جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
«هوش سیاه» و جرایم رایانه ای
به طور معمول وقتی درباره یک سریال پلیسی صحبت می کنیم اولین نکته ای که ذهنمان را مشغول می کند لحظه های نفس گیر اکشن و هیجانی است که به سکانس های پرالتهاب سریال تزریق شده است. شاید این نکته در زمانی که تیزر «هوش سیاه» روی آنتن شبکه ۳ رفت، مزید بر علت شد چرا که خیلی ها فکر می کردند با یک سریال پلیسی پر از صحنه های تعقیب و گریز رو به رو خواهند شد، اما حالا با پشت سرگذاشتن نیمی از سریال متوجه شده اید که این سریال به واسطه سوژه ای که انتخاب کرده به طور صرف به این ویژگی سریال های پلیسی اکتفا نکرده است و در واقع «هوش سیاه» به جرایم رایانه ای پرداخته و قابلیت های الکترونیکی نیروهای امنیتی را مورد توجه قرار داده است.
● بدعت و سوژه بکر سریال
سوژه بکر و جدید سریال یکی از نکات قوت آن است که محبوبیتش را چندین برابر کرده است. نو بودن ایده و نوع پرداخت آن توانسته است تاکنون در بین مخاطبان محبوب شود. ماهیت متفاوت «هوش سیاه» که به جرایم رایانه ای و الکترونیکی می پردازد برای بیننده جوان کنجکاو کننده و شگفت انگیز است. نشان دادن وسایل پیشرفته و توانمندی های الکترونیکی پلیس باعث شده بیننده علاقه مند به مسائل حرفه ای، سریال را با علاقه دنبال کند. به خصوص این که عوامل با علم بر این خصلت شروع خوبی در قسمت اول سریال داشته و با معرفی فناوری های جدید رایانه ای در همان ابتدا مخاطب را آگاه ساختند که با اثری متفاوت رو به رو هستند. مسعود آب پرور، کارگردان اثر از سوژه های به روز مانند بلوتوث، کپی رایت و ... استفاده کرده است. دغدغه هایی که این روزها برای اقشار مختلف جامعه شناخته شده و جالب است بدانید چگونه با این گونه جرایم برخورد می شود. نگاه تخصصی پلیس به این گونه مسائل و آشنایی کاملشان از دنیای مجازی تماشاگر را جذب و مطمئن می کند.
● «هوش سیاه»، بخش فنی و نوآوری های تکنیکی در فیلم برداری
اگر با دقت به این سریال نگاه کرده باشید متوجه تفاوت در فیلم برداری آن شده اید، مسعود آب پرور برای تصویربرداری سریالش دوباره سراغ هاشم گرامی رفته است. «هوش سیاه» پنجمین همکاری این ۲ پلیس از تله فیلم های «خشاب خالی»، «آن جا که زاده شدم»، «سرگیجه» و ... بوده است. آب پرور با پیشنهاد یک نوع فیلم برداری خاص، هاشم گرامی را مجبور کرد که نه فقط در چند سکانس یا قسمت، بلکه در طول ۷ ماه و در ۱۳ قسمت فیلم برداری روی دست را تجربه کند.
از آن جا که دنیای سینما به سمت منسوخ کردن فیلم برداری روی سه پایه پیش می رود و حالا بسیاری دلشان را به دیدن تکان های مستندگونه در هر سکانس و پلان خوش کرده اند، طبیعی است که آب پرور با استفاده از ۲ دوربین که یکی روی شانه و دست هاشم گرامی و دیگری ثابت روی سه پایه است «هوش سیاه» را با ۹ قصه متفاوت بسازد.
● هوش سیاه چگونه ذهن رادرگیر می کند
داستان سریال «هوش سیاه» دو محور دارد یکی محور اصلی سریال است که از ابتدا ذهن بیننده و پلیس ها را درگیر کرده است و دیگری داستانک هایی که در کنار پرونده اصلی بررسی می شود. محور اصلی داستان به دغدغه مامور قانون یا همان سرگرد احمدی (با بازی حسین یاری) می پردازد که به دنبال مجرم زبل و آگاهی (با بازی کیکاووس باکیده) است و محورهای فرعی به صورت مجزا و برای هر قسمت طراحی شده که در پایان هرقسمت به سرانجام می رسد. البته قابل ذکر است که «هوش سیاه» نیز به رسم دیگر آثار پلیسی، گذری بر زندگی و دغدغه های پلیس ها و مشکلاتشان داشته است.
البته به طور اطمینان درگیر شدن سهیل، فرزند جوان سرگرد و دوست شدنش با مجرم اصلی در ادامه به داستان هیجان و دلهره ای غیرقابل انکار خواهد داد. گذشته از تمام برجستگی ها و نوآوری های «هوش سیاه» باید گفت در بعضی اوقات داستان و نوع روایت آن به ورطه شعارزدگی و تکرار مکررات کشیده می شود به نحوی که حرف هایی را که بیننده بارها و بارها شنیده، خوانده یا دیده است به طور دیالوگ های القا کننده و انشاوار بیان می کند یکی دیگر از نقاط شعف سریال گره گشایی های سریع و بی تامل بعضی از معماها بوده است
● نگاهی به بازیگران و بازی ها
حسین یاری در نقش سرگرد احمدی ایفاگر نقش معاون اداره پیش گیری و مبارزه با جرایم رایانه ای، سرپرست این گروه پلیس تخصصی است.
