جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

اروپا در كمین انرژی تركمنستان


اروپا در كمین انرژی تركمنستان

«صفرمراد نیازاف» رییس جمهوری سابق تركمنستان پس از این واقعه و برای حفظ روابط با سازمان امنیت و همكاری اروپا, وزیر امورخارجه این كشور را با هدف روشنگری در مورد ابعاد این واقعه به وین فرستاد تا شواهد و مدارك مستند را در اختیار این سازمان قرار دهد

كشور تركمنستان كه در سال ۱۹۹۲میلادی به عضویت سازمان امنیت وهمكاری اروپا درآمد همواره در روابطش با این سازمان دچار فراز و نشیب بوده است.روابط تركمنستان با این سازمان بعد از سوء قصدنافرجام آذر ماه سال ۱۳۸۱ به نیازاف،رییس جمهوری سابق این كشور دچار بحران شد بطوریكه مقامات وقت تركمنستان بطور تلویحی از پذیرش گروه تحقیق سازمان امنیت و همكاری اروپا درباره سوء قصد نافرجام به نیازاف خودداری كردند.

«صفرمراد نیازاف» رییس جمهوری سابق تركمنستان پس از این واقعه و برای حفظ روابط با سازمان امنیت و همكاری اروپا، وزیر امورخارجه این كشور را با هدف روشنگری در مورد ابعاد این واقعه به وین فرستاد تا شواهد و مدارك مستند را در اختیار این سازمان قرار دهد.اما رسانه های غربی در این زمینه اعلام كردند كه اعزام این هیات به سازمان امنیت و همكاری اروپا به این دلیل بوده كه نیازاف بطور تلویحی خواستار انجام نشدن سفر هیات تحقیق این سازمان به تركمنستان بوده است.

به گزارش این رسانه ها، دستگیر شدگان در واقعه سوء قصد به نیازاف برای گرفتن اعتراف شكنجه شده بودند.این رسانه ها در اواخر بهمن ماه سال ۱۳۸۱اعلام كردند كه برای این منظور كمیسیون بین المللی برای رسیدگی به واقعه ترور از سوی این سازمان و به ابتكار كشورهای اتریش، آلمان، آمریكا، كانادا، انگلیس، یونان، ایرلند، ایتالیا، نروژ و سوئد تشكیل شده است.با این وجود، سازمان امنیت وهمكاری اروپا پس از گذشت یك سال از واقعه ترور نیازاف، همكاری خود را با تركمنستان مجدداً در زمینه های اجتماعی و آموزش با اعزام گروههای كارشناسی برای ارزیابی انتخابات مختلف این كشور گسترش داد.

این سازمان در سال های اخیر، تنها برخی مواقع از نحوه برگزاری انتخابات در این كشور انتقاد كرد كه نمونه آن در انتخابات اخیر ریاست جمهوری بود ولی با این حال سازمان امنیت و همكاری اروپا، گسترش همكاری های خود را با تركمنستان همچنان در اولویت كاری قرار داده است.

در این راستا، تاكنون دو نوبت رؤسای دوره ای سازمان امنیت و همكاری اروپا ازتركمنستان دیدار كردند كه در آنها بر گسترش روابط بین دو كشور تاكید شده است. «سالومون پاسی» رییس دوره ای سازمان امنیت و همكاری اروپا در فروردین ماه ۱۳۸۳با سفر به تركمنستان درباره نحوه همكاری های عشق آباد با این سازمان برای تحكیم ثبات و امنیت در منطقه، همكاری های دوجانبه و آینده آن مذاكره كرد.

همواره در سفرهای مقامات سازمان امنیت و همكاری اروپابه تركمنستان بر پیشرفت های این كشور به ویژه در زمینه حقوق بشر تاكید شده است.رؤسای جمهوری سابق و فعلی تركمنستان نیز در این دیدارها خواستار گسترش و تحكیم روابط فی مابین شده اند، بطوریكه نیازاف در دیدارسالومون پاسی از عشق آباد، خواستار امضای موافقتنامه جدید همكاری میان تركمنستان و سازمان امنیت و همكاریهای اروپا كه در برگیرنده همكاری های بلند مدت طرفین باشد، شده بود. تركمنستان دارای ذخایر سرشار گاز و نفت است، و این موضوع اهمیت این كشور را برای كشورهای اروپایی دو چندان كرده است. دربحبوحه منازعه سوخت روسیه و بلاروس در زمستان پارسال، بر سر انتقال نفت و گاز روسیه از خاك این كشور به اروپا اهمیت استراتژیكی نفت و گاز تركمنستان بیش از پیش توجه اروپایی ها را به خود جلب كرد.

هرچند این مشكل از طریق دیپلماسی رفع شد، ولی این موضوع موجب نگرانی رهبران كشورهای اروپایی در مورد اتكا داشتن به نفت و گاز روسیه شده است.«آنجلا مركل» صدراعظم آلمان كه یك سوم نفت مورد نیاز كشورش را از روسیه تامین می كند، زمستان پارسال، اعلام كرد كه اروپا باید منابع تامین انرژی خود را بیشتر كند.

به دنبال این وقایع، كمیسیون اروپا در گزارشی اعلام كرد كه با روند فعلی، وابستگی اروپا به واردات انرژی از ۵۰درصد مصرف كل انرژی كنونی به ۶۵درصد در سال ۲۰۳۰میلادی خواهد رسید و موضوع واردات گاز نیز حساس تر از نفت است.بر اساس گزارش های منتشر شده از سوی رسانه های غربی، شمار كشورهای تامین كننده گاز كشورهای اتحادیه اروپا هم اكنون محدود به روسیه، نروژ و الجزایر است و كارشناسان پیش بینی می كنند درصورت ادامه روند كنونی، میزان واردات گاز این كشورها از ۵۷درصد فعلی به ۸۴درصد در سال ۲۰۳۰میلادی افزایش یابد.به نوشته این رسانه ها، دربخش نفت نیز در صورت ادامه همین روال، وابستگی اتحادیه اروپا از ۸۲درصد كنونی به ۹۳درصد در سال ۲۰۳۰میلادی خواهد رسید.

«اشتاین مایر» وزیر امورخارجه آلمان در سفر آبانماه پارسال به عشق آباد كه به نیابت از اتحادیه اروپا انجام شد، تاكید كرد كه این اتحادیه برنامه های مشخص برای توسعه روابط با تركمنستان در نظر گرفته است.

وی گفت كه از پتانسیل های موجود بین اتحادیه اروپا و تركمنستان و همچنین آلمان در زمینه همكاری های اقتصادی به صورت بهینه بهره برداری كامل نشده است و باید مناسبات اقتصادی بین دو كشور و اتحادیه اروپا بطور كامل در مسیر صحیح قرار گیرد.اشتاین مایر در این دیدار تاكید كرد كه كشور آلمان و اتحادیه اروپا به واردات منابع سوخت و انرژی بسیار نیازمندند و به همین دلیل بخش نفت و گاز و تامین سوخت اولویت نخست اتحادیه اروپا تعیین شده است.