چهارشنبه, ۹ خرداد, ۱۴۰۳ / 29 May, 2024
مجله ویستا

روغن‌های ترانس در شیرینی‌پزی محدود می‌شود


نزدیک به سه سال پیش، اسیدهای چرب ترانس تقریبا در تمام مواد غذایی صنعتی وجود داشت. تحقیقات اروپایی نشان داده است طی سه سال اخیر مصرف این نوع چربی که برای سلامت انسان بسیار مضر …

نزدیک به سه سال پیش، اسیدهای چرب ترانس تقریبا در تمام مواد غذایی صنعتی وجود داشت. تحقیقات اروپایی نشان داده است طی سه سال اخیر مصرف این نوع چربی که برای سلامت انسان بسیار مضر است، در کشور فرانسه و اکثر همسایه‌های اروپایی آن متوقف شده و تقریبا تمامی شیرینی‌هایی که در سوپرمارکت‌های این کشورها به فروش می‌رسند عاری از روغن‌های چرب ترانس هستند.

روغن‌های چرب ترانس در واقع روغن‌های مایع (کلزا، سویا) هستند که در پی هیدروژناسیون- روندی شیمیایی که سبب اصلاح ساختار مولکولی می‌شود- جامد می‌شود. در اواخر سال‌های دهه ۱۹۹۰ محققان نشان دادند که مصرف این روغن‌ها سبب افزایش کلسترول خون شده و مصرف روزانه ۵ گرم از آنها می‌تواند احتمال ابتلا به بیماری‌های عروقی را ۲۵ درصد افزایش دهد. در واقع تنها فایده آنها سود تجاری آنهاست زیرا سبب افزایش مدت نگهداری مواد غذایی شده و بافتی نرم و سبک به آنها می‌‌دهد و هیچ نوع ارزش تغذیه‌ای ندارند.

در اروپای غربی تحت فشارهای گوناگون، صنایع غذایی به تدریج مصرف آنها را کنار گذاشتند اما هنوز استفاده از اسیدهای چرب ترانس در ساخت بیسکوییت و شیرینی‌هایی که در اروپای شرقی و به ویژه لهستان و مجارستان به فروش می‌رسد،‌ادامه دارد. طبق تحقیقات پژوهشگران دانمارکی دانشگاه کپنهاگ، بیسکوییت‌های مارک carre four که در فرانسه فروخته می‌شوند تنها ۸/۰ درصد اسید چرب ترانس دارند، در حالی که همان بیسکوییت‌ها با همان مارک در لهستان فروخته می‌شوند و ۳/۱۴ درصد اسید چرب ترانس دارند. این به آن معنی است که فشار انجمن‌ها و تحقیقات آنها در غرب موثر و در شرق بی‌تاثیر بوده است. آمار آژانس فرانسوی امنیت و بهداشت مواد غذایی نشان می‌دهد مقایسه اروپای شرقی و غربی از نظر میزان اسیدهای چرب ترانس در صنایع شیرینی‌پزی آنها در سال گذشته نیز همین‌طور بوده و هیچ تلاشی برای کاهش مصرف اسید چرب ترانس در موادغذایی در این منطقه نشده است.

سال‌هاست که محققان دانمارکی مبارزه‌ای را علیه مصرف اسیدهای چرب ترانس در صنایع غذایی و شیرینی‌پزی آغاز کرده و سعی کرده‌اند اعتراض خود را به کشورهای هم‌جوار نیز برسانند. در سال ۲۰۰۳ اعتراض آنها سبب ممنوعیت مصرف اسیدهای چرب ترانس در دانمارک شد. محققان می‌گویند حذف اسیدهای چرب ترانس به هیچ صنعتی آسیبی وارد نمی‌کند و تنها کافی است صنایع غذایی با حذف آن برای تضمین سلامت مردم کمی دما را کم کرده و با زمان طولانی‌تری مواد غذایی را بپزند. نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که اتحادیه اروپا نیز روزی مثل دولت دانمارک، مصرف اسیدهای چرب ترانس را ممنوع اعلام کند.