار می شد.

یکی از مهم ترین انتقادها به جشنواره شعر فجر، اطلاق عنوان بین المللی به آن بود. در ابتدا بخش بین الملل این جشنواره تنها به دعوت از چند شاعر فارسی زبان از کشورهایی مثل افغانستان و تاجیکستان بسنده می کرد. همین موضوع باعث شد تا خیلی ها انتقاد کنند که این چه جشنواره ای است که عنوان بین المللی را یدک می کشد؟ در نهایت معاونت فرهنگی تصمیم گرفت جشنواره دیگری با عنوان شاعران ایران و جهان راه اندازی کند تا در آن شاعران کشورهای مختلف جهان با زبان های مختلف را دعوت کند تا حضور این شاعران در ایران و معرفی شعر روز ایران به جهان، این امیدواری پیش بیاید تا شاید شعر ایران ترجمه و به دیگر کشورها صادر شود. اما این جشنواره نیز نتوانست استمرار داشته باشد و تنها دو دوره، آن هم به صورت فاصله دار برگزار شد.

افتتاحیه همایش شاعران ایران و جهان یک اتفاق مهم در پی داشت. در آن مراسم سیدعباس سجادی، شاعر و مجری مراسم از رئیس جمهور وقت، محمود احمدی نژاد خواست تا به شعر، این هنر دیرینه ایران توجه بیشتری شود و یک نهاد مشخص تصدیگری شعر را به عهده بگیرد. رئیس جمهور نیز فورا اجابت کرد و دستور داد شعر تا حد قائم مقامی وزیر ارشاد ارتقا یابد. بعدها این دستور فوری، ناکارآمدی خود را نشان داد، چرا که از یک سو برگزاری همه امور مربوط به شعر از تصدیگری معاونت فرهنگی وزارت ارشاد خارج شد و از سوی دیگر باعث موازی کاری در برخی فعالیت های معاونت فرهنگی و قائم مقامی شعر شد​ و از همه مهم تر این که کسی به عنوان قائم مقام شعری وزیر انتخاب شد که بیشتر یک مدیر بود تا یک شاعر یا کارشناس و منتقد شعر. مجموع این اتفاقات سبب شد جشنواره های شعری وزارت ارشاد مانند جشنواره شعر فجر دیگر به سیاق قبل برگزار نشود و بیشتر حالتی به خود گرفت که انگار پر کردن سالن در مراسم اختتامیه جشنواره باید باعث رونق جشنواره می شد.

در شرایطی که جشنواره شعر فجر به این روز افتاده بود، از آن طرف همایش شاعران ایران و جهان نیز به محاق تعطیلی رفته بود، سال گذشته اتفاق دیگری رخ داد. طی حکمی از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دهم، صاحب دیگری برای شعر پیدا شد. براساس این حکم قادر طراوت پور شاعر به عنوان مسئول دفتر شعر و ادب وزارت ارشاد معرفی شد. این حکم به منزله پایان کار یحیی طالبیان در سمت قائم مقامی شعر بود. شعر به روندی مبهم در وزارت ارشاد گرفتار آمده بود. کسی نمی دانست سرانجام متصدی شعر کیست و چه کسی باید جشنواره شعر فجر را برگزار کند. گرچه حکم طراوت پور در تیر​۹۱ صادر شد، اما جشنواره شعر فجر سال ۹۱ را عملا رضا حمیدی، مشاور وزیر و دبیر جشنواره برگزار کرد تا ثابت شود مسئول دفتر شعر و ادب یک عنوان تشریفاتی است.

حال دولت یازدهم روی کار آمده است. وزیر ارشاد تغییر کرده و بسیاری از علاقه مندان مایلند بدانند سرانجام بعد از این همه اسباب کشی، شعر باید در کدام خانه مستقر شود. هنری که باعث فخر ایرانیان در جهان است، به روزی افتاده که در داخل کشور دست به دست می شود. به جای آن که یک نهاد مشخص متولی امر شعر شود و کار را دست بگیرد و با برنامه های درازمدت برای اعتلای شعر بکوشد، هنوز صاحب این شعر مشخص نیست.

محمود اکرامی فر، روزنامه نگار، شاعر و دبیر دومین دوره جشنواره شعر فجر به خبرنگار ما می گوید: شعر در وزارت ارشاد به جای این که تخصصی شود، اختصاصی شده و شعر در این وزارتخانه تنها به برگزاری چند جشنواره محدود شده است.

او ادامه می دهد: سه نهاد در حوزه شعر انقلاب فعالیت می کنند؛ حوزه هنری، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس. از این سه نهاد، اکنون دو نهاد وزارت ارشاد و بنیاد حفظ آثار تنها در حد برگزاری جشنواره فعالیت می کنند. حوزه هنری هم برای شعر دفتر خودش و اعضایش کار می کند.

اکرامی فر می گوید: عملا شعر کشور متولی خاص و دلسوخته ای ندارد که در جهت اعتلای شعر حرکت کند. همه نهادها و سازمان هایی که در زمینه شعر فعالیت می کنند هم برای اهداف خودشان کار می کنند. در صورتی که نهادهای متولی شعر باید در طول سال فعال باشند و فعالیت خودشان را در جشنواره ها شرکت دهند، نه این که گل های خودروی زیبای شعر را درو و در جشنواره ها به اسم خود ثبت کنند. نهادها در طول سال هیچ خدماتی برای تولید و نشر و ارائه شعر ارائه نمی دهند و فقط جشنواره برگزار می کنند و همه چیز را به اسم خود ثبت می کنند و این به صلاح شعر، ​​شاعر و نهادهای ذی ربط نیست.

حمیدرضا شکارسری، شاعر و منتقد نیز معتقد است: شعر ما همواره بدون متولی بوده و شاید درستش هم همین باشد. شاید اگر شعر دارای متولی و پدرخوانده باشد، درست نباشد. چون هنر همیشه حامی داشته و معمولا همیشه حامیان از هنرمندان انتظار داشته اند. بنابراین در مورد این که گمان می شود اکنون شعر کشور متولی لازم دارد، من اساسا معتقدم وجود متولی لازم نیست و نباید متولی ای برای شعر در نظر گرفت.

او می افزاید: البته حمایت از شاعران بحث دیگری است که نامش تولی گری نیست. نگاه حمایتی از هنرمندان و شاعران ناشی از وظیفه مندی دولت است؛ اما دولت در شعر و هنر نباید متولی باشد. اگر دولت بپذیرد که تنها حمایت کند و دست از هدایت بردارد، بسیار نیکوست، اما متاسفانه این یک رویای دور است و حمایت بدون هدایت عملا نشدنی به نظر می رسد.

سجاد روشنی