پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
دریاچه نگون بخت گشته ارومیه
همانطور که در جراید و رسانه های کشور مطرح شده است دریاچه ارومیه بعنوان یکی از ذخیرگاههای زیستکره در حال خشک شدن است . سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت نیرو ، وزارت جهاد کشاورزی ، وزارت کشور و استانداریهای آذربایجان غربی و شرقی و کردستان در حال تهیه یک موافقتنامه برای نجات آن هستند. آیا این موافقتنامه میتواند نجاتبخش این واپسین نفسهای شورترین دریاچه جهان باشد و یانه؟ موضوعی است که در زیر میخوانید.
مهمترین مشکل فعلی دریاچه ارومیه کمبود آب است که حاصل برآیند شرایط و فعالیتها در کل حوضه آبریز است و رفع آنها نیازمند یک برنامه جامعنگر در استانهای واقع در سطح حوضه است. مهمترین عوامل بروز این مشکل را باید در احداث سازههای آبی ، تغییر کاربری زمین (گسترش اراضی کشاورزی و تخریب مراتع)، پایین بودن راندمان آبیاری در اراضی کشاورزی، دو نیم شدن دریاچه توسط بزرگراه کلانتری و افزایش جمعیت و افزایش مصرف آب شرب دانست. پس راه حلها نیز در گرو حل این مشکلات است ولی در تمامی موارد موانعی وجود دارد که آنرا امکانپذیر نمیسازد، این موانع عبارتند از:
۱) احداث سازههای آبی: متاسفانه بر روی بیشتر رودخانهها، آبراهههای دائمی و حتی آبراهههای فصلی و خشکهرودهای منتهی به دریاچه ارومیه سازههای آبی احداث و یا درحال احداث می باشد. هنوز هم زمزمههایی برای احداث سدها و بندهای کوتاه و حتی حوضچههای تغذیه مصنوعی به گوش میرسد. این خود گواه آنست که نه تنها اردهای برای حل مشکل وجود ندارد بلکه سیاست دو گانهای در این زمینه در حال اجراست. نگاهی به آمار پروژههای سدها ، بندهای خاکی و حوضچههای تغذیه مصنوعی در دست مطالعه در این حوضه نمایانگر این سیاست بیراه است.
حتی در بهترین حالات مطمئن نیستیم که جریان آب پایه که بایستی توسط سدها بعنوان حقآبه دریاچه رها شوند عملی شده باشد زیرا آمار و ارقام نظارتی در اینمورد وجود ندارد. وانگهی مهمتر آنکه امکان سهم خواهی حقابه دریاچه در رقابت با کشاورزی و شرب در خشکسالیها وجود ندارد و همیشه در تعامل انسان و طبیعت ؛ طبیعت یعنی حق آبه دریاچه مقهور است. بهمین خاطر است که فرآیند ارزیابی پیامدها را بایستی در بدبینانهترین حالات بست.
۲) تغییر کاربری زمین: تغییر کاربریهای با مصرف بیش از حد آب در سطح حوضه تا حدودی با سیاستگذاریهایی قابل انجام است. چنانچه وزارت جهاد کشاورزی در حوضههای منتهی به دریاچه ارومیه تسهیلاتی را برای کشت محصولات کم آب بر فراهم آورد و همچنین راندمان آبیاری را افزایش دهد بشرط عدم توسعه زمینهای کشاورزی مازاد اب بیشتری به دریاچه خواهد رسید بطور مثال مقایسه آب مورد نیاز یک هکتار گندم در مقایسه با یک هکتار کلزا این ارقام را نمایان خواهد ساخت. ولی تغیییر کاربری اراضی در کوتاه مدت ممکن نیست. شاید توجه به ارایه راهکارهای اصلاح مراتع و جنگلها برای جذب آب بیشتر و تبخیر کمتر نیز میتواند موثر واقع شود.
۳) احداث بزرگراه شهید کلانتری: دو تکه شدن دریاچه ارومیه به بهانه نزدیک شدن راه مواصلاتی بزرگترین ضربه بر پیکر دریاچه را وارد کرد. متاسفانه علیرغم وجود فناوری احداث جاده بر بالای سطح آب ، جاده با خاکریزی قسمت بزرگ آن ساخته شد و دو دریاچه کوچکتر با جریانات آبی محدودتر بوجود آمد. دوتکه شدن دریاچه مفهوم خشکی هیدرولوژیکی دریاچه را بهمراه داشت.
۴) انتقال آب بین حوضهای از منابع آبی دیگر: راهکار دیگر مد نظر کارشناسان انتقال آب از حوضه های دیگر بخصوص از حوضه های مرطوبتر همانند سواحل گیلان و یا ارس و یا دریای خزر است.
گزینه اول یعنی انتقال آب از حوضه های ساحلی گیلان بهیچ وجه عملی و پایدار نیست زیرا متاسفانه باید گفت در اینگونه موارد تنها سهم قابل استفاده، ُآب اکوسیستمهای پایین دست خزری است و بخش کشاورزی بهیچ وجه حاضر به ازدست دادن حقابه خود نیست (سهم خواهی کشاورزان گیلانی در جریان خشکسالی دهه گذشته را به یاد دارید که حتی آب ذخیره شده در پشت سد را که برای فعالیتهای ضروری نگهداری شده بود را به زور سهم خواهی کردند.) در اینصورت جنگلهای پست ساحلی که تنها قسمتی از آنها در مصب سفید رود باقیمانده است و در حال تنزل کیفیت هستند سریعتر رو به زوال میروند.
گزینه بعدی انتقال آب دریای خزر به دریاچه ارومیه است. گرچه میتوان گفت در یک دوره زمین ساختی این دو دریاچه زمانی به یکدیگر وصل بودهاند سپس با پسروی دریاها و خشکی زایی دو دریاچه جداگانه شدهاند ولی سیر تحول اکوسیستمی کاملا متفاوت داشته اند . بنابراین انتقال آب دریای خزر با ساختار میکرو و ماکروارگانیسمی متفاوت می تواند پیامدهای متفاوتی را داشته باشد. این درحالیست که یکی از نگرانیهای کنونی دریاچه ارومیه کم شدن آرتیمیا تنها موجود زنده شناور است. به نظر میرسد شاید راهی پر اشتباه را در رو داریم.
http://hamidabbasi.blogfa.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست