جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

زنان و اقتصاد نوین جهانی


زنان و اقتصاد نوین جهانی

دفعه بعد که برای کودکتان کیف کوچک اسباب بازی اش را خریدید, برچسب آن را نگاه کنید بسیاری از محصولاتی که خرید و فروش می کنید, تولید بازار تجارت جهانی است این محصولات اقتصاد جهانی, فرصت های شغلی ایجاد می کنند, اما به چه قیمتی

دفعه بعد که برای کودکتان کیف کوچک اسباب بازی اش را خریدید، برچسب آن را نگاه کنید. بسیاری از محصولاتی که خرید و فروش می کنید، تولید بازار تجارت جهانی است این محصولات اقتصاد جهانی، فرصت های شغلی ایجاد می کنند، اما به چه قیمتی؟ رسانه ها رشد بازار آزاد را تحسین می کنند اما این رشد در جوامع در حال توسعه تاثیر نامساعدی بر زنان و کودکان می گذارد و برای ملت های سراسر جهان مشکلات اجتماعی جدی پدید آورده است.

در موسسه بین المللی زنان به طور مرتب از مشکلات زنان سراسر جهان می شنویم که به دلیل رشد اقتصاد جهانی پدید آمده است. ما همه بخشی از این اقتصاد نوین جهانی هستیم، آن کیف اسباب بازی یا فنجان چای صبحانه ما همه اینها ما را به ملت های سراسر جهان پیوند می دهند و پایین نرده بان اقتصادی، تحمل بار بازار جهانی همیشه بر عهده یک زن است؛ زنی که در کارخانه نایک کفش ها را مرتب می کند، در حال چیدن قهوه است یا روی جین هایی که ما می پوشیم برچسب می زند. ممکن است این محصولات به دختران نوجوانی ختم شود که مدرسه را ترک کرده اند تا برای به دست آوردن روزی چند دلار کار کنند.

طی یک دهه گذشته، رشد سریع بازارهای آزاد و بیان «راه حل های اقتصادی» اساسی که مورد نیاز ملت های توسعه یافته بود، منتهی به ایجاد صندوق پول بین المللی شد و بار سنگین فقر را بر دوش بسیاری از زنان جهان در حال توسعه گذاشته است، در کشور هند این فشارها بر افزایش جنایات مربوط به جهیزیه زنان منتهی شده، روزانه ۱۵ هزار زن توسط شوهرانشان یا خانواده نسبی شان کشته می شوند چون آنها از پول و هر آنچه زن به عنوان جهیزیه ازدواج با خود آورده است ناراضی هستند، در اروپای شرقی و روسیه «بازار آزاد» باعث شده است که ده ها هزار نفر یا از کار بیکار یا ناامید از آن شوند و همین طور تفاوت عمیقی بین درآمدهای افراد به وجود آمده که تنش ناشی از داشتن ها و نداشتن ها باعث بروز مشکلات اجتماعی اساسی مانند استفاده سوء از الکل، بروز خشونت های خانگی و تن دادن افراد به فحشا شده است.

در واقع جهانی شدن اقتصاد نیروی قدرتمندی است اما همان تکنولوژی که موجب از بین رفتن مرزها شده است، توسط کار زنان در راه حمایت و حفظ حقوق شان پدید آمده است. در سال ۱۹۹۵ بیش از ۳۰ هزار نفر از رئیسان زنان در پکن با هم ملاقات کردند و در چهارمین کنفرانس سازمان ملل که با موضوع زنان برگزار شد به بیان راهکارهایی پرداختند که در نتیجه ضرورت یک نیروی جهانی و مشخص دیگر مطرح شد که همان سازمان های غیردولتی بود.

سازمان های غیردولتی به عنوان صدای جامعه شهری در کشورهای سراسر جهان نقش مهمی ایفا می کنند. گروه هایی مثل انجمن زنان خوداشتغال در هند و انجمن بین المللی Accion در آمریکای لاتین به کاهش فقر کمک مهمی کرده اند. آنها با پرداخت وام های کوچک به کارآفرینان به خصوص به زنان و با توانمند کردن زنان با استفاده از خلاقیت، مهارت و آشنایی با بازارهای محلی برای شروع کارهای کوچک، تاثیرات منفی جهانی شدن را کاهش داده اند به عبارت دیگر می توان اقتصاد جهانی را به طور کامل یک شبکه بزرگ زنان فرض کرد. این زنان هستند که بیشتر کارکنان کارخانجاتً شرکت های چندملیتی را تشکیل می دهند.در بخش بزرگی از جهان زنان هستند که بیشترین خرید را انجام می دهند. از چتر گرفته تا کیف اسباب بازی کودکمان و قهوه ای که هر روز صبح مان را با آن شروع می کنیم، همگی ما را به زنان کارگر سراسر جهان پیوند می دهد.۵۰ سال قبل «الینور روزولت» یکی از طراحان بیانیه جهانی حقوق بشر گفت: «حقوق بشر از جاهای کوچک و نزدیک به خانه آغاز می شود، آنقدر کوچک و نزدیک که روی نقشه جهان دیده نمی شود.»

● درون این پیشرفت چه می گذرد

بیش از پنج هزار زن هر سال به خاطر جنایات مربوط به جهیزیه ازدواج کشته می شوند.

بیش از یک میلیون کودک (بیشتر دختر) به فحشا وادار می شوند چون گفته می شود که دختران کوچک تر کمتر احتمال ابتدا به ایدز را داشته اند.

تعداد ۶۰ میلیون زن به خاطر تبعیض جنسی و بیشتر در آسیای جنوبی و غربی و آفریقای شمالی گم شده اند.

در ۱۲ کشور آمریکای لاتین یک فرد مرتکب به زنای عنف می تواند در صورت ازدواج با قربانی و پذیرفتن او تبرئه شود.

کاویتا رامند ـ نماینده صندوق جهانی زنان

ترجمه: فرشته جودکی

منبع: www.womensnews.org