چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

نشانه اهل ایمان


نشانه اهل ایمان

خداوند متعال در آیات خود یکی از نشانه‌های اهل ایمان را احسان و نیکی در بذل اموال اعلام کرده و در کنار ایمان به غیب و اقامه نماز، می‌فرماید: «پارسایان هدایت یافته، غیب را باور کرده و نماز را به پا می‌دارند و از نعمتهایی که برایشان ارزانی داشته ایم، در راه خدا احسان و انفاق می‌کنند.»(بقره/۳) علامه طباطبایی در تفسیر آیه «ان ا... یأمر بِالعدل والاحسان» می‌نویسد: «احسان، خیر و نیکی رساندن به دیگری است، بدون اینکه عوض آن را از طرف مقابل توقع داشته باشد.

خداوند متعال در آیات خود یکی از نشانه‌های اهل ایمان را احسان و نیکی در بذل اموال اعلام کرده و در کنار ایمان به غیب و اقامه نماز، می‌فرماید: «پارسایان هدایت یافته، غیب را باور کرده و نماز را به پا می‌دارند و از نعمتهایی که برایشان ارزانی داشته ایم، در راه خدا احسان و انفاق می‌کنند.»(بقره/۳) علامه طباطبایی در تفسیر آیه «ان ا... یأمر بِالعدل والاحسان» می‌نویسد: «احسان، خیر و نیکی رساندن به دیگری است، بدون اینکه عوض آن را از طرف مقابل توقع داشته باشد. احسان و نیکوکاری علاوه بر اینکه مشکلات فقرا و درماندگان را برطرف می‌کند و محبت و رحمت را در جامعه توسعه می‌دهد، آثار مهم‌ترش به خود نیکوکار برمی‌گردد؛ چون باعث می‌شود ثروت در اجتماع به گردش درآید و امنیت و رفاه عمومی پدید آید و نگرانی و اضطراب به مودت و اعتماد و اطمینان تبدیل شود.» (تفسیرالمیزان، ج ۱۲، ص ۳۳۲) و در مقابل ثروتمندان بی‌درد و کسانی را که از دارایی‌های خود به شدت مواظبت کرده و از احسان و نیکوکاری خودداری می‌کنند، به عذاب دردناک وعده داده و فرموده است: «کسانی را که سرمایه‌ها و اموال بی‌شمار خود از طلا و نقره را ذخیره می‌کنند و در راه خدا احسان و انفاق نمی‌کنند، به مجازات دردناک و سختی بشارت بده!»(توبه/ ۳۴) در ادامه آیه به وضعیت اسفبار آنان در روز قیامت اشاره کرده و چگونگی مجازات آنان را بیان می‌کند. از منظر وحیانی قرآن، شاخص‌ترین ویژگی اهل ایمان سبقت در انجام کارهای خیر و احسان و انفاق است.

در سوره مومنون، اهل ایمان را این گونه توصیف می‌کند: «آنان در کارهای نیک شتاب می‌ورزند و در انجام آن سبقت می‌جویند.» (مومنون/ ۶۱) انفاق و احسان یک قانون عمومی در جهان آفرینش است و اساسا زندگی اجتماعی بدون نیکوکاری معنا و مفهوم ندارد. انفاق فقط در محدوده بذل اموال نیست، بلکه در حوزه تمام مواهب مادی و معنوی است و خداوند هم می‌فرماید که از آنچه به آنان روزی داده ایم، انفاق و احسان می‌کنند، اعم از مال و علم و نفوذ اجتماعی و... این خصلت نیکو یکی از ویژگی‌های اهل ایمان به شمار می‌آید. (تفسیر نمونه، ج ۱، ص ۷۴) در هر صورت، احسان و انفاق از مصادیق نیکوکاری به شمار می‌روند و در قرآن بارها از آنها یاد شده است.