او در طول این سال ها با ایفای نقش های متفاوت در ذهن مخاطب تلویزیون جای دارد. شاید درخشان ترین نقش او حضور در سریال «شب دهم» حسن فتحی بود که در زمان پخش مورد توجه عموم قرار گرفت. حسین یاری تلاش کرده است هر چند تا به امروز از ژانر پلیس در خاطرش داشته کنار بگذارد و ایفای نقش احمدی، شخصیتی به دور از کلیشه های مرسوم پلیس ایرانی ارائه دهد. نقش یاری در «هوش سیاه» ۳ وجه متفاوت دارد؛ سرگرد احمدی در مواجهه با همکاران، احمدی در برخورد با مجرم و مظنون ها در نهایت سرگرد در برابر اعضای خانواده و فرزندانش.یاری توانسته است کاراکترهای یک پلیس قابل باور را ارائه دهد، البته نوشته خوب و شخصیت پردازی کامل یکی از نکات مثبتی است که به یاری و بازی اش کمک کرده است.
علاوه بر حسین یاری و شخصیت سرگرد احمدی که باورپذیر هستند، دستیاران سرگرد نیز معمولی، جذاب و حقیقی پرداخته شده اند. نیروهای جوانی که برعکس سریال های مشابه، شیطنت های مختص خود را دارند و به دور از خشکی های معمول هستند و فقط به احترام گذاشتن و بله قربان گفتن نمی پردازند، بلکه دچار درگیری ها و شوخ طبعی های مناسب با سن شان بوده و با ذهن متفاوت بیننده جوان همراه هستند. روح ا... کمانی در نقش امیرشاکری و افشین کتابچی در نقش حسام پورهادی ۲ دستیار سرگرد احمدی هستند. یکی از اتفاقات ویژه سریال «هوش سیاه» حضور کیکاووس باکیده در نقش یک خلافکار است.
باکیده را در تلویزیون کمتر (در مقام بازیگر) دیده ایم. اگر چه او یکی، دو تله فیلم و تله تئاتر را تجربه کرده است اما حضور در یک سریال تلویزیونی و ایفای یک نقش ممتد، آن هم در نقش یک خلافکار اتفاق ویژه ای برای او به شمار می رود. جالب است این گوینده و دوبلور تلویزیون که صدایش برای مخاطب به عنوان «باب راس» شناخته شده است در چند قسمت ابتدایی سریال بدون کوچک ترین دیالوگی بازی کرد. به این حرکت باکیده و عوامل سریال خرق عادت می گویند که به خوبی از آن برآمد. علیرضا حق شناس نیز در این سریال ایفاگر نقش یک سرباز وظیفه است.
او اگر چه یک متخصص رایانه می باشد، حضور تیپ گونه و شوخ طبع اش در فضای جدی این حرفه، خالق موقعیت های مفرحی است که نشان از طراحی درست کارگردان دارد. در چند قسمت بعد کم کم باکیده در نقش کامران بوریایی به شکل جدی وارد ماجرا می شود. نمایش چند تیپ مختلف از جمله کارمند حواس پرت حسابداری و ... نشان از آن دارد که باکیده در بازی نیز به اندازه گویندگی توانمند و موفق است. سودابه بیضایی نیز در نقش پلیس زن بازی می کند که این روزها به مد و کلیشه ای در بیشتر سریال های پلیسی بدل شده است.
اگر با ریزبینی به سریال های «کلانتر» و «خواب و بیدار» نگاه کنید، متوجه می شوید منظور از کلیشه ای حتمی چه است.
● کوتاه و خواندنی از «هوش سیاه»
▪ این سریال ۱۳ قسمت دارد و شب های زوج از شبکه سوم سیما پخش می شود.
▪ عباس فاطمی، تهیه کننده سریال درمورد طرح فیلم گفته است ۲ سال پیش مسعود آب پرور طرح سریال را به سیما فیلم داد که در ژانر پلیسی به حوزه جدیدی می پرداخت.
▪ جالب است بدانید در این سریال ۹۸ بازیگر ایفای نقش کرده اند.
▪ تعداد لوکیشن ها در این سریال معادل ۵سریال است.
● مسعود آب پرور و تجربه گذشته اش درمورد جرایم یارانه ای
«قتل آن لاین» اولین ساخته سینمایی مسعود آب پرور بعد از چند کار تلویزیونی و ویدئویی بود که به گفته کارگردان در جذب مخاطب موفق عمل کرد. این فیلم با تهیه کنندگی سیدکمال طباطبایی، سال ۸۵ تهیه و اکران شد. در دوران اکران فیلم «قتل آن لاین» هنوز کاربران اینترنت مانند امروز زیاد نبودند و در واقع آب پرور شرایطی را به تصویر کشید که از جامعه جلوتر بود. این جلوتر رفتن از شرایط روز جامعه را در «هوش سیاه» نیز می بینیم. «قتل آنلاین» نیز به حواشی و اتفاقات اینترنتی می پرداخت به گونه ای که می توان گفت مسعود آب پرور بابی جدید و به روز را در سینما باز کرد که از کلیشه و مضامین تکراری به دور بود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست